Egy elmélet és egy étel tesztje a Don Pepével
Ez a cikk 2017.12.19-én a Don Pepe Önkéntes Gasztroblogger programjának keretében a Don Pepe hivatalos facebook oldalán megjelent.
Az édesíz-kompenzáció másik
fontos eleme volt a rukkola saláta. Ebből szintén nagyon nagy mennyiség volt,
korábban burgerekben és doggerekben már találkoztam vele a Don Pepénél, de
azokban sokkal kevesebbet kaptam belőle, itt konkrétan minden falatra jutott.
Kellett is, egy újabb karakteres és egyedi íz került a szendvicsbe általa.
2017.12.15-e
van, 18 óra 9 perc. Éppen most adtam le a rendelést, hogy a Don
Pepe önkéntes Gasztroblogger programjának a keretében kipróbáljam a Don Pepe
étterem egyik új kemencés szendvicsét, a Smoky duck szendvicset. A rossz idő
miatt úgy döntöttem, hogy bár közel van a Pécs Pláza, inkább kiszállítást
kérek.
Visszatérve a szendvicsre, az
alapanyagai: grillezett kacsamellszeletek, füstölt mozzarellás Barbeque
szószban átforgatva, rusztikus ciabatta, alján füstölt sajt sütve,
padlizsánkrém, füge, rukkola saláta, paradicsom. Ha teljesen őszinte akarok
lenni, egy kicsit kockáztattam ezzel az étellel, ugyanis az én ízlésemhez a Don
Pepe 3 szendvicse közül a Cuba Libre sokkal közelebb áll. Ami miatt mégis ezt
választottam, annak két oka van. Az egyik a kacsamell. Nagyon szeretem a
kacsamellet, de nagyon érzékeny vagyok az elkészítésére. Nem szeretem ha
„rózsaszín” marad, de ha egy kicsit is túlsütik, akkor nagyon száraz tud lenni.
Nem sok helyen kaptam eddig igazán jó kacsamellet, ezért ez egy kifejezetten
magas mérce, amit meg kell ugrania a Don Pepének. A másik, ami miatt ezt
választottam, az egy beszélgetés volt az egyik szakács ismerősömmel, aki azt
mondta, hogy igazából nincs olyan, hogy valaki egy ételt nem szeret, a
megfelelő módon elkészítve bármelyik ételt finommá lehet varázsolni. Őszintén
szólva én ebben nem hiszek. Viszont ebben az ételben 2 olyan alapanyag is van, amit
nem igazán szeretek, az egyik a füge, a másik a padlizsán. Ha kaját rendelek,
általában nem szeretek kockáztatni, biztosra megyek, de mivel a Don Pepe
korábban már több ízben bizonyította nekem, hogy remek ételekkel tud
előrukkolni, most kíváncsi voltam, hogy ezek az általam nem annyira kedvelt
alapanyagok miként működnek ebben a szendvicsben.
A cikk írásáért cserébe kapott
ajándék-utalvány révén a szendvics árát nem kell kifizetnem, de mivel nem
szeretek sehol sem ingyen enni, fizetős kaja gyanánt rendeltem az étel mellé
egy Don Pepe palacsintát is, így néhány mondatot a cikk végén arról is tudok
írni.
_______________________________________________________________
Ezeket a sorokat már az ételek
elfogyasztását (és egy bő órás pihenést) követően írom. A vacsora 18 óra 43
perckor érkezett meg, azaz 34 perc alatt, ami az e-mailben jelzett 45 perchez
képest is nagyon gyors, szóval az első benyomás pozitív. A tálalás a szokásos
Don Pepés dobozban volt, benne a szendvics, kis papírral körbetekerve, alatta
szintén egy vékony papír. A BBQ-s szósz sajnos egy kicsit kifolyt a
szendvicsből, nyilván a szállítás miatt, de ezt be lehet tudni annak is, hogy
hatalmas mennyiségű szósz került bele. Azért inkább mégis áttettem egy tányérba,
hogy a lehető legkevesebb vesszen kárba :). De minden rosszban van valami jó,
szeretem az ételek alapanyagait külön-külön is megkóstolni, a szósznál rögtön
itt a lehetőség.
Azt kell, hogy mondjam, hogy
életem talán legjobb Barbeque szósza volt, amit most ettem. Édeskés ízvilág
jellemezte azzal a jellegzetes füstös ízzel, de a sajt is kiérezhető volt benne,
sőt, bár lehet, hogy az én ízlésem csalt meg, egy kicsit mintha a hagyma ízét
is éreztem volna. Az összetevői tökéletes összhangban voltak, nagyon ízlett.
A húst teljes egészében
beborította a szósz, de a kíváncsiságom győzött és egy darabról teljesen
leszedtem a barbeque-t és úgy kóstoltam meg. Azt tudom mondani, hogy majdnem
tökéletes. Jól elkészített kacsamell, de egy hajszálnyival jobban megsütve
annál, mint amit én szeretek, önmagában
egy picikét száraznak éreztem. Azonban itt nagyon hangsúlyoznom kell az
„önmagában” szót, mert a szendvicsben a barbeque mellett egyáltalán nem
lehetett száraznak érezni, és remek összhangban volt a szósszal.
Fügéből nem volt túlságosan sok
az ételben, ezt annyira nem is bántam. Megkóstoltam azért önmagában is, de
mivel nem szeretem, túl nagy meglepetésre nem számítottam. Nem is volt, a
szokásos gyümölcsös-édeskés, de számomra valahogy mégis jellegtelen ízt
éreztem. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a szendvicsben elég jó
összhangban volt a kacsával és a szósszal. Ettől függetlenül a mai nap megint
úgy hajtom álomra a fejem, hogy nem szerettem meg a fügét.
A padlizsánkrém ellenben nagyon
pozitív csalódás volt. A krémen egyértelműen érezhető volt a padlizsán íze, de
annál sokkal összetettebb volt, talán a fokhagyma íze volt még, amit éreztem
rajta viszonylag intenzíven, amit imádok, így a krém önmagában véve is nagyon
finom volt. Az ételben meg ez a fajta ízvilág nagyon jól kompenzálta az eddigi
összetevők édeskés kompozícióját. A kóstolásom előtt olvastam a fastfoodcentral
kritikáját, de nem értek egyet azzal a részével, hogy ez az összetevő alig jut
szerephez, én bőségesen kaptam belőle, és az étel egészében jól kiérződött az
íze. Persze az is igaz, hogy nem ugyanabból az étteremből rendeltünk.

A paradicsom önmagában semmi
extra, de a frissessége és a lédússága miatt sokat hozzátett az élményhez. A
ciabatta alján a sült füstölt sajt önmagában finom volt, de én meg ennél az
alkotóelemnél éreztem azt, hogy összességében picit elbújt a szendvicsben, elég
nehezen leltem fel benne.
Végére hagytam a ciabattát, ami
finom volt, bár ez az óriási ízkavalkád mellett nagyon nem tudtam rá
odafigyelni. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a szendvics szélénél, ahol
nagyobb szerepet kapott, különösen örültem a jelenlétének, friss volt és
ropogós.
A vizsgált elméletre
visszatérve azt mondom, hogy még mindig nem tudok teljesen azonosulni a
gondolattal, hogy bármilyen ételt el tudnak úgy készíteni, hogy azt megegyem,
de ez a kóstolás egy lépéssel közelebb vitt ahhoz, hogy ezt el tudjam fogadni,
hiszen a két általam nem kedvelt alapanyagból az egyik „nem rontotta el az
ételt”, a másik meg kifejezetten sokat hozzátett, és nálam az egyik legnagyobb
erőssége volt a szendvicsnek.
Összegészében a kacsahús és a
barbeque édessége dominálta az ételt, de az édes íz egyáltalán nem nyomta el a
többi összetevőt, így egy nagyon sokoldalú és finom szendvicset ehettem meg.
Mennyiségileg is teljesen rendben volt, bár kicsit alattomos, mert evés közben nem tűnt egy óriási adagnak, de amikor
befejeztem, erős kaja-kóma érzés lett úrrá rajtam, kb. fél órát kellett várnom,
míg a desszertet megkóstoltam.
_______________________________________________________________
Ha már rendeltem, írok pár
mondatot a desszertről is, ami egy Don-pepe palacsinta, vagyis egy somlói
galuskás palacsinta volt vanilia- és csokiöntettel. Kicsit furcsa volt, hogy
hidegen érkezett, de a címkén az szerepelt, hogy „hidegen fogyasztandó”. Bár
nekem a palacsinta alapvetően meleg desszert, most a feliratra tekintettel
kivételt tettem, és ebben a formájában kóstoltam meg. A tálban egy palacsinta
volt, igaz, az jó nagy, bőségesen meglocsolva a kétféle öntettel. A csokoládé
egy klasszikus öntet volt, a vanília kicsit sűrűbb, inkább mártásnak nevezném.
A palacsinta tésztája rendben volt, a töltelékben a somlói galuska minden
alkotója kiérződik, az egész mazsolákért külön piros pont. A szószok számomra
nem kiemelkedőek, inkább „csak” átlagosak voltak, a vanília közelebb állt a
szívemhez az édeskésebb, lágyabb íze miatt. Nem mondom, hogy egy különleges és
rendkívüli édesség volt, de nincsen vele különösebb problémám sem, finom volt,
és valóban, hidegen is fogyasztható.
Összességében egy nagyon jót
ettem, melyből a szendvics 1.890 forintba került (volna). Nyilván sokaknak ez
az ár már elér egy lélektani határt, főleg azért, mert „csak egy szendvicsről”
beszélünk, de alapanyagokban és minőségben jócskán túllép egy átlagos
szendvicsen, és tökéletesen jól lehet lakni vele. Szóval én biztatlak titeket,
hogy egy kóstolás erejéig próbáljátok ki, megéri az árát. Aki pedig a
palacsintát is megkóstolná mellé, annak az még 890 forint lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése