Ezért gyűjtöttük a konzultációs íveket?

 

Nem sokkal a Nemzeti Konzultációs ívek megjelenését követően számos politikai szereplő és párt bejelentette, hogy csatlakoznak az ívek gyűjtéséről szóló akcióba. A kezdeményezésnek örültem, ez is egyfajta véleménynyilvánítási lehetőség, ha már a Konzultáció erre nem teremt valódi lehetőséget. Azonban már ekkor felmerült bennem a kérdés: mit fognak csinálni az ívekkel a gyűjtés végén? Nemrégiben több helyről kaptunk választ a kérdésre: Hadházy Ákos politikai akcót szervezett velük, a DK Kálmán Olgával készült videóban aprítja fel őket, a Momentum meg Rogán Antal (vagy a szomszédja) birtokába önti. Ezek kapcsán már korántsem vagyok pozitív. Amíg az első kettő kapcsán azt mondom, hogy ez még rendben van, addig a Momentum akcióját elfogadhatatlannak tartom. A továbbiakban kifejtem, miért gondolom mindezt így és miért érzem azt, hogy ami jelenleg folyik, azzal a Momentum eddigi teljesítményéhez hozzáadni nem fog, elvenni belőle annál többet.

 



 

Nem erre szólt a felhatalmazás

 

Hogy tisztán lássuk a dolgot: A Konzultációs ívek „meghekkelése” egy civil akcióként indult, amelyet nem politikusok, hanem egyszerű, hétköznapi emberek indítottak el, akiknek elege volt az Orbán-rezsimből, a Konzultációból és ezzel a módszerrel akarták kifejtetni a véleményüket. Erre a kezdeményezésre ment rá Hadházy Ákos és Szél Bernadett, ami abból a szempontból jó ötletnek tűnt, hogy parlamenti politikusok mégiscsak jobban meg tudják szólítani az embereket, mint a kezdeményezők, az ívek összegyűjtési így gördülékenyebb lesz. Majd erre fel kezdett el gyűjteni a többi párt is. Azért, hogy (idézve a Momentum egyik aktivistáját a pécsi vásárból) majd ők összegyűjtik ezeket az íveket, és eljuttatják őket Szél és Hadházy részére…

Nos és akkor itt álljunk meg egy pillanatra! Akkor mégis honnan volt a Momentumnak saját íve? A válasz persze egyszerű: nem juttatták el az összeset oda, ahova kellett volna. Ez ne szépítsük, egy hazugság (még akkor is, ha nem az egész párté, hanem csak egy emberé) azok a polgárok felé, akiknek azt ígérték, hogy Hadházyéknak küldik az íveket. Ez már önmagában elég aggályos, de ennek van még egy távlati következménye: innentől nem tudjuk teljes bizonyossággal, hogy pontosan mennyi ív gyűlt össze, hiszen ki tudja, hogy mennyi maradt még a pártoknál, amit nem adtak tovább. Márpedig jó lett volna a végleges számot látni. Még az sem baj, ha ez kevesebb, mint a kitöltött konzultációk száma, hiszen az az adat hiteltelen az elektronikus rendszer manipulálhatósága miatt. De így hiteles számadat a másik oldalon sincs.

Hasonló dilemma egyébként megjelenik a DK által forgatott videonál is, de ott csak nagyon csekély számú ívet vágtak össze és elméletileg lehetséges, hogy a forgatás után a maradék ív végül eljutott a célszemélyekhez. Szóval ott valamivel jobb azért a helyzet.

 


 

Mi volt ennek az értelme?

 

Úgy unblock az ívek eddigi felhasználási módjával kapcsolatban a másik problémám, hogy semmilyen haszna nem volt. Azért úgy gondolom, hogy több mázsa papírral és némi kreativitással lehetett volna valamilyen hasznos célt elérni. Hozzáteszem, ez még akár most is megtörténhet, ugyanis a Hadházyéknál lévő íveket talán még mindig fel lehet használni az akciók után valamilyen nemes célra.  De az, hogy egy udvarba dobáljuk őket, biztosan nem tekinthető nemes célnak (hacsak nem Nemes Balázs céljai között szerepel…oké, gyenge poén volt, ugorjunk), márpedig azok az ívek már a jövőben sem használhatók fel semmire.

De a másik oldalon én a politikai hasznot sem látom ebből. Ezek tipikusan olyan akciók, amik egy párt híveinek nagyon bejönnek, de egy olyan személy, aki gondolkodik, hogy kinél kötelezze el magát, kizárt, hogy egy ilyen miatt fog döntést hozni. Aki meg eddig nem szerette az adott pártot, az ezután sem fogja, sőt, egy újabb táptalajjal szolgál az ellenkampánynak. Úgyhogy a magam részéről ilyen szempontból is kudarcként tudom ezt az akciót minősíteni.

 

Ez igaz...de az akció sem


 

A privátszféra mindenkinek jár

 

Már az eddigiek miatt is aggályosnak tartom azt, ami történt, de ezek alapján még csak egy rossz stratégiának mondanám, nem egy vállalhatatlan cselekedetnek. De ehhez hozzájön még valami. Valami, ami miatt eddig rendszerint a jobboldali sajtót támadták. Ez pedig, hogy a közszereplőnek is megvan a maga magánszférája, amit tiszteletben kell tartani! Itt persze nem Szíjjártó Péter luxusjachtozásáról beszélünk, mert akármennyire állítja az ellenkezőjét, annak igenis van olyan oldala, ami semmiképpen nem magánügy. De a privát lakás és a politikához nem köthető magánélet tiszteletben tartása mindenkinek jár, Rogán Antalnak is.

Ezt az érvet már hallottuk az ellenzéki oldalon is. Emlékezzünk, amikor Nagy Blanka bizonyítványa került a nyilvánosság elé! A teljes ellenzéki média (meg én is) fel volt ezen háborodva, teljes joggal, hiszen olyan adatokat szivárogtattak, aminek a közszereplői státuszhoz semmi köze. De beszélhetnénk arról az esetről is, amikor a Pesti Srácok stábja Dull Szabolcsot, az Index menesztett főszerkesztőjét a lakásában akarta meglátogatni.  Azon is felháborodott (teljes joggal) a baloldali sajtó, egyszerűen azért, mert a másik magánéletét – amikhez a lakás is hozzátartozik – tartsuk már tiszteletben!

Ezek után kérdem én: hogyan várhatjuk el, hogy a jobboldali média tiszteletben tartsa a privátszférát, ha az ellenzéknek sem sikerül? Milyen erkölcsi alapon lehet ezt megtenni? Persze lehet azt mondani, hogy de itt nem csöngettek be Rogánhoz stb., de a lényeget tekintve mindegy. Ez épp annyira a privátszféra megsértése volt, mint az előbb említett akciók. Ha pedig igazak azok a jobboldali média által elindított híresztelések, miszerint nem is Rogán, hanem a szomszédjának a házába sikerült az íveket beönteni, az már csak hab a tortán. Ezesetben ugyanis egy olyan ember magánszférája is sérült, akit még csak közszereplőnek sem lehet nevezni.

 


Mindezek alapján én nem tudok pozitívan viszonyulni ehhez az akcióhoz, sőt, kifejezetten zavaró, hogy az ellenzék (vagy legalábbis annak egy része), ahelyett, hogy az erkölcsi fölényét próbálná érvényesíteni, értelmetlen, populista akciókkal próbálkozik. Ezekkel nehéz új szavazókat szerezni. De remélem, ez csak egyedi eset volt, és a Momentum is visszatalál a helyes politizálás útjára.

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról