Egészen más irány – Duna Döner Pécs, Döner kebab
A
Duna Dönert még 2014-ben próbáltam ki először, de akkor elég kellemetlen
élménnyel távoztam onnan, nem igazán jött be az a kebab. Tavalyelőtt újra
kipróbáltam, akkor már sokkal jobb volt az élmény, de még mindig azt éreztem,
hogy nem az igazi. A sorozatom miatt ezúttal ismételten visszatértem a helyre,
megnézve, vajon mi változott, hogyan értékelem most a helyet.
Eddig
rendszerint elvitelre kértem az ételt ott, most úgy döntöttem, megeszem
helyben. Maradtam egy sima kebabnál, csirkehúsból, kértem hozzá mindent. Mivel
a hely emeleti részén még nem jártam, ezért úgy döntöttem, megnézem, hogy néz az
ki. És bevallom, meglepődtem. Nem gondoltam volna, hogy ekkora terület van ott,
kb. 50-60 ember simán elférne, van egy televízió is, és elég szép a kilátás is
a Széchenyi térre. Ezenkívül egy pult is van fölül, amit akkor épp nem
használtak. Azon is elgondolkodtam, hogy akár még egy kocsmakvíz is tartható
lenne itt, ha a megfelelő italok lennének hozzá J. De persze ezt csak a
szakmai ártalom mondatja velem, a kvízünk helyszíne jelenleg tökéletes, nem
tervezünk váltani. Viszont mi tagadás, igényes a hely.
A
kebab látványa viszont az érkezéskor egy kicsit megijesztett. A pitán
látszódott, hogy helyi készítésű, de ennek biztos ilyen feketének kellene lennie?
Nekem látványra úgy tűnt, hogy ezt egy kicsit túlsütötték. Ezenkívül rám furcsa
benyomást tett ez a sárgászöld színű szósz is, valahogy szokatlannak tűnt. Az
viszont tetszett, hogy mind húsból, mind zöldségekből szemlátomást nem keveset
tettek bele, mennyiségileg kifejezetten imponálónak tűnt az étel.
A
pita kapcsán az első kóstolásra beigazolódni látszottak a félelmeim. Az alsó
része még egész kellemes volt, de a teteje kicsit megégett, eléggé kesernyésre
sikeredett. Ez nálam komoly hiba, azért ezt észre lehetett volna venni. A húst
az étel aljára tették, igencsak szép mennyiségben. Finom, omlós, jól
fűszerezett hús, ez kifejezetten ízlett.
A
zöldségekből igen emberes mennyiséget kaptam, és a frissességgel sem volt baj.
Ami azonban egyedi volt, hogy az egyik zöldségnél – talán a salátánál vagy a
lilakáposztánál, nem tudtam pontosan belőni – egy savanykás-ecetes ízt éreztem.
Erre majd még kicsit később visszatérek. A szószok tekintetében a csípős szósz
nekem nagy kedvencemmé vált. A mellett, hogy ez tényleg rendesen csípett, nem
csak pikáns volt, egy édesebb alternatív íz is kiérződött belőle. Nekem ez
nagyon bejött. A másik szósz sokkal felemásabb érzést keltett. Megmondom
őszintén, egyáltalán nem tudom, hogy ez miből készül. Az alapja joghurt
valószínűleg, de azt a klasszikus savanykás ízt nem érzem, sőt, egy
kifejezetten édes ízt éreztem a számban. A fűszereket sem tudtam beazonosítani,
amiből készült, talán a menta, talán a curry íze benne volt, de lehet, hogy
nagyon mellélövök. Az érdekessége számomra az volt ennek, és a kicsit ecetes
zöldségnek, hogy ahol ez a két íz keveredett, ott egy kifejezetten harmonikus
elegyet éreztem, ahol viszont ezek külön-külön voltak jelen, ott nekem mindkettő
kicsit markánsnak, már-már kicsit zavarónak hatott. Nem mondanám kifejezetten
rossznak, csak valahogy számomra idegennek.
Az
ételért magáért 850 forintot fizettem. Azt éreztem egyébként, hogy nincs
szignifikáns különbség ez a Mumi’s kebab kebabjának a mérete között, így talán
ki merem jelenteni, hogy ár-mennyiség tekintetében eddig ez a legjobb étel az
eddigi belvárosi gyrososok/kebabosok közül. Az étellel abszolute jól lehet lakni
és az arányok is rendben vannak. Az meg külön tetszik, hogy a kaját szendvicsszerűen
rétegezték, így ha az ember beleharap, minden alapanyag ízét érzi.
Ami
meg az ízeket jelenteni, egy dolgot ettől a helytől nem lehet elvitatni: ezt az
étel 100 másik közül is felismerném, egyik belvárosihoz sem hasonlít. Talán
emiatt is egy ízig-vérig megosztó hely, amit a különböző kommentek alapján is
érzek. Viszont ebből következik, hogy bár van, aki nem szereti, de van, akinek
meg ez lesz a kedvence. Ez pedig sokkal jobb a forgalom szempontjából, mint egy
olyan hely, ami nem rossz, de nem tud igazán kiemelkedni. Szóval szerintem a
továbbiakban is lesz jövője a helynek.
Ami
meg az értékelésemet illeti, fenntartom, amit mondtam, hogy ez a szósz, amit
annyira nem dicsértem, nem rossz, inkább csak távol áll az én ízlésvilágomtól.
De ez nem bűn. Egy tökéletesen elkészített karfiolos vagy gombás ételt sem
fogok pozitívan értékelni, mert egész egyszerűen ezt a két ételt ki nem
állhatom. De ez nem az ételek hibája, hanem az enyém. Ezt itt is szem előtt
tartva, nem fogok valamit rosszra értékelni csak azért, mert egy fűszerezés
tőlem idegen. Az a pita viszont túlkészült, erről kár volna vitát nyitni.
Értékelésem: 8/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/pages/Duna-D%C3%B6ner-P%C3%A9cs/1572017596343493
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése