Programértékelő – Lehet Más a Politika


Az első programértékelő cikkem már 2 nappal a megjelenését követően a második legtöbb kattintást érte el valamennyi írásom közül, ezt ezúton is köszönöm. Éppen ezért (nomeg a választások közelsége miatt) nem szeretném tovább húzni az időt, jöjjön a következő programismertető, ami az LMP választási programjával kapcsolatos. A program valamivel rövidebb, mint a Jobbiké (47 oldal), de szintén elég részletes és sok kérdéssel foglalkozik. Az előzőhöz hasonlóan itt is először az erényekről beszélek, majd a hibáiról, végül egy összefoglaló értékelést adok.

A pártprogramban mindenekelőtt kiemelném, hogy a választási rendszerrel kapcsolatos változások, bár elég röviden vannak leírva, nagyon pozitívak, tulajdonképpen ugyanazokra a problémákra reagál, amikről korábban én is írtam (ezek egyébként a Jobbiknál is jók voltak, csak elfelejtettem beleírni…sorry). A jogállammal kapcsolatos részek mindegyike átgondolt, és szükséges, az Alkotmánybíróságot ért korlátozásokat valóban helyre kell állítani, hiszen intézményi szinten ők a mindenkori hatalom elsődleges korlátai. A Népszavazás is fontos, hogy a saját funkcióját betöltse (bár megmondom őszintén, itt van egy kis félelmem, mert ha korlát nélkül engednék a költségvetést érintő és nemzetközi szerződésekbe ütköző ügye népszavazását, abból komoly káosz lehetne…bízom benne, hogy ezt azért csak egyes kérdéskörökben teszik lehetővé). A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis szinte reménytelen az eredményes népszavazás, mert nagyon ritkán jelenik meg rajta a választók 50%-a (a sors iróniája, hogy ezt a változtatást éppen a FIDESZ-kormány vezette be, és a kvótanépszavazás során végül a saját csapdájukba estek ezáltal). A javaslat voltaképpen visszahozná a 2011 előtti rendszert, ami szerintem teljesen rendben van.

Szintén pozitívum nálam a gazdaságpolitikai rész. Bár ez a program nagyobb százalékban tartalmaz célmegfogalmazásokat, mint a Jobbik programja, de ezzel párhuzamosan több a konkrét javaslat is. A gazdasági részben számos olyan dolgot említ, aminek a leépítésével a kiadások csökkennek – külön alpontba vannak szedve a fedezetteremtő intézkedések – így nincs az az érzésem, hogy itt minden csak a kiadásokat növelik, hanem egy kevéssé utopisztikus koncepciót látok. Itt sem vagyok persze 100%-ig meggyőzve arról, hogy a programban szereplő összes többletkiadást ezek az elképzelések kompenzálják, de ennek ellenére ebből a szempontból tudatosabbnak tűnik.

Még két olyan része van a programnak, ami szerintem az alapvetően is jó programon belül kiemelkedik. Az egyik az oktatáspolitika, ami szintén az autonómia felé veszi az irányt és valódi pedagógusi életpályamodellt kínál, ezenkívül a modern oktatás irányába megy el, és az ingyenes diploma és doktori képzés is nagyon szimpatikus számomra. A másik pedig a a környezetvédelmi rész. Bár egy zöldpárttól ez elvárható, hogy igényes legyen, de még ezzel együtt is nagyon tetszik, ahogy a programban végigviszik, hogy a környezetbarát módszerek alkalmazása nem csupán ökológiai szempontból fontosak, hanem gazdaságilag is megvan a maga szerepe, így ez messzemenőkig nem csupán környezetvédelmi kérdés.

Nem kifejezetten tartalmi, inkább formai szempontból kell még kiemelnem, hogy tetszik a pártprogramnak a szerkezete, és hogy a dokumentumban jól és kényelmesen lehet váltani az egyik programpontról a másikra, valamint az is szimpatikus, hogy a programról egy 8 oldalas szakmai összefoglaló készült, ami sokkal alaposabb és igényesebb, mint egy választási szórólap, de mégis sokkal rövidebb idő azt végigolvasni, mint mondjuk egy ilyen hosszú programot. Ezek persze csak apróságok, de mégis szimpatikusak.




No, de térjünk rá az árnyoldalakra! Az az érdekes, hogy abban, ami a programban van, nem nagyon tudok kritikát megfogalmazni, arról sokkal inkább, hogy mi az, ami a programban nincs, de nekem hiányzik. Nyilván ez utóbbi nekem a rigolyám, szakmai ártalmam, és lehet, mást nem érdekel, de én kíváncsi lettem volna az LMP kriminálpolitikájára, amiről szinte alig-alig esik szó, pedig biztos vagyok benne, hogy nem tudnak azonosulni a jelenlegivel. Azért is tartottam volna ezt érdekesnek, mert a Jobbik és az LMP programja egyébként nagyon sok mindenben hasonlít. Persze vannak eltérések is, de sok az alapvetően azonos célkitűzés. Abban viszont biztos vagyok, hogy ebben nagyon eltér a két párt politikai elképzelése, ami egy érdekes vitaalapot is jelenthetett volna.

Hasonló érzéseim vannak a sport kapcsán is. Az indokolatlan sporttámogatások elvételén és a valódi, átgondolt tömegsport-támogatáson kívül jóformán semmit nem ír a program a sportügyekről, holott ez akár népegészségügyi meg ifjúsági szempontból is fontos lehet. A Jobbik programját ebből a szempontból kidolgozottabbnak érzem.

A közlekedés kapcsán felmerül az a környezetvédelmi szempont, ami egyébként indokolt, hogy át kell állni az elektromos autókra, és a kerékpár-közlekedést is támogatni kell. Én azonban örültem volna, ha egy kicsit több szó esik a tömegközlekedésről is. Az az ember vagyok, aki nagyon szívesen venné igénybe a tömegközlekedési eszközöket…ha nem lenne az a helyzet, hogyha 2 ember autóval megy fel Pécsről Budapestre, az majdhogynem olcsóbb, mint 2 teljes árú oda-vissza vonatjegy. És a mellett, hogy szívesen védem ily módon a környezet, ha választanom kell, hogy 10.000 forintot fizetek a MÁV-nak, vagy 5.000 forintot egy ismerősömnek, vagy Telekocsi-sofőrnek az utazásért, nem kérdés, hogy a másodikat fogom választani. Ha közlekedésről beszélünk, szerintem ez is egy olyan probléma, ami megoldandó lenne.

Az utolsó (vagy inkább időben az első) kritikám pedig az, hogy nekem a program kicsit lassan indult, az első 10 oldalban szinte csak célkitűzéseket láttam, konkrétumot kevesebbet. Persze az is igaz, hogy a nemzeti, nemzetpolitikai kérdésekben ez nehezebb feladat, így talán ez indokolható. Ami még zavar, hogy akármennyire is tetszenek a jogállam helyreállítását célzó módosító javaslatok, ezek többségéhez 2/3 kell, tehát az, hogy a FIDESZ elveszítse a jelenlegi mandátumainak legalább felét és az LMP javaslatait az összes többi ellenzéki párt támogassa. Sajnos ez jelenleg nem túl reális.




Mindent egybevetve ez a program is nagyon tetszik, jó célokat fogalmaz meg. Ha a Jobbik programjával akarom összehasonlítani, az ebben foglaltakkal jobban tudok azonosulni, az egyes részelemek itt kidolgozottabbnak tűnnek, a Jobbik programja viszont összegészében komplexebb. Attól viszont tartózkodnék, hogy olyan kijelentést tegyek, hogy egyik jobb, mint a másik, hiszen ez nagyban függ attól, hogy az adott személy a két párt célkitűzései közül melyikével tud jobban azonosulni.

Cikksorozatom folytatására vasárnap került sor, akkor a Magyar Kétfarkú Kutyapárt választási programja kerül górcső alá. Biztosan az is izgalmas lesz.

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról