Vega ételnek kiváló, de nem azt kértem - Don Pepe Pécs, kacsamájsaláta
Nemrégiben
a Don Pepe Önkéntes Gasztroblogger programjában kipróbálhattam a hely egyik
kézműves szendvicsét. Az erről írt véleményem itt megtekinthető. Az írásom
második helyet ért el a versenyen, amiért további ajándékkuponokat nyertem
(ezúton is köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott). Úgy döntöttem azonban,
hogy ezeket a kuponokat nem kizárólag szendvicsekre használom fel. Ezek alapján
döntöttem úgy, hogy kipróbálom a Don Pepe egyik szezonális ételét, ami pedig
egy kacsamáj-saláta. Az összetevők alapján több, mint remek: kacsamáj, aszalt
szilva, fokhagymás feta sajt, ezenkívül van benne jégsaláta, madársaláta, bébi paraj, ruccola,
kígyóuborka, sárgarépa, mindez egy pizzatésztában, mint esztétikus „hajóban”
tálalva. Gondoltam, ezt ki kell próbálni. A kóstolásról csináltam képeket, de
egy telepítési hiba folytán az összeset elvesztettem, így sajnos csak a Don
Pepe reklámképeit tudtam betenni. Ígérem, ezt és az ezt követő bejegyzést
leszámítva kép nélküli írásokat nem fogok ételekről készíteni.
Az
ételt ezúttal is online rendeltem, kiszállítással. A szállítás alig több mint
fél órát vett igénybe, ez ismételten pozitív. A szokásos dobozba csomagolva kaptam
az ételt. Amikor kibontottam, kb. olyan volt, mintha a promó fényképet látnám.
Sőt, még szebb, mert több máj és szilva volt rajta, mint ami a képen van.
Néhány belőlük a szállítás miatt leesett a hajóról, de a doboz miatt ezeket is
könnyedén össze lehetett szedni.
Szokás
szerint az alapanyagokat először külön-külön kóstoltam meg, a májjal kezdtem…és
sajnos megkaptam az étel legnagyobb csalódását. A máj száraz volt és nagyon
keserű, szinte már az ehetetlen kategóriába tartozott. Bár nem vagyok nagy
szakács, ilyen akkor szokott lenni a máj, ha túlkészítik, nyilván itt is ez
történt. Egy darabig küszködtem vele, de aztán rájöttem, hogy nem ér ennyit a
teljes ízélmény elvesztése, inkább leszedtem az ételről, és nem ettem meg. Ezek
után kicsit csalódottan kóstoltam meg a többi összetevőt, amik szerencsére már
sokkal jobban ízlettek.
Az
aszalt szilvának nagyon intenzív volt az íze, az édes és a savanyú egyaránt
megjelent benne. Kipróbáltam a májjal együtt is, és sokat javított a májon, de
sajnos nem annyit, amennyi elég lett volna ahhoz, hogy jóvá tegye azt. Pedig
biztos remek harmóniát alkottak volna egy jól elkészített kacsamájjal.
A
fokhagymás feta sajttal kapcsolatban nagy volt az elvárásom, a feta sajtot imádom,
és a fokhagymát is nagyon szeretem. Ennek a kombinációja jót ígért. Az is lett,
nagyon kellemes volt, mindkét íz jól érezhető volt benne.
A
zöldségek mennyisége óriási volt, frissek is voltak és az ízük is teljesen oké.
Az igazat megvallva itt el tudtam volna képzelni valami öntetet, vagy
mártogatóst, mert a szálakra vágott zöldségeknek (sárgarépa, uborka) önmagában
kicsit jellegtelen az íze, azt jó lett volna valamivel felturbózni. De így is
rendben volt.
A
pizzatészta szintén jól készült el, friss volt, ropogós, az egyik szélén egy
kicsit megégett, de nem volt az se vészes, a többi része meg kifejezetten
ízlett. Alapból szeretek saláták mellé egy szelet pirítóst vagy valami
kenyérfélét megenni, itt ezt a funkciót a pizzatészta tökéletesen ellátta.

Így
értékelésem: 8/10. (Hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése