Több mint marketing? – A Séf Asztala, a séf kolbászos szendvicse menü
Ideje
megírni az első budapesti kóstolós cikket is! Amiről azonban most írok, az egy
kicsivel több, mint egy étel vagy egy étterem. Ezt nevezhetjük már egyfajta
jelenségnek is. Alig több mint 1 éve történt, hogy a közismert séf, Wolf András
megalapította a saját étkezdéjét. Ebben persze önmagában még semmi meglepő nem
lenne, azonban ez nem egy klasszikus étterem volt, hanem egy rántott húsos és
sült kolbászos menüket kínáló hely a West End City Center étkezőudvarán. Bár ez
már ritkábban fordul elő, de nem egyedi jelenség: többször láttunk már példát
arra, hogy egy ismert séf megpróbálkozik egy egyszerű ételekből álló étterem
alapításával, ami a hagyományos ételeket próbálja az átlagnál jobb minőségben
eladni. Amikor ilyet hallok, rendszerint félelemmel vegyes kíváncsiság önt el.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezeket a klasszikus ételeket miként lehet jobb
minőségben elkészíteni, érzek-e valódi különbséget egy klasszikus plázaétterem
és e között. Ugyanakkor több dolog miatt aggódom is. Mindig bennem van egy
félelem, hogy ezek a helyek esetleg az ismert séf nevével és nem az ételeivel
próbálják eladni a helyet, és csalódni fogok (bár erre azért nincs nagy esély,
azért a séfek sem akarják elveszíteni a renoméjukat). De attól is tartok, hogy
az árkategória már nem az átlag pénztárcához igazodik és, hogy a minőség nem
lesz annyival jobb, mint amennyivel drágább az étel. Ezekkel az érzésekkel
járultam először a Séf Asztalához még tavaly nyáron. Azóta több alkalommal
voltam ott, utoljára február 20-án. Mivel a korábbi látogatásaim képei
elvesztek, így most elsősorban ezt fogom értékelni, viszont a végén a
pontozásban az összes eddigi látogatásomat figyelembe veszem.
Az
ételek felhozatala alapvetően egyszerű: van sült kolbász, kolbászos szendvics,
rántott hús, rántott húsos szendvics, saláta rántott hússal vagy szent jakab
sajttal, és ezek mindegyike menüben, körettel (kivéve a saláta) és üdítővel. A
köret lehet sült krumpli, zöldsaláta, uborkasaláta, sült hagymás krumplisaláta,
korianderes majonézes káposztasaláta, vagy vegyes házi savanyúság. Ha krumplit
kérsz, házi ketchupot vagy fokhagymás tejfölt is kérhetsz hozzá mártásként.
Ital gyanánt a klasszikus üdítők mellett szörpök is vannak. Kolbászból is igen
széles a választék, klasszikus és mexikói sertéskolbász, citromos
csirkekolbász, valamint (kicsit drágábban) áfonyás szarvaskolbász is szolgálja
a vásárlók ízlését. A helynek van még egy számomra fontos előnye: bár egy plázában
található, van egy a többi kajáldától elhatárolt étkezőrésze. Nekem ez azért
sokat javít a komfortérzetemen, a falak mellett lévő lekváros üvegeket meg egyenesen imádom :)
Ez
alkalommal egy kolbászos kifli menüt rendeltem, ami egy kolbászos szendvicsből
(ezúttal hagyományos sertéskolbászból), választott köretből és üdítőből állt.
Én most sült krumplit és házi ketchupot, valamint áfonyaszörpöt kértem mellé,
ezenkívül desszertként édes krumplinudlit vaníliás tejföllel és csokoládéval.
Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az ételt felvevő hölgy nem volt
túlságosan kedves, amilyen hangnemben kérdezte tőlem, hogy milyen ételeket
kérek, kb. olyan volt, mint amikor a rendőrségen a tanúkihallgatásaim során
gyors lánckérdéssel próbáltam hazugságon érni a vádlottat. De mivel ez
egyáltalán nem volt eddig általános jelenség a helyen, spongyát rá, egyszer
belefér.
Az
étel viszonylag gyorsan, kb. 5-10 perc alatt elkészült, de minden elemén
érződött a frissesség. A szörpről csak annyit írok hogy jó volt, nyilván nem
helyben készült specialitás, de azért örülök, hogy nem a boltok alsó, de még
nem is a középső, polcairól válogatták őket. Sokkal nagyobb élmény, mint a
klasszikus Cola-Fanta-Sprite hármas.
Egyébként, ha akarom, szénsavas, ha akarom, mentes vízzel kérem, ez
külön pirospont.
A
sült krumpli szintén nagyon jó volt. Bevallom, amikor először jártam ott, ez
annyira nem ízlett. Akkor is helyben készítették, de valahogy az volt a
benyomásom, mintha a főtt krumplira pirítottak volna rá egy kérget, ami a
belsejének már semmilyen ízt nem adott (nyilván nem így történt, de az íze erre
emlékeztetett). Szerencsére ez már a múlt, a mostani krumpli ropogós volt, friss,
és nem csak a külső része. A házi ketchup szintén jó választás, a klasszikus paradicsomos-édeskés
ketchup-íz kiérződik belőle, de ez annál jóval több, egy nagyon kellemes
paprikás-fűszeres ízzel egészül ki. Nagyon ízlett.
A
kolbász szintén telitalálat, jó húsos-fűszeres íze van, a kömény ízét érzem
benne erősebben, ami egyébként nem annyira a kedvencem, de ebben az ételben
egyáltalán nem zavart. A kifli hozzá friss és ropogós. Nem ringatom olyan
álomba magam, hogy helyben készített, de valószínűleg nem egy multitól szerzik
be, hanem egy igényes pékségtől (ha nem, akkor majd kijavítanak). Ezenkívül van
a szendvicsben némi zöldség, egy kevés pirított hagyma (?), a tetején mustár,
és az alján egy kevés majonézes szósz, ezek mindegyike nagyon ízletes, és
összességében egy remek elegyet alkotnak. Bár első ránézésre nem tűnik olyan
nagynak az adag, de valójában abszolute jól lehet vele lakni, ha meg az ember
desszertet is eszik mellé, akkor már utoléri a kajakóma-hatás.
De
mielőtt rátérnék a desszertre, kicsit szeretném értékelni a többi ételt is, amit
korábban már kóstoltam itt. Ettem már az összes kolbászfélét. A citromos
csirkekolbász nagy kedvencem, kicsit lágyabb, nem annyira fűszeres, mint a
hagyományos, de nagyon finom, gyerekeknek elsősorban ezt ajánlom, a citrom ízét
csak enyhén lehet benne érezni. A mexikói kolbász nekem annyira nem ízlett, de
ennek inkább az az oka, hogy a kolbászban kukorica
Ettem
már rántott húst is szendvicsben, meg salátában is. Mind a csirke, mind a
sertéshús nagyon finom és friss, ezeket így kell elkészíteni. Van a helynek borjúja is, azt még nem kóstoltam. A szendvicsben
saláta és egy kis uborka is található, ezek szintén teljesen jók. Ami a többi
köretet illeti, nagy kedvencem még a zöldsaláta. Kicsit szokatlan ízvilágú volt
számomra, nekem a zöldsalátáról általában fejes saláta és a jégsaláta jut eszembe,
de ez teljesen más. Az alkotóelemeinek egy jelentős részét nem ismertem fel, de
kellemesen kesernyés, üde íze van, ami remekül harmonizál a mustáros dresszinggel.
Inkább a rántott húshoz ajánlom, de akit nem zavar, hogy a kolbászhoz és ehhez
is mustár van, az kipróbálhatja kolbászhoz is. Az uborkasaláta szintén friss és
jóízű, bár megmondom őszintén, az ilyen salátákat én nem köretként, hanem köret
mellé 3. elemnek szoktam enni. De az ízéből ez semmit nem von le. A vegyes
savanyúság (ami szerintem inkább a kolbászokhoz illik) szintén remek, intenzív
íze van. Nagyon szigorú vagyok a savanyúságokkal, mert a nagymamám Fekeden
eszméletlen jókat készít és azt gondolom, hogy annál nincs finomabb. Ez sem
jobb, de majdnem olyan jó J. Akik viszont gyerekkel mennek, azoknak felhívom a
figyelmét arra, hogy a savanyúk egy része csíp. A krumplisalátát és a majonézes
salátát eddig még nem próbáltam.
Ha az
ember sült kolbászt menüben kér, akkor kap mellé kenyeret és mustárt. A mustár
3 közül választható, én a rozmaringos mustárt kóstoltam meg egyszer és nagyon
finom, kicsit keserűbb, mint a klasszikus mustár, nagyon illik a kolbászhoz. A
kenyér le van pirítva és érződik, hogy jó minőségű, ugyanakkor itt jön egy kis
kritika: ha valaki menüben 2 vagy 3 kolbászt kér, akkor ahhoz képest az 1
szelet kenyér kevés. Nem hinném, hogy ebben az esetben egy 2. szelet kenyér
akkora anyagi veszteséget okozna, viszont a fogyasztónak jó lenne, ha nem
kellene ezzel spórolnia az evés közben.
Ami a
desszertet illeti, van krumplinudli és almáspite. Én eddig csak a nudlit
kóstoltam, azt
is csak kétféle öntettel, vaníliás tejföllel és angolkrémmel
(azt hiszem, utóbbi most már vaníliakrémként van az étlapon). A vaníliás
tejfölön a vanília annyira nem érezhető, inkább csak egy édeskésebb ízvilág a
tejföl mellett. A tejföl édes-savanyú hatása és lágysága jó összhangban van a
nudli omlósságával és édességével, de nekem még ennél is jobban ízlett az
angolkrémes verzió, az egy igazán kellemes elegyet alkot a nudlival, remekül
kiemeli annak az édességét.
Ami
az árát illeti, 1.990 forintot fizettem a szendvicsért, krumpliért, üdítőért.
Ez annyira nem tűnik olcsónak, de úgy gondoltam, hogy érdemes egy kicsit ezt a
jobban megnézni a budapesti árakkal egybevetve. Ugyanabban a Plázában sok
helyen láttam rántott húst és hasábburgonyát 1.390 ft-ért, ha ahhoz valaki kér
üdítőt, akkor az még kb. 2-300 ft. Ennél a Séf asztala kb. 3-400 forinttal
drágább, viszont cserébe a hús és a kolbász is friss és minőségi, a köret is
helyben elkészített, és az üdítőből sem kell leragadnunk a bolti termékeknél.
Megér-e ez 3-400 forintot? A hely szlogenje jut eszembe válaszként: ha számít,
mit eszel…
Egy
másik összehasonlítási alap lehet a McDonalds, vagy a Burger King. Hasonló
összetételű (mármint szendvics, krumpli, ital) ételeik ezeknek a helyeknek is
van, köztük párszázas menük is. Ami viszont mennyiségileg ezzel felér, az ott
is az 1.000-1.500 forintos árkategóriában van, ami meg a szokványos
alapanyagoktól eltér (pl. Clubhouse szendvicsek menüben), az nem ritkán
meghaladja a 2.000 forintot is. Ezek alapján a Séf Asztala 1.990 forintját nem érzem
annyira vészes árnak, főleg, hogy tényleg jól lehet vele lakni. A nudli már
kicsit határeset, nekem a 790 forint, ami az ára, már egy picit túllépi a desszerteknél
a lélektani határomat, de a kis adag is elég tartalmas, úgyhogy azt is merem
ajánlani. Egyébként, ha már az árakról beszélünk, többször láttam a hely
reklámfelületén (a helyszínen), hogy egy applikáció letöltésével jelentős
kedvezményt adnak 1-1 menühöz vagy ételhez. Ezzel kapcsolatban szerintem
írhatnának valamivel többet, hogy pontosan mi ez az applikáció, ez egyszeri
alkalom, vagy folyamatos, én kíváncsi lennék rá (persze lehet, hogy volt,
amikor írtak, csak elkerülte a figyelmemet, ha igen, akkor elnézést kérek).
A
végére sajnos muszáj egy kis fekete levest is tennem. Noha alapvetően teljesen
elégedett vagyok a hellyel, viszonylag nagy számban voltak hibák. Egy
alkalommal nem volt igazán szép a kolbászos szendvics, amit kaptam, a rántott
húsos szendvicsben hol volt savanyú uborka, hol nem, egy alkalommal mexikói
kolbászt kaptam a magyaros helyett, egyszer meg angolkrémet a vaníliás tejföl
helyett. Ezek nem olyan nagyon nagy hibák, amik miatt én reklamálnék, viszont
azért bosszantóak tudnak lenni.
Összességében
szerintem a hely kiváló, a minőség méltó egy séf nevéhez és az ára is a
megfizethető kategóriában van, a legnagyobb lelki nyugalommal ajánlom bárkinek,
aki egy jót akar enni. Viszont ahhoz, hogy tökéletes legyen, ezeket az apró
hibákat javítani kell. Egyébként pedig szívesen próbálnám még ki más elismert séfeknek a hasonló éttermeit (lehetőség szerint ennél nem magasabb árkategóriában), akinek van ilyen ötlete, hogy hova mehetnék az kommentben jelezze!
Értékelésem: 9/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben a helyről:
https://www.facebook.com/sefasztala/?hc_ref=ARRCpG7YK2c1BMSSfqwgP2WC-g_nlTC6h8T-TJvGofWPOo9EZdwW-LxFQKS7qytg4rU&fref=nf
https://www.facebook.com/sefasztala/?hc_ref=ARRCpG7YK2c1BMSSfqwgP2WC-g_nlTC6h8T-TJvGofWPOo9EZdwW-LxFQKS7qytg4rU&fref=nf
Ui.:
Tegnap nyílt meg a Séf Asztala második étterme a Papp László Sportarénában,
amely csak rendezvényeken lesz nyitva, de érdemes meglátogatni.
Ha szeretnél értesülni az új
cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése