EP Választás Programértékelő – Momentum


A Momentum a tavalyi évben igencsak megnehezítette a dolgomat és rendesen megcsúsztatta az elemzés-sorozatomat a 240 oldalt is meghaladó programtervével. Kicsit féltem a szituációtól, mert idén lényegesen kevesebb időt tudtam a programértékelőkre szánni, így, ha megint egy ilyen terjedelmű írással találkozom, akkor nem tudtam volna elemezni. Szerencsére ez egy annál jóval rövidebb program. Lássuk, hogy Magyarország egyik legfiatalabb pártja milyen elképzelésekkel próbálja elnyerni a lakosság szavazatait!

Maga a program terjedelemre viszonylag nagy, 24 oldal, de elég sok képpel díszített, vannak egész oldalas képeik is. Összességében kb. hasonló nagyságúnak tartom, mint az eddig vizsgált érdemi programokat. A program egyik legnagyobb előnye az oktatáspolitikai részt. Eddig még egyik vizsgált program sem foglalkozott igazán komolyan ezzel a kérdéskörrel, a Momentum viszont már a legelején leszögezi, hogy ezt a kérdést mennyire komolyan veszik, és ami nagyon jó, hogy nem éreztem közben azt, hogy hazai kérdéssel foglalkoznak, EU-s aspektusban maradt az egész. Az Erasmus program kiszélesítése akár a középiskolásokra is egy remek gondolat, valódi nyelvtanulási lehetőséget kínálna, nem pedig kényszerítené rá az embereket, mint az új nyelvvizsgatörvény. De úgy általában az ebben a részben szereplő pontok közül semmibe nem tudok belekötni, nagyon tetszenek (na jó, az Európai vasútbérlet megvalósítása kapcsán azért vannak fenntartásaim, hogy ez mennyire reális program, de a többi jó).

Külön kiemelendő, hogy talán ez a legtöbb témával foglalkozó program mindazok közül, amiket eddig olvastam, és azért konkrétumokból sincs híján. Ez utóbbi tekintetében azért nem érzem annyira kidolgozottnak, mint az LMP programját – ami ezt a szempontot nálam eddig abszolute nyeri – de nagyon egyértelmű minden szempontból a Momentum célkitűzése, nem csak megvalósítandó elképzelések, hanem politikai együttműködések, szövetségesek tekintetében is. Nem árulnak zsákbamacskát és szerintem ez alapvető kell, hogy legyen egy választási kampány során.

Tetszik, hogy ha nem is annyira nagymértékben, de a kiberbiztonság kérdése is megjelenik a programban. Ez szintén egy új elem az eddigi programokat olvasva, és egy olyan téma, amivel nagyon kevesen foglalkoznak és OECD felmérések alapján a legtöbb magyar ember sem érzi reális problémának. Pedig a valóság az, hogy rengetegen válnak különböző bűncselekmények áldozatává a kibertérben, és ez egy olyan terület, ahol bizony a bűnüldözés még nagyon gyerekcipőben jár. Szóval tetszik a figyelemfelhívás.

Tetszik az is, hogy az országoknak saját pénzén is kelljen az EU eredményeiről tájékoztatást adni. Nem tartom normális dolognak, hogy nem egyszer például nálunk is gyakorlatilag EU-s pénzből megy az EU mocskolása, és az „Állítsuk meg Brüsszelt!”, de az EU pozitív értékeiről szinte szó sem esik. Ezen például ez a rendelkezés kiválóan tudna változtatni.

Sajnos azonban ezzel a programmal kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Mindenek előtt az anyagi részével. A programot végigolvasva kb. 15 helyen látom, hogy mire kéne nagyobb pénzeket szánni. De ezzel párhuzamosan jó, ha 1-2 helyen látok olyan részeket, hogy hol lehetne csökkenteni a kiadásokat, vagy növelni a bevételeket. Mindezek alapján nekem nem tűnik stabilnak a program gazdasági háttere.

Szerintem brutális módon túltolta a program az orosz ellenességet. Komolyan mondom a Munkáspárt „nem szabad, hogy Oroszországgal háború alakuljon ki” mantrái már nem is tűntek akkora baromságnak, miközben ezt a programot olvastam. Persze kell az energiafüggetlenség, ahogy az is fontos, hogy adott esetben az EU meg tudja magát védeni a külső befolyástól, de a program oroszellenessége helyenként már a Fidesz Soros-kampányát juttatta eszembe. És bár tény, hogy személy szerint én is jobban félek Oroszországtól, mint Soros Györgytől, de azt a módszert, amit az egyik oldalon nem tartok elfogadhatónak, azt a másikon sem. És bár azt gondolom, hogy nem szabad behódolnunk Oroszországnak semmilyen formában, a velük való jó kapcsolat elengedhetetlen.

Kicsit erőltetett elképzelésnek tűnik az európai listákra való szavazás. A legnagyobb félelmem az, hogy az emberek számára érdektelenné válik, ha nem magyar emberekre kell szavazni, márpedig ennek ebben az esetben megvan a realitása. Ráadásul jelenleg az EU parlamentben meghatározott minden ország létszáma. Ha európai listák lennének, eléggé nagy macera lenne megoldani, hogy ezek a létszámok megmaradjanak, attól meg a legmagasabb szinten elhatárolódok, hogy az európai pártok döntsék el, hogy melyik országból hány képviselő lesz a Parlamentben. Így nekem ez sehogy sem áll össze jó.

A migráció kapcsán a kvótakereskedelem sem meggyőző sajnos. Ellentétben a károsanyag-kibocsátással, itt inkább a kvótaleadásért folyna a verseny, de ez még önmagában nem akkora gond. Ami sokkal inkább az, hogy ez továbbra is csak a menekültstátusszal rendelkező személyek elosztására nyújtana egy kompromisszumos megoldást, a többi bevándorló kérdését egyáltalán nem kezeli. Ráadásul nem megszünteti a betelepítési kvóta kötelezettségét, csak kijátssza azt, amivel a gazdagabb országok tudnának élni, a szegényebbek nem. Így ezt ebben a formájában nem tartanám szerencsésnek.

Összefoglalva ez a program kellőképpen részletes ahhoz, hogy szakmailag alátámasztottnak és meggyőzőnek mondjam, ugyanakkor külön-külön a pontok egy részével nehezen tudok azonosulni. Az egész fiatalos, merész, de talán pont emiatt 1-2 helyen átgondolatlannak is tetszik. Ugyanakkor minden benne van, aminek egy választási programban szerepelnie kell, úgyhogy egyáltalán nem vagyok róla negatív véleményen.






Holnap vagy holnapután a Mi Hazánk Mozgalom következik, kíváncsi vagyok, hogy tőlük milyen programot látunk majd.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról