Ha megfizeted, jót kapsz! – Guru, Budapest (Aréna Plaza)


A Guru – hasonlóan a McDonaldshoz és társaihoz – egy étteremlánc, amelynek Budapesten több étterme is megtalálható. Ugyanakkor a profiljuk elsősorban a palacsinták és a tortillatekercsek, amik mellett saláta, box, és szendvicsféle is növeli a választékot. Az árkategóriája valamivel magasabb, mint a legtöbb gyorsétteremé amit minőségi termékekkel és kínálattal próbálnak kompenzálni. Amikor először ettem náluk, elég vegyes volt a kép, ráadásul nagyon rohanós tempóban tudtam csak enni, ami sosem tesz jót egy értékelésnek, ezért úgy gondoltam, várok még egy alkalmat, mielőtt komplex véleményt alkotok. Mindkét kóstolásom során az Aréna Plázában lévő éttermüket próbáltam ki.

Az ételek elég különböző árkategóriában vannak. A legolcsóbb tortilla tekercs 1.090 ft, a boxok meg menük egy része azonban meghaladja a 2.000 forintot is. Hasonló a helyzet a palacsintáknál is, amelyek 900 és 1.600 közötti árban vannak. A két kóstolásomnál két különböző árkategóriába nyúltam bele. Az egyiknél egy sima csirkés wrapet kértem majonézzel, és egy kókuszos-nutellás palacsintát. A kettő ára alig haladta meg a 2.000 forintot. A másik kóstolásomnál viszont bevállaltam, hogy kicsit mélyebben nyúlok a pénztárcámba, és egy mézes-chilis bundás csirkés wrapet kértem, mellé egy karamellás-vaníliás-banános palacsintát. Ennek a kettőnek az ára együtt viszont már majdnem elérte a 3.000 forintot.

Az első alkalommal meglepően sokat kellett várni, majdnem 25 perc volt, és mivel ment a Telekocsim, ennek következménye lett, hogy a palacsintát útközben kellett elfogyasztanom, ami ennél az ételnél közel sem optimális. A második esetben ezzel nem volt gond, kb. 10 perc alatt elkészült az étel. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem, hogy itt a várakozási idő alatt a vendégeknek adnak egy „fekete korongot”, ami elkezd világítani, ha kész az étel. Azt gondolom, hogy egy plázaétteremben ez kifejezetten jó ötlet, mert így az embernek nem kell egy az étteremhez közel lévő helyen leülni, hanem bárhol helyet találhat, és azonnal tudja, mikor veheti át az ételét.

Amikor első alkalommal láttam meg a tortilla tekercsemet, nos…kicsit csalódott voltam. Méretre kb. a Mr. Remy Gyrosnak a wrap tekercsei jutottak eszembe, amiket anno 4-500 forintért árult Csabi. Ezek tulajdonképpen félbevágott libanoni gyorsok voltak, amiket azonnal el lehetett vinni, ha valakinek nem volt ideje megvárni, amíg egy étel elkészült. Nem volt extrém nagy (persze, hogy nem, hiszen egy fél tekercs), de azért vállalható méretű, főleg az áráért. No de itt a baj…ezúttal nem 4-500, hanem 1.090 forintot fizettem egy ilyen méretű ételért, ami ráadásul nem is volt igazán komplex, csak hús, saláta, majonéz és pont. A nuggets szeletek kellemes ízűek, de nem kiemelendőek, a hozzátett majonéz és saláta meg teljesen hétköznapi termékek, amikben szintén nem találok semmilyen kiugróan jót. Teszem hozzá, komolyabb hibát sem tudnék mondani, csak hát na, ezért az árért vagy nagyobb, vagy komplexebb ételt várnék.

A palacsinta kapcsán szintén vegyes érzelmeim voltak. Ennek a mérete igencsak imponáló, és a nutella mennyiségével sem spóroltak, ahogy a kókuszéval sem. De azt gondolom, hogy az utóbbit eltúlozták. A palacsinta belseje és a külső része is tele volt kókuszreszelékkel. Alapvetően szeretem a kókuszt, de a sima reszelék mindenféle ízesítés nélkül egyrészt kissé szárazzá tette az ételt, másrészt igazán komoly íze sincs. Valamiféle kókuszkrémnek itt jobban örültem volna. A tésztája egyébként vékony, az íze teljesen oké.

Az első kóstolás utáni csalódottságot félretéve úgy gondoltam, hogy van annyira sokszínű ez az étlap, hogy még egyszer próbálkozzak, és ezúttal merek kicsit drágább fogásokhoz nyúlni, de a koncepción, miszerint egy tortillát és egy palacsintát kérek, nem változtattam. De a tekercs 200, a palacsinta 500 forinttal volt drágább, mint az előző. Kíváncsi voltam, hogy a nagyobb ár mennyivel nyújt nagyobb élményt.

A tekercsnél 3 különbség volt, de mindegyik sokat hozzátett. A csirke bundája fűszeresebb, pikánsabb és ropogósabb, mint a hagyományosnál, ez az étel ízéhez hozzáad, a majonéz mellett tejföl is került az ételbe, a kétféle szósz – bár mindkettőt ismerjük – de együtt mégiscsak jobb ízt ad. Ezenkívül kvázi köretként néhány tortilla chips is került az étel mellé (+600 ft-ért lehet kérni az ételhez tortilla chipset és mártást, de ez nem az volt, ez beletartozott az árba). Ez utóbbi bár nem volt nagy mennyiség, mégis talán a legtöbbet tette hozzá az ételhez, a sós-fűszeres ropogós falatkák nagyon jó kontrasztot adtak a visszafogottabb tekercshez, és új textúra is jelent meg ezáltal az ételben. Mindezek apróságnak tűnnek, de ezek az apró finomságok nagyon sokat jelentenek egy étel összképében. Szóval a legkevésbé sem bántam azt a +200 forintot. Bár itt is fel tudnék sorolni 1-2 hibát (pl. csak 1 zöldségféle van és ez sem volt túl nagy), de ezek közel sem zavarnak annyira, ha úgy érzem, hogy egy komplex ételt kapok.

A palacsintánál egészen más alapok voltak. Nem csokoládé, hanem vanília, nem kókusz, hanem banán. De egy sokkal harmonikusabb desszertet kaptam. A karamella és a vanília nagyon kellemes édes elegyet adnak, de ami sokat hozzátesz az a banán és a vajkaramella forgács. Utóbbiról eszembe jutott az a vásári vajkaramella, ami szinte elolvad az ember szájába, és amit nagyon szeretek. Ezt az ízt hozta, viszont volt benne egy kis – a szó pozitív értelmében vett – sós hatás, ami még jobban kidobta a többi elem édességét, de mégis ellensúlyként hatott. Ugyanez igaz a banánra is, aminek az édessége mögött egy icipici savanykás íz is meghúzódott. Ezek együtt nagyon különlegessé tették ezt az ételt, olyannyira, hogy még azt is meg tudom bocsájtani, hogy egy kevés vanília kifolyt a palacsintából.

Ha az árakat nézem, akkor viszont érdekes dilemmába kerülök. Egyértelműen megérte a +200 forint a hagyományos wraphez képest. Egyértelműen megérte a +500 forint az előző palacsintához képest. Objektív mércével mérve viszont közel 3.000 forintot fizettem egy nem túl nagy wrapért és egy palacsintáért (az mondjuk elég nagy), amit viszont sokallok. Nem biztos, hogy szerencsés, hogy megint a Mr. Remy gyros bárt hozom fel, de ott ha a legdrágább tortillát és palacsintát kérném, akkor sem fizetnék 3.000 forintot, és azzal nem „csak” jól lakok, hanem konkrétan meg sem tudom enni a kettőt egymás után.

Ez pedig egy érdekes kettősséget adott. Ha az első kóstolást nézem, akkor ezt a bő 2.000 forintot nem érzem extrém magas árnak egy wrapért és egy palacsintáért, viszont az étellel akadtak problémáim. A második alkalommal az étel hibátlan volt, viszont az ár-mennyiség tekintetében jelentek meg problémák. Ugyanakkor egy alkalommal azért megfizethető ez az ár és biztos vagyok benne, hogy azok, akiknek megéri ez a pénz egy tortilla tekercs és egy palacsinta árát, nagyon elégedetten fognak távozni a helyről. A pontszámomról még annyit, hogy a 2 kóstolás átlagpontjaként jött ki ez az érték.



Értékelésem: 7/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről:  http://guru.hu/EttermekArena.aspx

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról