Egy nem tervezett látogatásról – Oj Laz Döner Gyros, Gyros pitában + profiterol
Lassan
már egy éve tevékenykedem a Tarisznya Táborok Alapítványnál, ahol hátrányos
helyzetű gyerekek részére szervezünk ingyenes táborokat és segédkezünk az
integrációjukban. A programunk része az is, hogy ne csupán nyáron találkozzunk
a gyerekekkel, hanem minden évszakban egy hétvégére látogassuk meg őket.
Február első hétvégéjén egy Békés megyei településre mentünk le. Mivel két
kocsival mentek a többiek Budapestről, megállapodtunk, hogy én Szegedig
elutazom, és 8 körül érnek le a többiek kocsival, ahol felvesznek. Csakhogy
valamiféle késés (azt hiszem egy dugó miatt) csak 2 órás késéssel érkeztek, és
erről nem tudtam előre, így közel 4 órát kellett várnom. Hideg volt, éhes is
voltam, ezért úgy éreztem, muszáj találnom egy beülős helyet. Egy gyroszos
éttermet találtam, az Oj Laz Döner Gyros Bárt. Bevallom, nem vagyok oda a török/arab
gyrososokért. Általában Budapesten szoktam ezeknél enni, és legtöbbször a bolti
pita/tortilla, szinte már gumiszerű borjúhús, elfogadható csirkehús, közepesen
friss zöldségek, jellegtelen csípős szósz és valami nagyon fanyar ízű joghurtos
szósz szokta őket jellemezni. Ezen a skálán, amit itt használok, olyan 5 pont
körülire tudnám őket értékelni. Itt viszont az illatok egész jók voltak és már
nagyon éhes voltam és fáztam, ezért gondoltam, betérek.
A
hely egyszerű volt, a falakon szép képekkel, a személyzet valamilyen tradicionális
ruhában volt, gondolom török viselet. A pultban lévő hölgy nem beszélte
tökéletesen a magyar nyelvet, de nagyon kedves volt, és a személyzet is
segítőkész, együttműködő. Na de nézzük az ételt! Egy Gyrost rendeltem pitában,
illetve láttam, hogy van profiterol, ami az egyik kedvenc desszertem, ezért
abból is kértem egy adagot.
Az
ételre kb. 5-6 percet kellett várakozni, ami nem rossz. A gyros a szokásosnak
mondható papírcsákóba érkezett meg. Sajnos nem volt a legszebb látvány, a pita
ráadásul kicsit meg is tört, így ha ezt el akartam volna vinni, aligha tudtam
volna kézben enni. E mellett egy kicsit a mérete is zavart, 800 forint volt, de
méretben kb. akkora volt, min Pécsett a 650-700 forintos gyroszok. No de sebaj,
kóstoljuk meg.
A
pita rögtön egy érdekes talány elég állított. Nehezen tudtam eldönteni, hogy ez
egy bolti pita-e vagy sem. Különbözik azoktól a pitáktól, amikkel Pécsett és
Budapesten találkoztam, és ízre is jobb náluk, kicsit sósabb, meg talán kicsit
frissebb is. De valahogy mégsem azt éreztem, hogy ez egy helyben sütött termék
lenne, ahhoz nem éreztem elég frissnek. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy
ez egy bolti termék, de nem az átlagos szériatermék, de azt sem zárom ki, hogy
ők készítik, csak akkor kicsit hosszú ideje várakozott. Rossznak azért
semmiképp sem nevezném.
A hús
is teljesen jó volt, a fűszerezése kiváló. Engem kicsit az zavart, hogy túl
nagy darabokban volt a pitában, sokszor ketté kellett vágnom, mert ha egyszerre
bekapom, a többi falatra kevesebb jut. De kifejezetten ízlett. Az igazi
húzóereje számomra az ételnek a szósz volt. Általában 3-féle szósszal
találkozom a gyroszosoknál. Egy savanykásabb joghurtos szósszal, néha
fokhagymával, egy édesebb majonézes szósszal, és azzal az elég fura „török
szósszal”. Ezt egyikhez se tudnám egyértelműen hasonlítani. Nagyon selymes,
kellemes íze volt, és éreztem benne édességet és savanyú ízeket egyaránt.
Különleges volt, erre szinte meg mernék esküdni, hogy helyben készített termék
(ha nem, akkor kérem a beszállító nevét és címét J). A csípős szósz is oké
volt, nem mondanám igazán kiemelkedőnek, de finom volt, céljának megfelelt. A
zöldségek is rendben voltak, frissek, finomak, mondjuk el tudtam volna képzelni
kicsit többet belőlük.
Ezután
jött a desszertet, amin itt tűnt fel, hogy mandula van. Nem szeretem a mandulát
:( . Ezt azonban én nem figyeltem, nem a hely bűne. Sebaj, leszedtem róla,
kóstoljuk meg! A profiterol tálalására már sok verziót láttam, de nekem ez a
kedvencem, amikor az égetett tésztagombócokat felül-alul beborítja valamilyen
krém. Itt meg rögtön kettő is volt belőle, nagyrészt a csokoládé, de egy kicsi
tejes-vaniliás is. A profiterol tésztája finom volt a hősmérséklete is pont jó,
nem meleg, de nem is hideg, a benne lévő krém nagyon lágy és édes, a csokikrém
szinten nagyon lágy, de nem annyira édes, így remek harmóniában volt a 2. A
profiterollal nálam nehéz mellélőni, de ez az általam kóstoltak közül is ez az
egyik legjobb volt, ha nem a legjobb.
Az
gyrosért és a desszertért összesen 1.400 forintot fizettem, a két étellel
együtt összességében azért jól laktam. Ha a körülményeket nézem, nagyon hálás
vagyok a helynek, már csak az ételért és a felmelegedésért is, de kritikusként
objektíven kell mérnem. Ez alapján egyértelműen és lényegesen jobb hely, mint
azok a budapesti török/arab helyek, ahol néha kóstoltam gyrost, viszont a
kedvenc pécsi helyeimtől azért elmarad. Ugyanakkor végülis kaptam egy
kétfogásos ételt, egy korrekt gyrosszal és egy kiemelkedő desszerttel,
szeretetteljes kiszolgálás közepette, így összességében elégedett vagyok.
Értékelésem: 8/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megtekintheted).
A
cikkem végeztével tűnt fel, hogy a helyet sem a facebookon, sem Interneten nem
találom. Ezért kérem, hogy ha van olyan olvasóm, aki tud elérhetőséget, hogy
küldje meg nekem, hogy a blogon tudjam népszerűsíteni a helyet!
Ha szeretnél értesülni az új
cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése