Négyszószos gyrostál spártai módra – Spartan Restaurant, Kolozsvár, Gyrostál


Kolozsvári látogatásom alatt sokféle ételt kóstoltam, többek között gyrosokat is (itt shaorma néven találjuk meg gyakorlatilag ugyanazt az ételt). Alapvetően nem rosszak, de azért kicsit szokatlanok. A hús mintha picit szárazabb lenne, mint nálunk, a tortillatekercsbe (legtöbb helyen az van) hasábburgonya kerül, és inkább a majonézes szószok dominálnak. Ezzel együtt meg lehet enni őket, némelyike egész jó is, de kicsit hiányoznak a magyarországi gyrosok (no nem a budapestiek). Éppen ezért, amikor a Iulius Müllben (Kolozsvár legnagyobb nagyáruháza/Plázája) megláttam a Spartan Gyrost,úgy gondoltam, ki kéne próbálni.

Egy 25 lejes tálat kértem, aminek a nevét nem tudtam lefordítani, de volt egy ennél drágább tál is. Az étel nagyon gyorsan készült is, és kicsit megint tartottam attól, hogy friss krumplival kapom-e. Azonban itt nem kellett félnem, egész egyszerűen arról van szó, hogy mivel az étterem szinte minden ételéhez van hasábburgonya, ezért gyakorlatilag folyamatosan készítik, de így sem áll fenn annak a veszélye, hogy 5-10 percnél régebbi krumplit kap az ember. A tál kb. 2 perc alatt előttem volt, de kértek egy kis időt, mert a kenyérre várni kell. Kicsit csodálkoztam, mire kell egy kenyéren várni, de oké, időm az van. Hamar rájöttem: egy szinte még forró cipót kaptam a tálhoz. Na, ez már egy jó pont, szeretem a helyben sütött kenyérféléket a gyoroskhoz, ez pedig ráadásul még friss is.

A tálat megszemlélve rögtön 3 részre lehetett osztani. Hús, krumpli, saláta. És ezen kívül 4 helyen szósz. Először azt hittem, hogy 2-féle szósz szétosztva, de hamar rájöttem, hogy nem, ez 4 különböző féle szósz. Ez azért nem kicsit lepett meg, a gyroshoz szokás kétféle öntetet adni, van ahol 3 is van, na de a 4 az azért nem mindennapi. Úgyhogy rendhagyó módon ezekkel kezdtem a kóstolást.

Először a krumplin lévő fehér, sűrű szószt kóstoltam meg. Kis fokhagyma érzése volt benne, ezenkívül joghurt. És szerintem valamennyi majonéz is volt benne (azért mérget erre nem vennék), de nem annyi, amennyi általában a gyros szószokban van itt. Egy szó, mint száz, rendben van.

A második a hús melletti világospiros szósz volt, talán valamilyen barbeque. Paradicsomos, édeskés, egy nagyon picit talán csíp is, de nem nevezném kifejezetten csípős szósznak. Viszont ízletes nagyon.

A salátán lévő szósz egy tzatziki szószra emlékeztetett, ebben is éreztem a fokhagymát, de ez egy sósabb-savanykásabb öntet volt az elsőhöz képest. Ez is ízlett, viszont a mennyiségét nagyon keveseltem, szinte alig pár falatra jutott belőle.

No de a negyedik sárgás-fehéres szósz nekem furcsa volt. Alapvetően sós, a curry ízét is beleéreztem, de az egésznek volt egy nagyon fura háttéríze. Mintha valamilyen gyümölcs, vagy valami forralt szeszes ital lett volna benne. Megmondom őszintén, egyrészről nem is igazán ízlett, másrészről teljesen értelmezhetetlen volt számomra, hogy ezt mégis hogy és melyik elemhez adták. Mert a többi szósz valami mással jó párost alkotott. Az első, amiről írtam, jó mártogatós volt a krumplihoz, a második a hússal együtt ízlett, a harmadik a salátához passzolt. De ezt elképzelésem nincs, hogy mihez kellett volna ennem. És egy fél pillanatig sem sajnáltam volna, ha nincs a tányéron.

Na de a gyrostál nem csak szószokból áll, úgyhogy nézzük, mi van még! Ha már a kenyeret frissen kaptam, frissiben meg is kóstoltam. És ez valami fantasztikus! Finom, friss, puha, édeskés, ropogós. Egyértelműen a legkiemelkedőbb része a tálnak, de talán a gyrostálakhoz kapott kísérők (kenyér/pita/tortilla) közül is a legfinomabb, amit valaha ettem. Nagyon nagy telitalálat!

A hasábburgonya a már ismert mirelit krumpli, de legalább frissen elkészítve és a sómennyiség is jó. Szóval nincs vele különösebb gond. A hús is a pozitív sort folytatta, egy hajszállal nekem még ez is szárazabb volt, mint amit én szeretek, de jobb, mint az átlag gyrosok húsa a városban.

A zöldségeknél volt még néhány érdekesség. Általában az alapsaláta, amit egy gyros tálba kapunk, nincs „ízesítve”. Itt viszont kifejezetten savanyú salátát kaptam, ezenkívül a Magyarországon klasszikus kígyóuborka helyett is csemege uborka volt benne. Ezek engem nem zavartak, a többi étel édeskésebb ízével jól harmonizált. A paradicsom és a hagyma is friss volt és finom. Amivel viszont kevésbé voltam kibékülve az a paradicsom, a hagyma és az uborka mennyisége. Nagyon kevés volt mindegyik, aminek nem nagyon látom az okát. Eleve nem gondolom, hogy plusz 1-2 karika ezekből hazavágná a költségvetést, vagy ha igen, akkor adjanak kicsit kevesebb krumplit, hagyják ki az egyik szószt, és máris rendben vagyunk.
Az ételért 25 lejt fizettem, ez kb. 1.700 forint, viszont ebbe 2,5 dl üdítő is benne volt, szóval összességében árban nem rosszabb, mint a pécsi gyrostálak ára (a minőségibbekre gondolok).

Igazából amit sajnálok az az, hogy néhány szerintem könnyen kezelhető apróság az, ami miatt nem tudom azt mondani, hogy ez a hely tökéletes, vagy nagyon közel áll hozzá. Ezzel együtt szerintem teljesen jó, ízben rendben van, jól lakni bőségesen jól lehet vele, a frissen helyben sütött kenyér miatt pedig még eggyel magasabb pontot is adok, mint amit előzetesen terveztem.

Így értékelésem: 9/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről (sajnos csak románul): https://spartanrestaurant.ro/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról