Négyszószos gyrostál spártai módra – Spartan Restaurant, Kolozsvár, Gyrostál
Kolozsvári
látogatásom alatt sokféle ételt kóstoltam, többek között gyrosokat is (itt
shaorma néven találjuk meg gyakorlatilag ugyanazt az ételt). Alapvetően nem
rosszak, de azért kicsit szokatlanok. A hús mintha picit szárazabb lenne, mint
nálunk, a tortillatekercsbe (legtöbb helyen az van) hasábburgonya kerül, és
inkább a majonézes szószok dominálnak. Ezzel együtt meg lehet enni őket,
némelyike egész jó is, de kicsit hiányoznak a magyarországi gyrosok (no nem a
budapestiek). Éppen ezért, amikor a Iulius Müllben (Kolozsvár legnagyobb
nagyáruháza/Plázája) megláttam a Spartan Gyrost,úgy gondoltam, ki kéne
próbálni.
Egy
25 lejes tálat kértem, aminek a nevét nem tudtam lefordítani, de volt egy ennél
drágább tál is. Az étel nagyon gyorsan készült is, és kicsit megint tartottam
attól, hogy friss krumplival kapom-e. Azonban itt nem kellett félnem, egész
egyszerűen arról van szó, hogy mivel az étterem szinte minden ételéhez van
hasábburgonya, ezért gyakorlatilag folyamatosan készítik, de így sem áll fenn
annak a veszélye, hogy 5-10 percnél régebbi krumplit kap az ember. A tál kb. 2
perc alatt előttem volt, de kértek egy kis időt, mert a kenyérre várni kell.
Kicsit csodálkoztam, mire kell egy kenyéren várni, de oké, időm az van. Hamar
rájöttem: egy szinte még forró cipót kaptam a tálhoz. Na, ez már egy jó pont,
szeretem a helyben sütött kenyérféléket a gyoroskhoz, ez pedig ráadásul még
friss is.
A
tálat megszemlélve rögtön 3 részre lehetett osztani. Hús, krumpli, saláta. És
ezen kívül 4 helyen szósz. Először azt hittem, hogy 2-féle szósz szétosztva, de
hamar rájöttem, hogy nem, ez 4 különböző féle szósz. Ez azért nem kicsit lepett
meg, a gyroshoz szokás kétféle öntetet adni, van ahol 3 is van, na de a 4 az
azért nem mindennapi. Úgyhogy rendhagyó módon ezekkel kezdtem a kóstolást.
Először
a krumplin lévő fehér, sűrű szószt kóstoltam meg. Kis fokhagyma érzése volt
benne, ezenkívül joghurt. És szerintem valamennyi majonéz is volt benne (azért
mérget erre nem vennék), de nem annyi, amennyi általában a gyros szószokban van
itt. Egy szó, mint száz, rendben van.
A
második a hús melletti világospiros szósz volt, talán valamilyen barbeque.
Paradicsomos, édeskés, egy nagyon picit talán csíp is, de nem nevezném
kifejezetten csípős szósznak. Viszont ízletes nagyon.
A
salátán lévő szósz egy tzatziki szószra emlékeztetett, ebben is éreztem a
fokhagymát, de ez egy sósabb-savanykásabb öntet volt az elsőhöz képest. Ez is
ízlett, viszont a mennyiségét nagyon keveseltem, szinte alig pár falatra jutott
belőle.
No de
a negyedik sárgás-fehéres szósz nekem furcsa volt. Alapvetően sós, a curry ízét
is beleéreztem, de az egésznek volt egy nagyon fura háttéríze. Mintha
valamilyen gyümölcs, vagy valami forralt szeszes ital lett volna benne. Megmondom
őszintén, egyrészről nem is igazán ízlett, másrészről teljesen értelmezhetetlen
volt számomra, hogy ezt mégis hogy és melyik elemhez adták. Mert a többi szósz
valami mással jó párost alkotott. Az első, amiről írtam, jó mártogatós volt a
krumplihoz, a második a hússal együtt ízlett, a harmadik a salátához passzolt.
De ezt elképzelésem nincs, hogy mihez kellett volna ennem. És egy fél
pillanatig sem sajnáltam volna, ha nincs a tányéron.
Na de
a gyrostál nem csak szószokból áll, úgyhogy nézzük, mi van még! Ha már a
kenyeret frissen kaptam, frissiben meg is kóstoltam. És ez valami fantasztikus!
Finom, friss, puha, édeskés, ropogós. Egyértelműen a legkiemelkedőbb része a
tálnak, de talán a gyrostálakhoz kapott kísérők (kenyér/pita/tortilla) közül is
a legfinomabb, amit valaha ettem. Nagyon nagy telitalálat!
A
hasábburgonya a már ismert mirelit krumpli, de legalább frissen elkészítve és a
sómennyiség is jó. Szóval nincs vele különösebb gond. A hús is a pozitív sort
folytatta, egy hajszállal nekem még ez is szárazabb volt, mint amit én
szeretek, de jobb, mint az átlag gyrosok húsa a városban.
A
zöldségeknél volt még néhány érdekesség. Általában az alapsaláta, amit egy
gyros tálba kapunk, nincs „ízesítve”. Itt viszont kifejezetten savanyú salátát
kaptam, ezenkívül a Magyarországon klasszikus kígyóuborka helyett is csemege
uborka volt benne. Ezek engem nem zavartak, a többi étel édeskésebb ízével jól
harmonizált. A paradicsom és a hagyma is friss volt és finom. Amivel viszont
kevésbé voltam kibékülve az a paradicsom, a hagyma és az uborka mennyisége. Nagyon
kevés volt mindegyik, aminek nem nagyon látom az okát. Eleve nem gondolom, hogy
plusz 1-2 karika ezekből hazavágná a költségvetést, vagy ha igen, akkor adjanak
kicsit kevesebb krumplit, hagyják ki az egyik szószt, és máris rendben vagyunk.
Az
ételért 25 lejt fizettem, ez kb. 1.700 forint, viszont ebbe 2,5 dl üdítő is
benne volt, szóval összességében árban nem rosszabb, mint a pécsi gyrostálak
ára (a minőségibbekre gondolok).
Igazából
amit sajnálok az az, hogy néhány szerintem könnyen kezelhető apróság az, ami
miatt nem tudom azt mondani, hogy ez a hely tökéletes, vagy nagyon közel áll
hozzá. Ezzel együtt szerintem teljesen jó, ízben rendben van, jól lakni
bőségesen jól lehet vele, a frissen helyben sütött kenyér miatt pedig még
eggyel magasabb pontot is adok, mint amit előzetesen terveztem.
Így értékelésem: 9/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről (sajnos csak románul): https://spartanrestaurant.ro/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése