Vajon más mint a többi? – Mevlana Kebab (Corvin Plaza)


A budapesti török (ill. arab) kebabosok kapcsán korábban sem rejtettem véka alá a nem túl pozitív véleményemet. Azonban egy Telekocsis utazásom során az egyik utas mondta, hogy próbáljam ki a Mevlana kebabot, mert az nagyon jó, más, mint a legtöbb budapesti hely. Nemrégiben egyszer a Corvin Plázában jártam, ahol megtaláltam az üzletlánc egyik éttermét, így ki is próbáltam. Egy sima gyros tortillát kértem, és mivel láttam, hogy a pultban nagyon esztétikus desszertek vannak (és nem csak a gyümölcsrizs-tejberizs-baklawa hármas, mint a legtöbb helyen), ezért egy puding-kelyhet is kipróbáltam. Maga a hely egyébként rendelkezik a plázaéttermek azon előnyével, hogy van saját kis elszeparált helye és nem csak a közös asztaloknál lehet fogyasztani. Ez nálam mindig pozitív és befolyásolni szokta a választásom.



Az étel kevesebb, mint 5 perc alatt elkészült. Külsőre semmiben nem tért el az átlag budapesti török éttermektől… és sajnos ízben sem. A tortilla egyszerű bolti termék, minimális pirítással, elfogadható, de nem világrengető. A hús fűszerezése nekem kicsit semmilyen volt. A pécsi gyrososokkal összevetve arra emlékeztetett a legjobban, amit az Oázisban ettem, de kevésbé éreztem intenzívnek, és sajnos kicsit száraz is volt nekem. Ráadásul néhány húsfalatnál azt éreztem, hogy nem sült meg teljesen, némelyik pedig mintha túlkészült volna, amit nem nagyon értek, hogy miként történhetett meg. Mindent egybevetve sajnos egyáltalán nem ettem kiemelkedő húst.

És sajnos szószt sem. Kóstoláskor eléggé jellegtelennek tűnt az öntet, amit kaptam, viszont éreztem egyfajta fanyar, kellemetlen utóízt, ugyanazt, amit az Aladdin Gyros Bárban annak idején. Az egyetlen elem, amit dicsérni tudok, az a zöldség, mert bár a rétegezése nem volt tökéletes (túl sok került a tortilla hátsó részére, elejére meg kevés), de elég sokat kaptam belőlük, és mindegyik friss és finom volt. A komplett gyrost mennyiségét tekintve egy átlagosnak mondanám, nem kicsi, de azért nem is igazán nagy.

Ezután rátértem a desszertként kapott pudingra, ami az eladó szerint puncs és vanília puding. A tetején a puncs volt, olyan erős puncsos ízt nem éreztem, de azért ízlett. Majd hamar eljutottam a vaníliához, aminél belefutottam egy kis ananászba, majd némi eperbe. Na, ez jó, van egy kis gyümölcs benne, tetszik…legalábbis ekkor még ezt gondoltam. Ugyanis néhány másodperccel később elszörnyülködtem. A gyümölcs egyszerű konzervgyümölcs. Önmagában ezt sem tartom igazán szerencsésnek, hiszen nyár van, csomó gyümölcs szezonja, szerintem nyugodtan lehetne friss gyümölcsöt használni a desszertbe (jó, ananásznál ez nyilván nem elvárható, de nem zavart volna egyáltalán, ha mondjuk barack van helyette). De erre még mindig azt mondom, hogy oké, ez egy egyéni döntés, ami annyit nem befolyásol az étel minőségén. Azonban a konzerv-jelleget nem az „egyeníz” adta meg leginkább, hanem az, hogy a tetejét leszámítva a konzerv leve teljes egészében összekeveredett a pudinggal. Azt gondolom, hogy ez óriási felelőtlenség. A puding egy kellemes, lágy ízű desszert, amihez nagyon nem illik az a tartósító édes lé, ami a konzervdobozokban van (jó, az eleve nem sok mindenhez illik, de ehhez pláne nem). Így ízben teljesen elnyomta a puding ízét a konzerv leve. És ez főleg azért fáj, mert egyáltalán nem nagy munka a konzervgyümölcsöt sem megtisztítani, vagy legalább egyszer megszűrni. Márpedig ha ennyit megtettek volna, nem megy tönkre a teljes édesség. Így viszont ez történt, kár szépíteni.

 A gyorsért és hozzá egy fél literes üdítőért 1.200, az édességért 590 forintot fizettem, de sajnos egyik sem érte meg. A főételnél a minőség és a mennyiség nem érte el azt a szintet, amit a 800-900 forint körüli gyrosok hoznak, a desszert meg – sajnálom, hogy ezt írom – ingyen sem érte volna meg. Azt ugyanakkor itt is hangsúlyoznom kell, hogy ez a cikk egy kóstolás után készült, és lehetséges, hogy egyszerűen kifogtam egy nagyon rossz napot a helyen, amikor semmi sem állt össze. Ettől függetlenül viszont ki kell mondanom, hogy sajnos a gasztroblog megléte óta ez az egyik legrosszabb étel volt, amit kóstoltam. Talán még vissza fogok térni, de ezek után nem tudom, mennyi idő fog eltelni addig…

Értékelésem: 4/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról