EP Választás Programértékelő – Mi Hazánk Mozgalom


Az elmúlt néhány napban sajnos nem volt lehetőségem programértékelőket írni, így ma egy napon fogom a maradék 2 program elemzését elkészíteni, délelőtt a Mi Hazánk mozgalomét, délután pedig a Demokratikus Koalícióét. Nem is szeretném tovább szaporítani a szót, bele is kezdek.

Megmondom őszintén, az egyik olyan párt, akinek a programértékelésétől tartottam, a Mi Hazánk Mozgalom. Nagyon nem tudok azonosulni sem a keletkezésük körülményeivel, sem az ideológiájával, sem a szereplőivel. És nem kicsit tartottam attól, hogy mennyire tudok majd elvonatkoztatni és ha lesz egy jó programjuk, akkor képes leszek-e arra, hogy elvonatkoztassak és dicsérő szavakkal illessem. Sajnos azonban nagyon hamar kiderült számomra, hogy ebbe a dilemmába nem fogok kerülni…

Már önmagában véve a bevezetésnél elhúztam a számat. Egy Eu Parlamenti választás esetében az, hogy több szó esik a magyar hagyományokról, mint az Európai Unióról, szerintem nagyon nem oké. Az Eu-ról meg kb. annyi derült ki, hogy Kelet-Európa gyarmatosítója. Itt már fogtam a fejem. Jó, persze, van néhány igazság a program elejében, de kb. annyi, mint amennyi egy mondában szokott. Tény, hogy nem normális, hogy a magyar átlagkereset az Eu-hoz képest ennyire alacsony, és tény, hogy az olcsó magyar munkaerőt az EU több állama használja, de azért nem kevés segítséget és felzárkóztatási pénzt nyújtott Magyarországnak az Unió. Tehát kijelenteni, hogy Magyarország gyakorlatilag egy gyarmat, igen messze áll a realitástól.

Ugyanebben a részben tisztán forrásadatokkal próbálnak több helyen alátámasztani, de nem veszik figyelembe az ország jelenlegi helyzetét és aktuális politikáját. Elképzelhető, hogy ma a magyar lakosság kevesebb mint 50%-a bízik az Eu-ban, de azért ehhez nem árt hozzátenni, hogy a magyar kormány gyakorlatilag 6 éve különböző intenzitással, de nyomja a képünkbe az Eu- és Brüsszel ellenes propagandát. Azért ennek a hatása sajnos érződik. A 2014-es választást meg azért sem szerencsés felhozni, mert egy országgyűlési választás után volt azonnal, amire a legtöbb párt nem igazán intenzíven kampányolt. Az idei év adatai e téren sokkal reálisabbak lesznek.

Miközben azonban kapjuk a programból az Eu-ellenes propagandát, a lényeg nem derül ki belőle: ki akar lépni a Mi Hazánk az Eu-ból? Vannak olyan mondatok, amikből egyértelműen ez következne, beszél magyar-lengyel-horvát szövetségről, de más helyeken meg egyértelműen EU-n belüli változásokról beszél, és EP-n belüli harc legfontosabb elemeiről. Egy maszatolás az egész, amit – megmondom őszintén – nem vártam volna ettől a párttól.

Szintén általános jellegű problémám, hogy sokszor nem tudom, hogy most miért is kampányol. Az egyik ilyen például a korrupcióellenes ügyészség létrehozása. Oké, értem én, hogy akarnak ilyet. Az egy más téma, hogy amíg az ügyészség a kormány alá van rendelve, addig túl sok értelmét nem látom, és könnyen vissza lehetne vele élni, de mindegy, ennek meg lehet alkotni a jogszabályi hátterét.  Viszont mi köze ennek az EP-választáshoz? Mi változik akkor, ha a Mi Hazánk Mozgalom 1-2 tagot delegál az Európai Parlamentbe, hogy segíti ez elő a korrupcióellenes ügyészség megvalósulását? Megmondom: sehogy. Tipikus populista megnyilvánulás, aminek megvalósítására nincs lehetőség. Hasonló a helyzet a családpolitika tekintetében az inflációkövető családi pótlékkal. Ezzel személy szerint egyetértek, de ehhez a választáshoz semmi köze.

Ugyanez a dilemmám a magyar víz, termőföld védelmének alaptörvénybe rögzítésével is. A másik pedig, hogy már így is sokkal több részletszabály van a magyar alaptörvényben, mint amennyit egy alkotmány indokolttá tenne. Ezt nem bővíteném még külön. Ha mindenképpen védeni akarjuk a vizet/termőföldet, bőven elég ezt egy sarkalatos törvénybe foglalni.

Nem tudok egész egyszerűen elmenni a mellett az egy oldalba foglalt mértéktelen mennyiségű címeres baromság mellett, ami a program kriminálpolitikai része. Először is nem ártana tudni, hogy a „Strasbourgi Bíróság”, amit inkább nevezzünk Emberi Jogok Európai Bíróságának, mégiscsak ez a neve, az Európa Tanács égisze alatt működik, tehát semmi köze az Európai Unióhoz, számos olyan állam is a részét képezi, amelyik nem is az EU tagja. És a legtöbb olyan alapvető elvárás, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye Magyarország számára kötelezővé tesz, olyan, amit más nemzetközi szerződések – amelyeket önként aláírtunk – is elvárnak tőlünk. El tudom képzelni milyen lenne hirtelen Magyarország külpolitikai megítélése, ha hirtelen jó néhány nemzetközi szerződésből kilépnénk csak azért, mert egy friss párt szerint Magyarországon Wellnes-börtönök vannak (aki egyébként így gondolja, az töltsön el ott pár hónapot…).

A bérrabtartás fedőnéven futó agymenést elég keményen a zászlajára tűzte a párt, de kb. annyi realitás van benne, mint amennyi életfilozófia egy rozsdás szögben. Az alapkoncepció az, hogy Magyarországon 9.000 ft/fő egy elítélt eltartása, Oroszországban 2.000 ft/fő, tehát ha Oroszországban 4.000 ft/főért vigyáznának az elítéltjeinkre mindenki boldog lenne. Nem tudom az összes ezzel kapcsolatos kritikámat leírni, mert akkor 50.000 karakteres lenne az elemzésem, ezért csak a legfontosabbakat emelem ki: attól, hogy máshol van az elítéltek ellátása, még a hazai és nemzetközi jogszabályokat be kell tartani. Tehát el kell intézni, hogy Oroszországban épüljenek olyan intézmények, amelyet az EJEE kritériumainak megfelelnek. Innentől kezdve a teljes költségszámítás bedől, mert milliárdokat kellene az intézmények kialakítására fordítani. Ráadásul vannak jogok, amiket nem lehetne biztosítani. Hogy csak egyet mondjak: a rokonok látogatását hogyan biztosítják? Pedig ez egy minimális alapelvárás kell, hogy legyen. Szintén problémát jelentene, hogy rengeteg bv-alkalmazottnak szűnne meg ezáltal Magyarországon az állása, generálná a munkanélküliséget. Vagy ők is mennének Szibériába? Sokkal jobb opció… És már látom magam előtt a reakciókat, hogy „de csak a legsúlyosabb elítéltek mennének Szibériába”. Ha viszont így van, akkor nem is érné meg az egész. Ezt a „Magyarországon 9.000 forintba került egy napra egy elítélt” mondatot ugyanis rengetegen félreértik. Ez nem az a pénz, amit egy elítéltre ráköltenek, hanem amennyibe a teljes bv-ellátás kerül, elítéltekre lebontva. Benne van az őrök költsége, az intézmény fenntartása, és persze a rabok étkeztetése és vízhasználata is, de ez valójában ennek az összegnek a töredéke. Hacsak párszáz elítélt kikerül, akkor az nem fejenként 9.000 forinttal fogja csökkenteni az árakat, mert ettől még az épület, a személyzet, minden megmarad. Tehát ezesetben azt történne, hogy 2-3.000 ft/fő árat spórolnánk meg 4.000 ft/főért. Igazán remek biznisz.

Van azért 1-2 rész, ami egész jó. Az energiapolitikai része szimpatikus és elég jól kidolgozott, ahogyan az is tetszik, hogy a menekültkérdésekben megjelenik a humánusság elve is. A gyerekekkel kapcsolatos része és a családpolitikai oldal is szerintem támogatható, sok konkrétummal, mégha azok egy része nem is ehhez a választáshoz kapcsolódik.

A zárszó szintén szimpatikus. Örülök, hogy kiemeli a választási vita fontosságát, erről korábban én is írtam, nagyon nagy probléma, hogy ma a racionális érvelést a propaganda váltja fel. Szintén tetszik a párt Ars Poeticája, ahogy kimondják, hogy ők egy radikális párt, nem céljuk a populizmus. Ez még akár jó gondolat is lenne, és nekem sem az a bajom, ha egy párt radikális, és nem is az EU-kritika. Hiszen a Jobbik és az LMP is több tekintetben Eu-kritikus volt, őket mégsem kritizáltam ilyen szinten. De a csúsztatások, a bődületes ténybeli tévedések és a manipuláció egy radikális párttól is elfogadhatatlan. Éppen emiatt én nem tudok azonosulni továbbra a Párttal, ahogy a programmal sem.





Délután érkezik a DK programja is, ezzel lezárom a programismertetést!

Megjegyzések

  1. Álex a blogger

    Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek. Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de ká
    romolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből,‐bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan…

    VálaszTörlés
  2. A mai napon kinyitom azt a dokumentum áradatot amit 1979 óta írtam és felteszem hogy mindenki lássa mit tett a Magyarsággal ez a politika mivé lett országunk és mivé lessz a morálunk

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a Mi Hazánk programja egész jóra sikerült. Aki nem bír a radikálisok fejével gondolkodni, az valóban fogja a fejét, hogy ,,te Atya Úr Isten, mi ez?!". Viszont a határőrség, családpolitika, oktatás átalakítása, korrupcióelleni ügyészség stb... ezek mind olyan témák, amikhez jól nyúl hozzá a párt. Valóban vannak túlzó dolgok, amiket én is (tag vagyok) nehezebben fogok fel vagy értek meg. Pl.: Szibériai bérrab-tartás valóban jó elképzelés, mert utána valóban senki sem szeretne bűnözni. De ha visszaállítanánk simán a halálbüntetést (tudom, hogy Unió tiltja), akkor máris jobban vissza lehetne fogni a bűnözést, mert az emberek félnének, hogy egy komolyabb bűncselekmény elkövetése után a saját életük is lehet a tét.

    Az Unióban ilyen dolgokat lehetne felvetni, mint a halálbüntetés visszaállítása. Így nem csak a férgeket lehetne kinyuvasztani, de ők még nem is szaporodnának x) Jó, utóbbi erős poén volt. :D

    Jó ez a program és még jobb lesz, ha pártszervezés stb. már nem fogja ,,akadályozni" vagy több energiát elvenni a kampányolásból. Köszöntem az elemzéseket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nagyon nem értek egyet sok mindennel. Oké, hogy vannak olyan problémák, amikhez érdemes jól hozzányúlni...de ezek legalább olyan problémák legyenek, amiknek köze van az Európai Unióhoz. A korrupcióellenes ügyészségnek semmi köze nincs, oktatás átalakításának szintén. Tudni kell, hogy abból a programból, amit olvasok, mi az, amit egy EP képviselő ténylegesen megtehet, vagy legalábbis harcolhat érte. Messzemenőkig a Mi Hazánk programjában van a legtöbb olyan rendelkezés, aminél ezt a hiányt éreztem.


      A többi megjegyzésemet már mint büntetőjogász mondom:

      A mai napig terjed ez a tévképzet, hogy a halálbüntetés mekkora visszatartó erő. Azonban eddig egyetlen olyan ország sem létezik, ahol hosszú távon a halálbüntetés eltörlése csökkentette,, vagy bevezetése növelte volna az élet elleni bűncselekmények számát. Az a baj, hogy a legtöbb ember, aki ide vetemedik, az nagyon az érzelmei hatása alatt van, és nem tud racionálisan gondolkodni (jó, az alvilági leszámolások és bérgyilkosságok kivételek ez alól, de a magyar bűnözésben ez elég csekély helyet foglal helyet). Így egy ilyen büntetés kilátásba helyezése nem akadályozná meg. Egy lopás vagy más hasonló bűncselekménynél már racionálisabb, amit írsz, de azért azt szívből remélem, hogy lopásért sosem lehet majd halálbüntetést adni.

      A halálbüntetésnek meg nem csak az Unió az akadálya, hanem még kb. 5 másik nemzetközi szerződés, aminek tagjai vagyunk.

      A bérrabtartásról leírtam a véleményem, ezt fenntartom, egy alapjaiban hamvába holt elképzelés, mind megvalósítás, mind költséghatékonyság, mind alapjogi szempontokból.

      Ezzel együtt kíváncsian várom majd a párt választási programját a következő választásra, hogy miként finomodik, alakul. Egy hazai választáson nyilván én is más aspektusból fogom nézni.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról