Az igazi édes élet – Donuterie Kolozsvár (Iulius Mall)


A Iulius Mall Kolozsvár legnagyobb plázája, egy óriási étkező udvarral, aminek több helyéről írtam már korábban (pl. a Spartan Gyrosról vagy a Döner MAXX-ról). Ugyanakkor a legtöbb kajáldában kicsit bizalmatlan vagyok a desszertekkel, meg árban nem ritkán érik el a 10-15 lejt, ami nekem már kicsit lélektani határ. Azonban van ott pár hely, ami kifejezetten az édességekre specializálódott. Van egy gofris hely, de ami számomra izgalmasabbnak tűnt, az a Donuterie, ami, mint az szerintem a nevéből is kiderül, egy fánküzlet. Azonban a fánkokat ott helyben készítik, ami már egy jó pont, és a kirakatban elég látványos édességeket láttam ahhoz, hogy megkóstoljam valamelyiket. Azóta 4 alkalommal is jártam már ott, ezeket az élményeket írom le.

Az első kóstolásomkor egy almával töltött fánkot ettem, amihez karamellás máz dukált. Fontos megemlítenem, hogy a töltött fánk itt nem a klasszikus fánk, aminek a belsejébe töltenek valamit, hanem a vízszintesen szendvicsszerűen félbevágott fánkba teszik a tölteléket. Az almán egy kis fahéj is volt, ezt nagyon szeretem, a tészta jóízű, de nem nagyon tömör, a tetején lévő karamell pedig tényleg megadta a módját, ahogy a rászórt kekszdarabok is. Ez nagyon ízlett. Azon gondolkodtam, hogyha esetleg egy kis vaníliát is bele tudtak volna csempészni, akkor az lett volna a non plus ultra, de így is remek. Ez a fánk egyébként 5 lejembe került.


Második alkalommal minifánkokat kóstoltam, valami kis eperszerű mázzal. A fánkok tekintetében meglepődtem, arra számítottam, hogy hasonló lesz a magyarországi minifánkokhoz, vagyis belül nem lesz semmi. Azonban tévedtem, volt benne gyümölcslekvár, talán eper. Nem mondom, hogy a legjobb minőség, ami létezik, de nem is rossz, és engem már a meglepetés-faktor örömmel töltött el, szeretem, ha többet kapok egy ételtől, mint azt látásra gondolnám. A rózsaszínes mázat inkább cukormáznak nevezném, mint gyümölcsnek, egy nagyon enyhe eper íz azért kiérződött belőle, de inkább az édességét lehetett érezni. Ehhez társult még a tészta, ami ezúttal is remekre sikerült. Ennél több nem is kell. Ezért – és a további fánkokért, amiket még bemutatok – 6 lejt fizettem, ami ezúttal 6 darab minifánk is volt, tehát 1 lej/fánkban kaptam.

Múlt héten úgy döntöttem, zsákbamacskázom egyet. A pulton ugyanis láttam egy furcsa fánkfélét, ami le volt öntve valamilyen krémmel, ezért nem lehetett eldönteni, hogy pontosan mi az. Ugyan románul le volt írva, hogy az mi, de megmondom őszintén, nem tudtam elolvasni, bár az öntetről rájöttem, hogy az valamilyen sajt, talán mascarpone. De úgy döntöttem, kipróbálom, hogy mi ez. Amikor kicsit leszedtem róla a krémet, akkor jöttem rá, hogy ez bizony nem fánk.  Ez egy fahéjas csiga volt mascarpone-krémmel. Bevallom őszintén ezt inkább reggelinek szoktam enni, nem desszertnek, de ha már így alakult, kóstoljuk meg! Egy szó mint száz, nagyon bejött. A krém kicsit megpuhította a tésztát, de nem áztatta meg, a fahéjból jó sokat tettek bele, a sajtkrém meg enyhén édeskés és nagyon lágy volt. Szóval ez is ízlett.



De az igazi kedvencem a tegnap kóstolt nutellás-banános verzió volt. A félbevágott fánk belsejében nutella és banán, tetején pedig dísznek még 2 karika banán és csokoládémáz kínálta magát a fogyasztó számára. Önmagában véve a kicsit savanykásabb banán és az édes nutella nagyon jó kombinációt alkot, de ebben az ételben is volt egy kis meglepetés. Ugyanis nem gondoltam volna, hogy a fánk belsejében és külsején lévő banán elkészítési módja egymástól eltér. A fánk belsejében lévő egyszerű, sima karikára vágott, a külső azonban „banánchips”, vagyis ropogós banánszelet volt. Ez persze megint csak egy apróság, de ezek az apró finomságok, meglepetések tudnak egy egyébként teljesen hétköznapi ételt nagyon különlegessé tenni. A fánk tésztája meg ezúttal is hozta, amit kell.

Összességében mindegyik alkalommal desszertként ettem ezeket, és mindig nagy megelégedéssel távoztam. Az árkategóriákat tekintve 4 és 8 lej között láttam fánkkülönlegességeket, vagyis 270 és 540 forint között. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a bevásárlóközpontok pékáru szekciójában ennek kb. a feléért is lehet fánkokat kapni, de mindenkit biztosíthatok, hogy ez nem a Supermarket-színvonal, hanem annál sokkal-sokkal jobb!

Értékelésem: 10/10 (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz)


Ha szeretnél értesülni a legfrissebb cikkekről, csatlakozz a Blog facebook-oldalához:https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról