Vegán kóstolás 2.0 – Vegán klasszik burger, Don Pepe


Tavaly egyszer már kipróbáltam, hogy milyen egy Don Pepés vegán étel és nem voltak rossz élményeim egyáltalán. Ezen felbuzdulva elhatároztam, hogy a Don Pepe vegán hamburgerével is teszek egy próbát. A műhúsos és növényi eredetű burgerek az elmúlt időszakban igencsak felkapottá váltak, van olyan étteremlánc, aki konkrétan azzal reklámozz magát, hogy abszolute nem lehet érezni a különbséget a hagyományos és a műhúsos ételük között (az igazság kedvéért: ez a hely nem a Don Pepe). Így én is kíváncsian vártam a kóstolást (a képek készítésénél most siettem, mert egy online kvíz közepén voltam, ezért ezúton is elnézést kérek)!

Az étel a Don Pepétől megszokott módon elég gyorsan, kb. 35-40 perc alatt érkezett meg, egy olyan időszakban, amikor csak a kiszállítás játszik, ez kifejezetten pozitív, főleg, hogy ezúttal semmilyen szállítási hiba nem volt. A kaját a szokásos dobozban kaptam az óriási méretű burgerrel, és ezúttal tortilla chipsszel és ketchuppal. Kicsit csodálkoztam ezen, ugyanis azt hittem, hogy a Don Pepe burgonya nem változik a vegán menüknél (lehet zsírban sütik?). Viszont ezzel a megoldással sem volt semmilyen problémám, a tortillachips ugyanúgy hozza ezt a kiegészítő funkciót, mint általában a krumpli, az íze kellemes, ropogós, az a kis ketchup meg remek kiegészítésként szolgált. Eddig minden tökéletes.

Az ételből a zöldségeket, a bucit, meg a szószokat nem nagyon kell elemeznem, ezek most is hozták a szokásos formájukat, mindegyik nagyon finom. A két igazán egyedi elem a vegán hús és a sajt éppen ezért külön-külön kóstoltam meg őket, kezdve a „hússal”. És hát…szögezzük le, ezen számomra teljesen egyértelműen érződött, hogy nem hús, hanem valamilyen növényi eredetű termék. Jó, persze, nyilván máshogy áll hozzá az ember, ha ezt tudja (direkt keresi a különbségeket), de biztos vagyok benne, hogyha vakon kóstolom ezt az ételt, akkor is felismertem volna, hogy ez nem hús. Állagra még csak-csak sikerült egy húspogácsa állagát elérni, de ízben nagyon nem. Leginkább a szezámmag íze, amit éreztem, és talán ez volt számomra a baj, mert a szezámmagot a bucikon is inkább csak megtűröm, de ennyire fő elemként zavart. Amikor egybe kóstoltam az ételt, akkor kicsit jobb képet festett, de az igazat megvallva ezt nem tudtam megenni.

A vegán sajt viszont abszolute működött, ízre hozta a hagyományos sajt ízét, állagban egy kicsit keményebb volt, de ez a legkevésbé sem zavart. Szóval e tekintetben nagyon pozitív a reakcióm.

Összességében viszont nehezen tudom értékelni ezt az ételt. A növényi hús nekem nem ízlett. De valószínűleg nem azért, mert rosszul lett elkészítve, hanem egész egyszerűen ez a fajta étel nagyon távol áll az én ízlésemtől, ráadásul én maradi ember vagyok, nekem a hamburger egy húsos étel. A pizzánál jóval kevésbé jelent meg ez a probléma, hiszen abból eleve eszek vegetáriánus fajtákat, és igazából a tészta-szósz-sajt hármast tartom a domináns elemnek, amiknek a vegán verzióit könnyebb előállítani, és nem okoz akkora változást az ételben. A burgernél viszont egész egyszerűen hiányzott a hús íze, amit ez a növényi eredetű „burgerhús” nekem nem tudott visszaadni. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ez az én hibám, az pedig elvitathatatlan, hogy ezt az egy elemet leszámítva a többi összetevő kifogástalanra sikeredett. Úgyhogy javaslom mindenkinek kipróbálásra, amit 2.490 forintért tehettek meg, amihez a burger, a tortillachips és a szósz is jár. Aztán mindenki el tudja dönteni, hogy miképp viszonyul ehhez a kétségkívül különleges éltelhez!



A speciális helyzetre tekintettel ezt az ételt nem pontozom.

Bővebben a helyről: https://www.donpepe.hu/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról