Vegán kóstolás 2.0 – Vegán klasszik burger, Don Pepe
Tavaly
egyszer már kipróbáltam, hogy milyen egy Don Pepés vegán étel és nem voltak
rossz élményeim egyáltalán. Ezen felbuzdulva elhatároztam, hogy a Don Pepe
vegán hamburgerével is teszek egy próbát. A műhúsos és növényi eredetű burgerek
az elmúlt időszakban igencsak felkapottá váltak, van olyan étteremlánc, aki
konkrétan azzal reklámozz magát, hogy abszolute nem lehet érezni a különbséget
a hagyományos és a műhúsos ételük között (az igazság kedvéért: ez a hely nem a
Don Pepe). Így én is kíváncsian vártam a kóstolást (a képek készítésénél most siettem, mert egy online kvíz közepén voltam, ezért ezúton is elnézést kérek)!
Az
étel a Don Pepétől megszokott módon elég gyorsan, kb. 35-40 perc alatt érkezett
meg, egy olyan időszakban, amikor csak a kiszállítás játszik, ez kifejezetten
pozitív, főleg, hogy ezúttal semmilyen szállítási hiba nem volt. A kaját a
szokásos dobozban kaptam az óriási méretű burgerrel, és ezúttal tortilla
chipsszel és ketchuppal. Kicsit csodálkoztam ezen, ugyanis azt hittem, hogy a Don
Pepe burgonya nem változik a vegán menüknél (lehet zsírban sütik?). Viszont
ezzel a megoldással sem volt semmilyen problémám, a tortillachips ugyanúgy hozza
ezt a kiegészítő funkciót, mint általában a krumpli, az íze kellemes, ropogós,
az a kis ketchup meg remek kiegészítésként szolgált. Eddig minden tökéletes.
Az
ételből a zöldségeket, a bucit, meg a szószokat nem nagyon kell elemeznem, ezek
most is hozták a szokásos formájukat, mindegyik nagyon finom. A két igazán
egyedi elem a vegán hús és a sajt éppen ezért külön-külön kóstoltam meg őket,
kezdve a „hússal”. És hát…szögezzük le, ezen számomra teljesen egyértelműen
érződött, hogy nem hús, hanem valamilyen növényi eredetű termék. Jó, persze,
nyilván máshogy áll hozzá az ember, ha ezt tudja (direkt keresi a különbségeket),
de biztos vagyok benne, hogyha vakon kóstolom ezt az ételt, akkor is
felismertem volna, hogy ez nem hús. Állagra még csak-csak sikerült egy
húspogácsa állagát elérni, de ízben nagyon nem. Leginkább a szezámmag íze, amit
éreztem, és talán ez volt számomra a baj, mert a szezámmagot a bucikon is inkább
csak megtűröm, de ennyire fő elemként zavart. Amikor egybe kóstoltam az ételt,
akkor kicsit jobb képet festett, de az igazat megvallva ezt nem tudtam megenni.
A
vegán sajt viszont abszolute működött, ízre hozta a hagyományos sajt ízét,
állagban egy kicsit keményebb volt, de ez a legkevésbé sem zavart. Szóval e
tekintetben nagyon pozitív a reakcióm.
Összességében
viszont nehezen tudom értékelni ezt az ételt. A növényi hús nekem nem ízlett.
De valószínűleg nem azért, mert rosszul lett elkészítve, hanem egész egyszerűen
ez a fajta étel nagyon távol áll az én ízlésemtől, ráadásul én maradi ember
vagyok, nekem a hamburger egy húsos étel. A pizzánál jóval kevésbé jelent meg
ez a probléma, hiszen abból eleve eszek vegetáriánus fajtákat, és igazából a
tészta-szósz-sajt hármast tartom a domináns elemnek, amiknek a vegán verzióit
könnyebb előállítani, és nem okoz akkora változást az ételben. A burgernél
viszont egész egyszerűen hiányzott a hús íze, amit ez a növényi eredetű „burgerhús”
nekem nem tudott visszaadni. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ez az én hibám, az
pedig elvitathatatlan, hogy ezt az egy elemet leszámítva a többi összetevő
kifogástalanra sikeredett. Úgyhogy javaslom mindenkinek kipróbálásra, amit
2.490 forintért tehettek meg, amihez a burger, a tortillachips és a szósz is
jár. Aztán mindenki el tudja dönteni, hogy miképp viszonyul ehhez a kétségkívül
különleges éltelhez!
A speciális
helyzetre tekintettel ezt az ételt nem pontozom.
Bővebben
a helyről: https://www.donpepe.hu/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése