EP Választás Programértékelő – FIDESZ-KDNP


Amikor az első cikkemet írtam, akkor azzal vezettem be, hogy az egyetlen közös listát fogom kielemezni. Aztán most jutott eszembe, hogy a FIDESZ-KDNP is közös listán indul, csak ők már annyira összefonódtak, hogy gyakorlatilag egynek vettem őket. Ezért utólag is elnézést kérek. Ma az ő programjuk következik.

Mindenekelőtt 2 pozitívumot tudok megemlíteni. A program kereken 7 mondattal több, mint a tavalyi választási program, de nem túl hosszú, így mindenki számára elolvasható. Sajnos azonban ez mindkettő elég kétes dicsőség. Ugyanis a program kereken 7 mondatból áll, ami azért hosszabb, mint a tavalyi, mert tavaly semmilyen programjuk nem volt. Jó, értem én, hogy nem feltétlenül kell hosszú program, de ez azért mégis túlzás. De oda se neki, legalább mondatonként is ki tudom elemezni. Úgyhogy az eddigiekkel szemben most pontról-pontra megyek végig a programon, és mondom el a véleményem.



A migráció kezelését el kell venni a brüsszelli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak!

Alapprobléma: mit tekintünk migrációnak? Ebben ugyanis még az álláspontok nem egységesek. Vannak, akik a bevándorlók gyűjtőfogalmaként használják, vannak, akik az emigránsokat, tehát akik nem menekültként érkeznek, tekintik migránsnak. Ha az első értelmezést vesszük, akkor rögtön kaptunk egy teljesíthetetlen követelést, mert a menekültek befogadásával kapcsolatban nemzetközi kötelezettségünk van, amitől nem lehet eltérni. De egyébként is az elképzelés egy teljesen abszurd ötlet. A migrációs válságnak, mint jelenségnek a kezelésére az egyes országok külön-külön alkalmatlanok, csak egy globális együttműködés lehet ezen a problémán úrrá. Nemzeti kormányok hatáskörébe tenni ezt a kérdést annyit jelentene, mint lemondani a probléma valódi okainak megoldásáról.



Egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására akarata ellenére!

Nyilván senkinek nem szíve vágya nagyszámú menekülteket befogadni, nekem sem. Ugyanakkor egy ilyen szabály egyrészt, ha a menekülteket is ideértjük, megint nemzetközi szerződésbe ütközne, másrészt ugyanazt a helyzetet hozza elő, mint amiről előbb írtam. Minden állam elszigetelődhet a probléma megoldásától és ott vagyunk, ahol a part szakad. Amikor egy problémára valódi megoldást akarunk találni, akkor az elzárkózás sosem jó irány.



Senkit se engedjenek be Európába érvényes igazolvány, dokumentumok nélkül!

Már látom magam előtt, hogy jön a háborúból menekült ember, akinek alig volt ideje összepakolni, majd a határnál közlik vele, hogy „bocs, nincs iratod, mehetsz vissza”! Nem akarom részletezni, hogy egy ilyen szabállyal hány nemzetközi szerződést és humanitárius kötelezettséget szegne meg Magyarország és az Európai Unió, úgyhogy legyen elég annyi, hogy ez az elképzelés is egy igen magas szintű baromság.



Szüntessék meg a migránskártyát és a migránsvízumot!

Arról természetesen lehet és kell vitázni, hogy mennyi pénzt kell költeni a migránsokra, mekkora összeggel kell őket támogatni. Ugyanakkor nagyon nagy túlzásnak tartom, hogy egy hétpontos programtervben egy pontot egy olyan eszköz foglal el, ami jelenleg csak Görögországban használható és alig 100.000 embert érik. Ennél azért komplexebb kérdésekre várnék választ egy programtól. Ráadásul, ha már pénzt adunk a bevándorlóknak, akkor a „migránskártyákon” keresztül ellenőrizhető a személyazonosságuk, a pénz felhasználása,  és az utalt összeg nagysága is. Szóval egyáltalán nem tartom ezt egy ördögtől való dolognak.



Brüsszel ne adjon pénzt Soros bevándorlást segítő szerveinek, e helyett térítsék meg a határvédelem költségeit!

Erre inkább nem mondok semmit. Na jó, mégis. Eleve, ki dönti el, hogy mi minősül „bevándorlást segítő szervnek”? Orbán Viktor? De jobban elolvasva, én mindjárt alapítok egy bevándorlást segítő szervezetet, de egy fillér Soros-pénz sem lesz benne. Akkor én már kaphatok pénzt Brüsszeltől? Hagyjuk már… a második felével – meglepő módon – egyetértek, a határvédelem kérdésében igenis a jelenlegi helyzetben jó lenne, ha az EU kivenné a részét. Bár azt már tényleg csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy ennek elég nehezen látom a jogpolitikai alapját, ha a migráció kérdése a nemzeti kormányok kezébe kerül…



Európában senkit se érhessen hátrányos megkülönböztetés amiatt, mert kereszténynek vallja magát!

A tartalmával végülis egyetértek, de hogy miért került ez bele egy programba, azzal nem. Olyat nem hiszem, hogy bárhol tapasztaltunk volna, hogy intézményes szinten az EU-n belül bárkit hátrány ért volna a kereszténysége miatt. Egyedi esetek persze történhettek, de azok eddig is jogellenesek voltak, ezután is azok lesznek, és egy ilyen „ígéret” mindezen semmit sem változtat. Ilyen alapon azt is be lehetett volna írni a programba, hogy „Senkit ne ölhessenek meg akarata ellenére!”, kb. ugyanannyi értelme lett volna a mondatnak, mint ennek.



Bevándorlást ellenző vezetők legyenek az uniós intézmények élén!

Értem, tehát mostantól mindenkit, aki vezető akar lenni, megkérdeznek, hogy „Te támogatod a bevándorlást?” Ha igent mond, akkor nem lehet, ha nemet, akkor kap egy ellenőrzést, de lehet vezető. Na jó, itt már én is trollkodtam J. Nyilvánvalóan arról szól ez a programpont, hogy a cél az, hogy kerüljenek többségbe a bevándorlás-ellenes erők. De akkor talán jó lenne ezt leírni a hangzatos mantrák helyett.



A program végére eljutottam oda, hogy nagyon szépen megkérem a jelenlegi kormányzó pártokat, hogy a következő választáson inkább ne legyen programjuk! Tudom, hogy múltkor emiatt kritizáltam őket, de az még mindig jobb volt, mint ennyi baromságot összehordani. Persze más a helyzet, ha az volt a cél, hogy a „Néphülyítés 7 mondatban” Guiness-rekordját megdöntsék, mert az teljesen biztosan sikerült. De sajnos ezzel a programmal kapcsolatos pozitívumokat ki is merítettem, negatívumot meg már mondtam eleget, nem szeretném folytatni. Így legyen elég annyi, hogyha valaki kizárólag program alapján értékel, akkor erre a pártszövetségre semmilyen racionális indokkal nem szavazhat.

1-2 nap múlva jön a Lehet Más a Politika programja, reményeim szerint több pozitívummal, mint amit ebben a cikkben írtam. Bár azt kell mondjam, ezt az elvárást nem lesz nehéz teljesíteniük.

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról