EP Választás Programértékelő – Lehet Más a Politika


Elnézést kérek, amiért az elmúlt napokban nem volt időm folytatni a cikkemet, de egy jogász konferencián vettem rész a Madarasi Hargitán. És ha már ott voltam, akkor had ragadjam meg az alkalmat, hogy ajánljam mindenkinek, aki teheti, hogy nézze meg, bár kirándulni alig volt időnk, de a hegyek és a rajtuk lévő erdők látványa megfizethetetlen és a tiszta hegyi levegő is jót tesz (mondom ezt úgy, hogy épp egy megfázással bajlódom J ). És ha már egy zöld területen voltam, akkor talán stílszerű is, hogy Magyarország Zöld pártjával folytatom az aktuális elemzésemet.

Az LMP programja 11 oldalas, viszonylag teleírt, terjedelemben talán eddig a legnagyobb, de nincs nagy különbség az eddigi vizsgált 3 érdeminek nevezhető program nagysága között. Ugyanakkor, amit a program első felében olvastam, az először még engem is meglepett. Két mély tartalmú, és az LMP korábbi politizálásához képest nagyon komoly kijelentése volt. Az egyik, hogy „nincs több idő”. Ez természetesen a klímaváltozás megállítására utal. Nyilván a párt eddig is az ökopolitikai területén mozgott, de ilyen drasztikus kijelentést a korábbi programokban nem láttam. A másik, hogy a jelenlegi Eu Parlamenti pártokkal és erőkkel ennek megvalósítása nem reális, és, hogy a zöldpolitika nem a liberális és konzervatív eszmék mellett kell, hogy helyet kapjon, hanem nyitottnak kell lenni egymásra. Mindkét kijelentés nagyon következetesen végighalad az egész programon, ami tetszik.

Egyértelműen kijelenthető, hogy ez a program tartalmazza a legtöbb konkrét javaslatot az eddig olvasottak között, és ami nagyon tetszik benne, hogy fel mernek vállalni olyan intézkedéseket is, amik nem feltétlenül lesznek népszerűek, gondolok itt pl. a hagyományos gépjárművel kereskedelmének a betiltására 2030-ig, de rengeteg más olyan zöldpolitikai változtatás szükségességét is megfogalmazzák, amiket elsőre egy nem zöld elveket valló személy számára biztosan nem lesz nagy öröm elolvasni. Ugyanakkor a nyitás megadja az alaphangot és lefekteti ezeknek a merész intézkedéseknek az alapját. Nagyon ritka az, hogy egy programterv ennyire nyílt, ennyire nem árul zsákbamacskát, holott szerintem ez lenne a politika és a programok lényege, nem pedig a bármit megígérés. Ez mindenképpen jó kezdet.

A menekültekkel kapcsolatos megoldási irányvonal a korábban olvasottakkal összevetve eddig egyértelműen az, amivel a legjobban tudok azonosulni. Alapvetően nem bevándorláspárti, de a humánum, az alapvető ellátás elvét megköveteli, és egyértelműen fellép az idegengyűlölettel szemben is. Azt is fontosnak tartom, hogy, hasonlóan a Jobbik programjával, a bevándorlás mellett különösen nagy figyelmet fordít a kivándorlást problémájára is, ami a kelet-európai régióban valóban legalább annyira fontos és releváns kérdés, mint a migráció kezelése.

A program Igazságosabb Európát!” elnevezésű része javarészt olyan elemeket tartalmaz, ami már a korábbi LMP-s programokban is megjelent, tehát célok tekintetében komoly újdonságokkal nem szolgál (legalábbis azoknak, akik olvastak korábban LMP-programokat). Viszont a konkrét javaslatok itt is jelen vannak, és ez hitelt ad a koncepciónak, az elképzelésnek, nem csak a célokat látom, hanem az eszközöket is. Tartózkodnék attól, hogy ezeket szakmailag értékeljem, ugyanis olyan gazdasági intézkedések is vannak benne, amikre nincs rálátásom, hogy működőképesek-e, de így legalább lehet vitatkozni érdemben a programmal és a programról.

A végén található egy kis nemzetpolitikai rész, amiben a kisebbségi autonómia fontosságát hangsúlyozza a párt. Ez új elem az LMP programjában, de nagyon örülök, hogy belekerült, és a tartalmával is tudok azonosulni.

Ami még tetszik, hogy ez az első ellenzéki program, amiben nincs benne a direkt kormánykritika. Persze általánosan nagyon sok félre nem érthető célzás van benne, például az EU-s támogatások lenyúlása vagy épp az Európai Ügyészséghez csatlakozás szükségessége, de a FIDESZ kifejezés vagy a kormány szó ebben a kontextusban nem szerepel benne. Persze az LMP kampánypolitikájában mindez azért intenzíven benne van, de ezzel együtt nekem tetszik, hogy a program inkább a globális és nem az országon belüli kérdéseket helyezi előtérbe.

Kritika tekintetében nekem a legnagyobb problémám az a programmal, hogy egy kicsit inkább víziónak tűnik nekem, mint 100%-ban megvalósítható elképzelésnek. És itt nem a megvalósítás szükségességének az alátámasztásáról beszélek, mert az remek. Inkább arról, hogy ezt hogy fogják tudni végigvinni az Európai Parlamenten? Hogy győzik meg ennek szükségességéről a többi erőt? Mert azért nem valószínű, hogy a zöldpártiak lesznek többségben az EP-választásokat követően, a többi erőnek meg lehet, hogy ezek az elképzelések radikálisabbak lesznek annál, amit hajlandóak megszavazni. Persze az is igaz, hogy ezek a változások szükségesek, és előbb-utóbb tényleg eljutunk oda, hogy lépni kell, de erről nem engem kell meggyőzni, és még csak nem is a szavazókat, hanem a döntéshozókat. Ennek a módszeréről szívesen olvastam volna többet a programban.

Nem annyira nagy probléma, de kicsit zavaró, hogy 1-2 helyen a megoldási tervek számomra sem voltak első körben értelmezhetőek, így biztos lesz olyan, akinek mondjuk a Tobin-adó minden magyarázat ellenére nem sokat fog mondani.

Az utolsó gondolatom pedig az volt, hogy az LMP most nagyon drasztikusan változtatott a tavalyi irányán politika terén és visszatértek a klasszikus zöld irányba. Szerintem jelenleg ez volt a leglogikusabb lépés, amit megtehettek. Ugyanakkor hosszabb távon már nem vagyok biztos benne, hogy ez elég lesz, egyrészt azért, mert a többi párt is egyre fontosabb szerepet ad a választási programjában az ökopolitikai elemeknek, másrészt mert így megvan a kockázata annak, hogy egy rétegpárttá válnak, ami viszont megnehezíti azt, hogy a jövőben bármikor a kormányra kerülésért küzdjenek. Márpedig – 2018 után bármennyire is tűnik ez távolinak – a célja a pártnak nyilvánvalóan ez. Ennek a dilemmának a megválaszolása egy nagyon fontos feladat.

Mindent egybevetve azt kell mondjam, hogy nagyon sok konkrétumot tartalmazó, szinte már élő programot olvastam, amivel szubjektíve minden eddiginél jobban tudok azonosulni. Persze ez utóbbi mindenkinél más lesz, hiszen akinek például az oktatás vagy a jogrendszerek kérdése fontosabb, mint a zöldgazdaság kérdése, az lehet, hogy ezt a programot hiányosnak fogja találni. Engem ez itt most nem zavart. Ez a program elment egy egyértelmű irányba, és minden programpontját ebből az elvből levezetve dolgozta ki. Ezzel viszont nem vált egysíkúvá, sőt, talán a legtöbb különböző témát érintette az eddigi programok közül, ami mindenképpen dicséretet érdemel.

A program megtekinthető itt: https://lehetmas.hu/a-zold-europa-programja/


Holnap a Munkáspárt programja fog következni. Olvassuk el azt is együtt!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról