Nincs harag – Hari kebab, Budapest, Döner kebab menü
Eddig sajnos nem voltak igazán jó élményeim a budapesti gyrososokkal/kebabosokkal (pl. itt sem), épp ezért ritkán próbálkoztam velük. Mígnem egy ismerősöm ajánlotta, hogy nézzem meg a Keleti pályaudvartól nem messze található Hari kebabot, mert szerinte az a város legjobb kebabosa. Kétkedve fogadtam, de egy ilyen invitálást nem lehet kihagyni, ezért pénteken ki is próbáltam, hogy milyen ez a hely.
A
belső tér viszonylag egyszerű, de igényes, alsó rész inkább kiszolgáló terület,
bár 1-2 vendég le tud ülni, felül akár 15-20 ember is elfér. Egyik asztal
mondjuk eléggé billeg, de mivel nem volt fenn nagy vendégsereg, ezért ez nem
zavart, átültem egy másikhoz. Az étlapon az alapfogások (döner, düröm, tál)
mellett 1-2 egyedi kebabvariáció (például a sült zöldséges-fetás Hari Kebab)
meg másfajta termék (pl. lencseleves) található, de egyértelműen kitűnik mi a
hely fő profilja. Kacérkodtam, hogy kipróbáljam a névadó kebabot, de nem
tudtam, hogy a sült zöldségek pontosan mit takarnak, ezért inkább menüben
kértem egy hagyományos döner kebabot vegyes hússal (ritkán kérem így, de
legalább mind a kétféle húst meg tudom ítélni). Az étlap érdekessége, hogy nincsenek
az árak kerekítve, sok helyen láthatóak hármassal, hetessel vagy nyolcassal
végződő árak, amelyeket csak a végén kerekítenek öt forintra. Ezt inkább egyfajta
gerillamarketingnek gondoltam, nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki.
Az
étel kb. 5 perc alatt elkészült, és a kebab elég emberes, igencsak jól meg lett
tömve. Kicsit talán túlságosan is, ugyanis első pár harapáskor sok minden kiesett
belőle. Igazából sosem tudom eldönteni, hogy ez most rójam-e fel hibaként, vagy
ne, mert végülis egy street food helyen az a jó, ha sokat ehetünk. Inkább csak
elviteles kajáknál zavaró ha szétesik az étel a kezünkben, de valahogy mégsem
szívesen adok olyan tanácsot, hogy adjanak kevesebb kaját. Szóval ez kicsit
patthelyzet, inkább menjünk is tovább. J A sült krumpli jól készült, friss, meleg, a sómennyiség rendben
van, de semmi rendkívüli.
A
kebabban már annál több az érdekesség. A pita már önmagában egyfajta eltérés
attól, amivel Budapesten (meg úgy az országban) általában találkozhatunk, nem a
legtöbb helyen megtalálható bolti verzió, hanem egy magokkal megszórt, nagyobb,
édeskésebb áru. Hasonlót Romániában ettem sokat, ott a legtöbb dönerhez ilyen
típusú pitákat adnak, és én jobban is szeretem, sokkal nagyobb az élvezeti
értéke, mint az egyszerű bolti pitáknak. Erről nem tudom eldönteni, hogy
helyben készítik, vagy egy ritkábban kapható vásárolt termék, de mindenesetre
hozta azt az ízvilágot, amit én szeretek, szóval jó ponttal indult az étel
nálam.
A
húsok is folytatták a pozitív sort. A kebaboknál használt borjúhúsnál gyakori
hiba mind a túlfűszerezés, mind az, hogy egy kissé íztelen, gumis állaga lesz a
végén. Szerencsére itt egyik sem történt meg, kellemes ízvilágú, puha, szolídan
fűszerezett húst ehettem, az egyik kedvenc húsom volt kebab fronton, amit
valaha ettem. A csirkehúsok között általában nehezebb különbséget tenni a
kebabosoknál, az ízük hasonló, itt sem tudnék semmi különlegeset mondani, de
gond sincs vele, finom, fűszeres.
Ami
egy igazi kedvencem volt az ételből, az a csípős szósz. Korábban számtalanszor
írtam, hogy szeretem, ha egy csípős elem nem csak csíp, hanem van bele valami
másfajta íz is, amit még hozzáad az ételhez. A most kóstolt verzió egy édesebb
csípős szósz volt, de remekül kivitelezve, mind az édesség, mind a csípősség nagyon
intenzív volt benne, egyik sem nyomta el a másikat, és ez egy nagyon különleges
ízt adott az ételnek, ráadásul jó sokat is tettek bele, szinte minden falatra
jutott belőle.
Az
egyetlen talán kissé ambivalens élményem a másik szósszal volt kapcsolatos.
Oké, a joghurtos ízvilág megvolt, kicsit a keleties fűszerezés is, és nem volt
az a zavaró utóíz sem, amit sok török kebabosnál éreztem. Viszont nekem így is
kicsit semmilyen érzésem volt. Önmagában kóstolva nem rossz, de ahol
összekeveredett a csípős szósszal, ott gyakorlatilag azt sem éreztem, hogy
jelen van, annyira elnyomta a másik. Nem azt mondom, hogy kellemetlen élmény
volt, mert nem az, inkább azt mondanám, hogy amíg a csípős szószt egy
bevállalásnak éreztem, addig ez egy kicsit biztonsági játék. A zöldségek hozzák
a kötelezőt, frissek, finomak és jó sokat kaptam belőle. Többet nem is várok
el!
A
teljes menüért, amiben egy fél literes üdítő is benne volt, 1.750 forintot
fizettem, ha csak borjúhúsból kértem volna, akkor 50 forinttal drágább, ha csak
csirkével, akkor 50 forinttal olcsóbb lett volna. Szerintem egyébként ez nem
rossz ár egy ennyire laktató kajáért, ami ráadásul finom is. Azzal az
ajánlással jöttem ide, hogy ez a város legjobb kebabja, és tulajdonképpen azt
ki merem jelenteni, hogy igen, Budapesten eddig ez a legjobb kebab, amit ettem.
Ha a pécsieket is hozzáveszem, akkor azért már nem ennyire egyértelmű a képlet.
Az ízek és a kinézet alapján nekem két hely jutott eszembe, ami kb. hasonló
koncepcióra épül, az egyik az azóta Best Food Grillé avanzsálódott Duna Döner. Ha
azzal hasonlítom össze, akkor itt a csípős szósz sokkal jobban ízlett és a
húsok fűszerezése is jobban bejött, cserébe ott finomabb a másik szósz és kb.
100 forinttal olcsóbb (ez nem nagy különbség). Mindent egybevetve ezt a helyet
ha nem is sokkal, de jobbnak érzem annál. A másik összehasonlítási alapom a
kolozsvári Gustador Kebab. Az a hely már lényegesen olcsóbb, kb. 1.200-1.300-as
áron volt a kaja (mondjuk az azóta megjelenő infláció miatt ma már van
1.400-1.500 ft is és ott csak egy 2,5 dl-es üdítőt kapok), zöldségek és szószok
tekintetében nagyobb a változatosság, viszont a krumpli itt lényegesen jobb és
ez a kebab is úgy összességében finomabb valamivel. Ezért ezt a két helyet kb.
egy kategóriának tekintem, így a pontszám is egyező lesz.
Értékelésem:
9/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/harikebab
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése