EP Választás Programértékelő – MSZP-Párbeszéd Magyarországért


Jövő vasárnap ismételten választás jön, méghozzá egy olyan választás, ami eddig Magyarországon mindig egy kicsit másodvonalba kerülő szavazássá alakult, mintha nem lenne nagy tétje. Pedig akár néhány képviselő is dönthet arról, hogy az Európai Parlamentben Európa jövője milyen irányba megy tovább. Az idei évben azonban intenzívebb az EP-kampány, mint eddig bármikor és már minden párt megjelenítette a választási programját. Mivel ezek általában elég hosszúra sikerednek, a tavalyi évhez hasonlóan írok belőlük 1-1 szubjektív véleménnyel egybekötött kivonatot. Szokás szerint egyik írás terjedelme sem haladhatja meg a 8.000 karaktert, így próbálom biztosítani az egyenlőséget. A sorsolásom alapján az első program, amivel foglalkozom az egyetlen közös listán induló pártszövetség, az MSZP-PM lista lesz.

Amikor tavaly írtam a pártprogramjukról, akkor az volt a véleményem, hogy nekem túl populista, nagyjából mindent megígérnek, de nem látok benne semmilyen koncepciót. Így leginkább arra voltam kíváncsi, hogy idén ez megváltozik-e. Végülis arra a következtetésre jutottam, hogy igen, változott, de sajnos csak részben.Mindenek előtt emeljük ki, hogy a program lényegesen rövidebb, mint legutóbb, mindösszesen 11 oldal. Ennek megvan a maga előnye is, ez tényleg mindenki számára végigolvasható, ezenkívül nincs túlbeszélve, rövid, de velős gondolatokat tartalmaz.

A II. fejezettől számos olyan része volt a programnak, ami kifejezetten tetszett. Az egyik, hogy az EU kapcsán mértékletes. Elismeri azokat az előnyöket, amiket az Unió Magyarország számára nyújtott, ugyanakkor megvannak a maga kritikái és problémafelvetései is. Tetszik, ahogy kritikával illeti az ún. „kétségbeesés Európa” elképzelést, és az is, ahogyan a problémákat nem csak dobálják, hanem mindenhova konkrét statisztikai adatokat hoznak, és azokkal igazolják az állításaikat.

Tetszik, hogy – baloldali pártokhoz méltón – olyan helyeken a legmarkánsabb és legrészletesebb a program, mint a munkaerő probléma, a bérek egyenlősége és az EU-s minimálbér, amelyek kifejezetten a lakosságot érintő kérdések, és mindenki közvetlenül magán érezné a módosításokat. Viszont mégiscsak az EU-n keresztül közelíti meg őket, nem tesznek olyan ígéreteket, amikhez az EU Parlamenti választásoknak semmi köze (mint például 5 éve a Seres Mária Szövetsége a halálbüntetéssel).

Tetszik az a rész is, amelyikben az Európai Parlament és az Európai Tanács egymáshoz fűzött viszonyáról értekezik a program. Magam is úgy vélem, hogy az arányok most nagyon a Tanács felé tolódtak el, ami nem szerencsés, mert bár a Tanácsban az államok szavazata valóban egyenlő, de az ellenzéki oldal egyik országban sincs igazán képviselve. Emiatt valóban jó elképzelés a Parlament hatáskörének kiszélesítése akár a Tanács rovására is.

Végül, de nem utolsó sorban az is tetszik, hogy – ellentétben a tavalyi programmal – ki meri mondani több megosztó kérdésben az álláspontját. Tavaly kritizáltam az MSZP-t annak kapcsán, hogy a migráció problémájáról tulajdonképpen semmit nem mondtak, most viszont fontos helyett kapott a programjukban. Az elgondolásukkal is tudok azonosulni, a korlátlan befogadás szerintem sem megoldás, de a humánusság alapkövetelményéből nem szabad engedni. Ennek mentén lehet migrációs politikát építi. Az is tetszik, hogy kimondja, hogy Timmermanst támogatják, ez megosztó lehet, de legalább nem játszanak zsákbamacskát.

Sajnos azonban továbbra is sok hiányosságot érzek a programban. Csupán egy apróság, de meg kell jegyeznem, hogy olvasva a programot úgy éreztem, mintha a tavalyi Jobbik és LMP országgyűlési programokból szinte egy az egyben át lettek volna emelve olyan részek, amikkel tavaly annyira nem foglalkozott az MSZP. Ilyen például a nemek közötti béregyenlőség, vagy a letelepedési kötvény problémája. De ezen még túl tudok lépni.

Zavar engem az eleje is a programnak. Persze kellenek a célok, kellenek az alapvetések, de valamiért olyan érzésem volt, mintha 3-4-szer olvastam volna el ugyanazt a problémát, mintha minden ugyanarra a 2-3 témakörre (szociális kérdések, FIDESZ kritikája) lenne fűzve és más aspektusból, de ugyanezt ismételnék meg többször. Nekem ez kissé zavaró volt.

A legnagyobb problémám azonban még mindig a „hogyan” kérdésre adott válasz. Vagy inkább az arra nem adott válasz. Fenntartom, hogy a problémák kifejtése sokkal részletesebb, de sajnos ez csak a leíró részekre igaz, a megoldást kínálóra nem. A legtöbb módosító javaslat (EU-s bérminimum, nyugdíjminimum, Erasmus+ költségvetés megháromszorozása) igen komoly kiadásokból áll, és nem igazán látom, hogy a bevételi forrásokat miként akarják módosítani, hogy ez kivitelezhető legyen. Jó, persze az benne van, hogy a „lenyúlt” EU-s pénzeket jobban ki lehetne használni, a korrupciót vissza kéne szorítani, és ezzel egyet is értek, de mindazokra, amiken változtatni akarnak, azért ez nyilvánvalóan kevés lenne. Ezenkívül óhatatlanul felmerül bennem a gondolat, hogy oké, bevezetünk egy EU-s minimálbért, de hogyan fogja azt kifizetni a munkáltató, a vállalkozó? Hiszen ha ugyanazért a munkáért hirtelen sokkal többet kellene fizetnie, akkor azt vagy létszámleépítéssel, vagy áremelésekkel lehetne megoldani, de lehet, hogy néhány vállalkozó le is húzhatná a rolót. Tehát ha nincs e körben egy vállalkozásokat segítő program, vagy valami olyan lehetőség, ami a vállalkozó forgalomképességét növeli, akkor ennek akár durva infláció vagy gazdasági ellehetetlenülés is lehet a vége. Nem értek igazán a gazdasághoz, így nem szeretném tovább folytatni ezt a fejtegetést, és ha valaki ezen a vonalon jobban otthon van, akkor kommentben nyugodtan javítson ki, de azért maradjunk annyiban, hogy ezt a problémát nem érzem megnyugtatóan rendezettnek a program alapján.

Mindent egybevetve azt éreztem, hogy a párt programja a 2018-as választásokhoz képest javult, a rövidsége ellenére sokoldalúbbá és merészebbé vált, ugyanakkor még mindig az az érzésem, mintha nem tudnám teljesen, hogy ha ide tenném az X-et, akkor pontosan milyen álláspontot képviselné(ne)k. Ugyanis politikai szinten komolyabb módosítási javaslatok nincsenek, gazdaságilag pedig igencsak szkeptikus vagyok azok kapcsán, amit ígérnek.




1-2 nap múlva ismételten jövök a Jobbik Magyarországért Mozgalom Programjával!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról