Vajon más mint a többi? – Mevlana Kebab (Corvin Plaza)
A
budapesti török (ill. arab) kebabosok kapcsán korábban sem rejtettem véka alá a
nem túl pozitív véleményemet. Azonban egy Telekocsis utazásom során az egyik
utas mondta, hogy próbáljam ki a Mevlana kebabot, mert az nagyon jó, más, mint
a legtöbb budapesti hely. Nemrégiben egyszer a Corvin Plázában jártam, ahol
megtaláltam az üzletlánc egyik éttermét, így ki is próbáltam. Egy sima gyros
tortillát kértem, és mivel láttam, hogy a pultban nagyon esztétikus desszertek
vannak (és nem csak a gyümölcsrizs-tejberizs-baklawa hármas, mint a legtöbb
helyen), ezért egy puding-kelyhet is kipróbáltam. Maga a hely egyébként
rendelkezik a plázaéttermek azon előnyével, hogy van saját kis elszeparált
helye és nem csak a közös asztaloknál lehet fogyasztani. Ez nálam mindig
pozitív és befolyásolni szokta a választásom.
Az
étel kevesebb, mint 5 perc alatt elkészült. Külsőre semmiben nem tért el az átlag
budapesti török éttermektől… és sajnos ízben sem. A tortilla egyszerű bolti
termék, minimális pirítással, elfogadható, de nem világrengető. A hús
fűszerezése nekem kicsit semmilyen volt. A pécsi gyrososokkal összevetve arra
emlékeztetett a legjobban, amit az Oázisban ettem, de kevésbé éreztem
intenzívnek, és sajnos kicsit száraz is volt nekem. Ráadásul néhány húsfalatnál
azt éreztem, hogy nem sült meg teljesen, némelyik pedig mintha túlkészült
volna, amit nem nagyon értek, hogy miként történhetett meg. Mindent egybevetve
sajnos egyáltalán nem ettem kiemelkedő húst.
És
sajnos szószt sem. Kóstoláskor eléggé jellegtelennek tűnt az öntet, amit
kaptam, viszont éreztem egyfajta fanyar, kellemetlen utóízt, ugyanazt, amit az
Aladdin Gyros Bárban annak idején. Az egyetlen elem, amit dicsérni tudok, az a
zöldség, mert bár a rétegezése nem volt tökéletes (túl sok került a tortilla
hátsó részére, elejére meg kevés), de elég sokat kaptam belőlük, és mindegyik
friss és finom volt. A komplett gyrost mennyiségét tekintve egy átlagosnak
mondanám, nem kicsi, de azért nem is igazán nagy.
Ezután
rátértem a desszertként kapott pudingra, ami az eladó szerint puncs és vanília
puding. A tetején a puncs volt, olyan erős puncsos ízt nem éreztem, de azért
ízlett. Majd hamar eljutottam a vaníliához, aminél belefutottam egy kis
ananászba, majd némi eperbe. Na, ez jó, van egy kis gyümölcs benne, tetszik…legalábbis ekkor még
ezt gondoltam. Ugyanis néhány másodperccel később elszörnyülködtem. A gyümölcs
egyszerű konzervgyümölcs. Önmagában ezt sem tartom igazán szerencsésnek, hiszen
nyár van, csomó gyümölcs szezonja, szerintem nyugodtan lehetne friss gyümölcsöt
használni a desszertbe (jó, ananásznál ez nyilván nem elvárható, de nem zavart
volna egyáltalán, ha mondjuk barack van helyette). De erre még mindig azt
mondom, hogy oké, ez egy egyéni döntés, ami annyit nem befolyásol az étel
minőségén. Azonban a konzerv-jelleget nem az „egyeníz” adta meg leginkább,
hanem az, hogy a tetejét leszámítva a konzerv leve teljes egészében
összekeveredett a pudinggal. Azt gondolom, hogy ez óriási felelőtlenség. A
puding egy kellemes, lágy ízű desszert, amihez nagyon nem illik az a tartósító
édes lé, ami a konzervdobozokban van (jó, az eleve nem sok mindenhez illik, de
ehhez pláne nem). Így ízben teljesen elnyomta a puding ízét a konzerv leve. És
ez főleg azért fáj, mert egyáltalán nem nagy munka a konzervgyümölcsöt sem
megtisztítani, vagy legalább egyszer megszűrni. Márpedig ha ennyit megtettek
volna, nem megy tönkre a teljes édesség. Így viszont ez történt, kár szépíteni.
A gyorsért és hozzá egy fél literes üdítőért
1.200, az édességért 590 forintot fizettem, de sajnos egyik sem érte meg. A
főételnél a minőség és a mennyiség nem érte el azt a szintet, amit a 800-900
forint körüli gyrosok hoznak, a desszert meg – sajnálom, hogy ezt írom – ingyen
sem érte volna meg. Azt ugyanakkor itt is hangsúlyoznom kell, hogy ez a cikk
egy kóstolás után készült, és lehetséges, hogy egyszerűen kifogtam egy nagyon
rossz napot a helyen, amikor semmi sem állt össze. Ettől függetlenül viszont ki
kell mondanom, hogy sajnos a gasztroblog megléte óta ez az egyik legrosszabb
étel volt, amit kóstoltam. Talán még vissza fogok térni, de ezek után nem
tudom, mennyi idő fog eltelni addig…
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése