Élő közvetítés a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjéről

Szeretettel köszöntök mindenkit! Idén is szurkollhatunk együtt a magyar indulónak, Pápai Jocinak. Élő közvetítésem során igyekszem kritikával illetni az összes produkciót és kialakítani a 10-es top-listámat.

Közben persze folyamatosan kommentelhettek ti is! Lássuk, mivel lep meg minket az idei show!



Ezzel a tavalyi dallal továbbra sem vagyok kibékülve. Sebaj, addig leírhatom a szabályaimat.

Szóval összesen 10 dalt juttathatok tovább. Minden produkcióról írok egy rövid szöveges véleményt és a végén egy "igen"-t, "nem"-et, vagy "talán"-t. Az igen továbbmegy, a nem kiesik, a talánokról a végén a fennmaradó helyek tükrében döntök.

Pápai Joci a mai nap során a 7. helyen lép fel. Nem annyira szerencsés, de múltkor is hasonló helyen volt és nem okozott gondot. Reméljük most sem.

Joci 2 éve a második helyen jutott tovább, összességében a 8. lett, ezzel a magyar Eurovízió történetének 3. legjobb helyét érte el.


1. És már el is kezdjük Ciprussal a mai napot! A kinézettel nincs baj, ezt leszögezhetjük :). Nem tudom miért, engem emlékeztet ez egy korábbi Eurovíziós dalra. Majd meg kell keresnem, melyikre. Modern zene, az énekesnő hangja jól szól. A refrén is működik nálam. A végén elmaradt valami váratlan, de tény, hogy minőségi produkció volt. Kb. azt mondom, hogy ez a produkció egy mérce, ami ennél jobban tetszik, az kap igen. Ez még csak talán. 


2. Montenegronak voltak már kétes produkciói, így kicsit félve hallgatok őket. Elég erre gondolni: https://www.youtube.com/watch?v=JHnqF5PLP2w :) . Ez annál biztosan jobb. Szép ének, szinte árad az öröm és a jókedv a színpadról.  Dallamos, egyszerű, de valahogy komolyabb hatást nem vált ki. Ha azt mondtam, hogy az előző a mérce, akkor szerintem ez annál, ha csak egy kicsivel is, de gyengébb. De azért azonnal elvetni sem akarom, így ez is talán.

3. Finn barátaink jönnek! A színpadkép nagyon látványos, a háttér is bejön, meg a hölgy tánca is...wow, ez a vizes háttérváltás de bejött. A dal maga is tetszik, van ritmusa, megjegyezhető, de még sem unalmas. Na, végre történik itt valami. Egyértelmű igen. 

4. Másik barátországunk, Lengyelország következik. Na, erre biztos emlékezni fogok. :) Tetszik ez a népies viselet és hangzás. De valahogy azt érzem, hogy ez rám nincs hatással. Sem kiemelkedő énekhang, sem igazán megjegyezhető ritmus, és az a nagy tüzesség sem jött nekem át. Minden népdalok iránti rokonszenvem ellenére: nem. 

5. Lengyelország produkcióját hallhatjuk hamarosan. Nem rövidebben ezek a bemutatkozók, mint eddig? Szlovénia általában jó minőségű produkciókat hoz, de gyakran ki is esik velük. Itt most nem vagyok igazán meggyőzve. Egy teljesen hétköznapi dallamvilág, teljesen átlagos énekléssel. A háttér szép, de nekem ez kissé andalító, kezdem azt érezni, hogy mindjárt elalszom. Maradjunk annyiban, hogy nem. 

Ez inkább igen nálam Szlovéniánál: https://www.youtube.com/watch?v=y1c7gDOaFY0


6. A csehek tavaly számomra nem várt módon jól szerepeltek tegnap. Amellett, hogy a zene dallamos, igazából egyáltalán nem hoz lázba. Tipikus fiatal zenekaros popszám, amiből hallok vagy 12345-öt egy évben. Nem hinném, ha egy ilyen környezetbe betennék, akkor felismerném. Ez a hangszeres megoldás sem tetszik a playback zene mellett. Előbb kedvem támadt továbbtekerni az élő műsort, de azt nem lehet :). Erre is nemet kell mondanom.


Szerintetek is ilyen az eddigi mezőny vagy én látom ennyire szigorúan?


A lengyel lányok zene nélkül azért szépen énekelnek el kell ismernem.

Apropo, lengyel lányok?



7. De most jön a lényeg! Mi jövünk! Múltkor is szünet előtt voltunk, reméljük most is szerencsét hoz. Lássuk, változott-e valami? Kicsit kevésbé tiszta, mint a válogatón, de így is szépen szól Joci hangja. Megríkat, mint mindig, igaz, itt a szöveg miatt erős hendikepből indul a dal. Tetszik, hogy megmarad a minimálban az előadás, de az apás háttér nagyon bejött. Nyilván elfogult vagyok, de igen. 

8. Lássuk Fehéroroszországot. Első klasszikus "női nagyéneklős" produkció. Ebből még biztos lesz sok. A táncosok nagyon látványosak, a hátsó színpadkép is. Hogy ezekből a dalokból mennyi lesz, és közülük milyen helyet foglal el, azt még nem tudom. Ez tipikusan az a dal, ami nem lesz a kedvencem, de a végmezőnyben sem tenném, igazából egy ilyen zenénél leginkább a politika dönti el a tényleges helyezést. Egyelőre azt mondom, hogy talán. 

9. A szerbek általában anyanyelvükön autentikus zenék szoktak énekelni, és az előadó is ezt vízionálja. És igazam lett...(nem hallgatom meg előre sosem a dalokat)...vagy nem? Egy kis populárisabb zene, mint amit megszoktunk a szerbektől. Szintén nagyívű ének, de itt szerintem tisztábbak a hangok, a színpadkép meg szintén nagyon látványos. Ha az  előzővel összehasonlítom, nekem ez jobban tetszik. Szerintem meg merem neki előlegezni az igen-t.

10. Na szinte azonnal jön is Belgium. A zene dallamvilága tetszik, ez a dobos megoldás is Freddie óta működik. De itt valahogy azt érzem, hogy egy karakteresebb, öblösebb hanggal ez jobban működne, nekem az énekes túl fiatal. Talán. 

11. Grúzia következik. Eddig semmi extra. Nekem a dallam és az ének is nagyon átlagos...na, a vokál beszállása sokat dob a dalon. De összességében így is egy kicsit felemásak az érzéseim ez a dal kapcsán. Egyelőre annyit mondok, hogy talán. 

12. Ausztráliánál elég komoly látványt ígértek. Ez tényleg nagyon látványos, és a lány hangja is érdekes :). A táncosnők is jók....végig a levegőben volt? Hát én már rég beparáztam volna ebben a helyzetben! És ez a magas hang, amit kiénekelt. Eddig egyértelműen a legegyedibb és legjobb produkció, amit ma hallottam. A legkevésbé sem kérdés számomra, hogy igen.


12 után eddig 4 igen, 5 talán, 3 nem. Javult a kép az eddigiekhez képest. Nektek eddig mi tetszett?


Ausztrália eddig egyszer sem jött be igazán, most talán először.

Viszont az is biztos már, hogy Ciprus bejutott nálam, mert ha mindenkire igent mondok, egy talán akkor is lesz.


13. Gyűlölet a szeretetben? Lehetséges. Izland vajon hogy kivitelezi ezt? Na ha van valami amivel ki lehet engem kergetni a világból, akkor ez az. Hörgő hang, semmitmondó elektronikus zene. Na, a refrénre azért valamit javul...nem eleget. Nem.

Az izlandi híradó hangja? Wow!!!

14. Na, ugorjunk az észtekre. Atombiztos hang, szép a magas hangszín, a gitáros előadás is működik nálam. Maga a dal nincs túlbonyolítva, de tetszik az egyszerűbb hangszerelése, dallamos, ritmusos, a férfi énekesek közül az egyik kedvencem. Ilyenkor már lejjebb viszont a szintet, hiszen ahogy tudom, kik a biztos bejutóim, már bátrabban merem az igeneket mondani. Így erre is azt mondom, hogy igen. 

Most tartok ott, hogy minden "talán"-om bejutna. Ez most remek összehasonlítási alapot jelent.

15. Portugália következik, most már megint a selejtezőben. Csak én vagyok olyan retardált, hogy elsőre a Szomorú szamuráj jut eszembe róla? :) Hangról szerencsére nem. Az eleje mintha egy férfi fado énekes lett volna. Az átmeneti hangszereléses részt nehezen értelmezem. Vegyesen jelenik meg benne egy számomra nagyon szimpatikus autentikus zene, és valami, amivel nehezen tudok mit kezdeni. Szívesebben látok a döntőben egy ilyen dalt, mint egy totál hétköznapit. De nem tudom, hogy akarom-e a döntőben látni, még most sem. Talán. 

16. Na, hallgassuk a görög(-kanadai) hölgyet! Egyedi hangszíne van, nagyívű dalokból ez a harmadik. Nekem a szerb jobban tetszett, viszont ez jobb, mint a fehérorosz. Ha végiggondolom, mit tennék e mögé, akkor nagyon a 10. hely környékén van...ide jutottam, de ez a kitartott magas hang tetszett. A vége bejött, úgyhogy legyen igen. 

17. És már érkezik is az utolsó produkció, San Marino. Az énekest hallhattuk már egy párszor. Első hangokra tipikus popslágernek tűnik, amiből van rengeteg. Múlt alkalommal amikor ez az énekes szerepelt, ugyanakkor bejött, nem tudom, ezt most vegyem figyelembe? :) Végülis a dallamvilága is oké. Most be akarom éppen magyarázni az igent, pontosan erről van szó. Oké, kis ország, kell nekik a segítség, igen :) 



Na, mielőtt meghoznám a végső döntést, még egyszer meghallgatnék egy párból részletet.


Ami fix igen:

Finnország
Magyarország
Szerbia
Ausztrália
Észtország
Görögország
San Marino :)


A maradék 3 helyből Ciprus biztos odakerül, és Montenegro is. Illetve az egyedi hangzása miatt még Portugáliát tenném a 10. helyre. Persze a realitásérzék inkább azt mondatja velem, hogy San Marino helyett legyen Belgium!

Jó, fejezzük be a trollkodást, a TOP 10-em :)

Ciprus
Montenegro
Finnország
Magyarország
Szerbia
Belgium
Ausztrália
Észtország
Portugália
Görögország

Nálam ez a TOP 10. De az a gyanúm, hogy ezúttal nem hozom a tavalyi 9/10-es szintet.

Dana International szinte alig változott 20 év alatt...biztos az életmód teszi :)

Amíg énekel, addig néhány statisztikai adatot a szavazásról. Az itteni országok közül Szerbiában Pápai Joci a közönségnél első, a zsűrinél 2. lett 2 éve. Általában a lengyelektől és a finnektől is sok szavazatot szoktunk kapni, és meglepő módon az észtek is gyakran adományoznak nekünk pontokat. Viszont Románia, Azerbajdzsán és Németország, mint potenciális gyakori szavazók nincsenek itt. Ezt kb. közepesnek mondhatjuk.

A szavazók közül Ciprus és Görögország szinte tuti átszavaznak majd egymásra, és valószínűleg Szerbia és Montenegro is, ez annyira nekünk nem jó. Észtország azonban a Balti államok tekintetében egyedül maradt, és a finneknek sincs skandináv segítsége.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor én a magyarokon kívül két produkciót, a finneket és Ausztráliát sajnálnám nagyon, ha kiesne. A többi szerintem nálam nem győzelemre esélyes.

Ezeket a pillanatokat nem szeretem. Várakozás, már az eredményt látnám, de még a szavazás is tart, utána záróprodukció meg minden. Pedig itt még csak reklámszünet sincs :)

A volt pasit hívjuk fel a szavazatok miatt...szerintem is...

Ezek a kis csilingelések a szünetek között emlékeztetnek erre a dalra: https://www.youtube.com/watch?v=5PQJI-3LW-8

Eddig Bayer Friderika eredménye a legjobb Magyarországról. Vajon lesz idén jobb?


Jó kis feldolgozás ez...nem gondoltam volna, hogy ilyen jól szólhat ez. Egy szó mint száz, ez nagyon bejött!


Közben egyébként ez a blogbejegyzés lett az idei 2. legtöbb kattintást elért bejegyzésem! Ezért köszönettel tartozom! :)


No, belehallgathatunk 3 döntős dalba. Szerintem egyébként nekik nehéz helyzetük van, mert olyan dalokkal versenyeznek, amiket már kicsit megismertünk, így becsüljük meg ezeket a másodperceket!


A spanyoloknál az első, ami megfogott, az a bábu :) A dal ritmusos, pörgős, a hang az nekem átlagosnak tűnik. Meglátjuk, mire lesz elég.

Ez az izraeli dal annyira sajnos nem fogott meg. Nekem elég kommersznek tűnik, de majd meglátjuk. A hang mindenesetre szép.


Eredményhirdetés...a legfeszültebb pillanatok. Nem sorrend.

- Görögország továbbment. Megérdemelte.
- Fehéroroszország is...ennek kevésbé örülök.
- Szerbek is ott vannak, nem meglepő.
- Ciprus is ott van. Eddig 3/4, de a kedvencek nincsenek.
- Észtek is ott vannak.
- Csehek is ott vannak. Én nem örülök annyira, de már kaptam kommenteket, hogy nem rossz ez.
- Ausztráliának nagyon örülök...de lassan kezdek ideges lenni.
- Izland...why??????
- San Marino benn van, nem csak én trollkodom...de most már nagyon aggódom...
- Szlovénia is benn van.

Magyarország 8 év után sajnos nem jutott döntőbe :( Általában nem szokott másodszor egy előadó olyan sikeres lenni, mint először, de egy kicsit csalódott vagyok azért. De azért is, mert a finnek sem jutottak be, pedig ők is igazán megérdemelték volna, miközben 2-3 szerintem nagyon gyenge produkció is ott van. Hát ez van, és sajnos ez van akkor is, ha a zsűri módszeresen nem hagyja, hogy a legjobb 4 között tényleg a legjobb produkciók legyenek ott. Remélem okulunk ebből.

Ettől függetlenül csütörtökön jövök a második elődöntővel, a szombat bizonytalanabb, mert a Hargitán leszek. Akkor is tartsatok velem!

Azért egy kis összegzés a végére.

Az általam megnevezett 10 favoritból 5 került tovább, San Marinonak azért még örülök :)


A mai közvetítésnek vége, köszönöm a figyelmet, jövőre reménykedjünk a jobb szereplésben!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról