Programértékelő (helyett) – FIDESZ-KDNP


A választás előtti napon gondoltam, hogy értékelem a jelenlegi kormánypártok programját. És meg is tenném, csak van egy kis gond…hogy nincs mit értékelnem. Volt néhány olyan javaslat az olvasóim körében, hogy egy „?”-kel és vigyorgó Orbán képpel egybekötött „Kellemes Húsvétot!” felirat legyen az értékelő, de végül úgy gondoltam, hogy nem trollkodom szét ilyennel az oldalt, inkább megírom a véleményem arról, amit lehet értékelni, vagyis a kampányról.



Ha szét akarom szedni a kormánypártok kampányát, akkor 2 részre tudnám osztani:

1.       STOP SOROS – ha bárki más kerül hatalomra, Magyarország bevándorló országgá válik.
2.      „Folytatjuk” – az eddig elért gazdasági eredményeket visszük tovább és folytatjuk az eddigi kormányzást.

Azonban a kétféle kampány különböző helyeken jelent meg. A második az gyakorlatilag csak az online felületen különböző képeken volt megtalálható. Ezekben az állt, hogy mennyi minden történt, mennyivel eredményesebbek voltak, mint Gyurcsányék az elmúlt 8 évben. Azt gondolom, hogy ez egy jó pozitív kampány lehetett volna szélesebb körben. A FIDESZ gazdasági intézkedéseinek egy része valóban hatékony volt és azért vannak pozitív érdemei az elmúlt 8 évnek, ezt nem lehet elvitatni. A kérdésem viszont az, hogyha ez valóban így van, akkor miért nem ezzel érvelnek? Miért nem fogják meg a számszerű eredményeket és teszik fel a plakátokra? Miért nem mennek el szakmai vitákra ezekkel? Őszintén sajnálom, hogy az idei választások nem ezekről szóltak, hanem az 1. pontról.



A program média által hangoztatott részére (STOP Soros) meg 3 jelzőt tudok mondani: hazug, manipluatív és gusztustalan.

Hazug, mert azt állítja, hogy a többi ellenzéki párt mind le akarja bontani a határzárat és bevándorló országgá akarja tenni Magyarországot. Csak a korrekt tájékoztatás kedvéért: Az MSZP és a DK nem ír ilyet a programjában, a Jobbik és az LMP kifejezetten fontosnak tartja a határvédelmet és nem kívánja a kerítést lebontani, a Momentum több határátkelőt szeretne, de azonnali lebontásról és a migránsok korlátlan beengedéséről ebben a programban sincsen szó! Tehát ez az egész kampány nem több egy szemen szedett hazugságnál.

Manipulatív, mert azt a látszatot kelti, hogy a migránsprobléma a jelenlegi egyetlen problémája az országnak. A félreértések elkerülése végett: egy percig sem akarom azt állítani, hogy ez a probléma nem valós, és nem valódi veszély, mert az. Egy komoly bevándorláshullám társadalmi, kriminálpolitikai, gazdasági és népegészségügyi veszélyekkel is jár, ezért én is azt gondolom, hogy – a háborús menekültektől eltekintve – nem befogadni kell őket, hanem a saját országukban támogatni. De ennek a valós problémának a kiterjesztése, majd belpolitikai kérdéssé züllesztése, illetve az ahhoz kapcsolódó ellenségképek gyártása – miközben figyelmen kívül hagyják az országon belüli, sokkal aktuálisabb problémákat – nem szakmai érvelés, hanem egyszerű propaganda.

Gusztustalan, mert negatív és gyűlöletkeltő. Bár a negatív kampány elvileg tilos, a mai kampányokban mindig benne van, teljesen kikerülni nem lehet, és bizony az ellenzéki oldalnak is volt 1-2 nagyon undorító fogása (az „Ugye Elios még” dal szerintem ennek az abszolút mélypontja). De egy olyan kampány, ami gyakorlatilag 90%-ban nem azt tartalmazza, hogy mi mit fogunk csinálni, hanem azt szajkózza, hogy a többiek mit fognak csinálni, ha hatalomra kerülnek, de ha ránk szavazol, akkor mi nem tesszük meg ezt, nekem már nem fér bele. Az pedig, hogy a kormányközeli média milyen jelzőket aggat egyes képviselőkre („nőverő Juhász Péter”, „Elhunyt Hadházy Ákos áldozata”, „Melegpartykra járó Vona Gábor”), sokszor valótlanul egyenesen bicskanyitogató.


Hangsúlyozom, ezekben a cikkekben nem pártokat és miniszterelnök-jelölteket, hanem kizárólag kampányokat és programokat értékelek. De nálam ez a fajta kampányolás minősíthetetlen. És bízom benne, hogy egy ilyen kampánynak azért meglesz a maga következménye…


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról