Star Wars ranglista a Rixon’s Cantina olvasóinak véleménye alapján


Nemrégiben hallgattam végig a Rixon’s Cantina oldal értékelését és rangsorát a Star Wars Saga filmjeiről (amiben csak a 3 trilógia szerepelt). Tetszett az elemzése, nyilván nem mindenben értünk egyet, de nincs ezzel semmi gond. Az oldalon láttam, hogy elég sokan írták meg a maguk sorrendjét a 9 filmről. Ez pedig megihletett engem is egy elemző cikk írására. Vajon az oldal rajongói milyen sorrendet állítottak fel a filmekről? Mennyiben tér el ez a video készítője, vagy épp az én véleményemtől? Milyen érdekességek, tendenciák figyelhetők meg? Úgy döntöttem, írok erről egy cikket.

A videót követő 3 napban 75 értékelés jelent meg. Ezekből kettő annyit írt, hogy egyetért Rixon véleményével, 3 pedig csak 6 filmet értékelt, mert 3 számukra értékelhetetlen. Végül ezeket is figyelembe vettem az értékelésbe, a 3 darab hatot értékelő véleményét úgy, hogy mivel ugyanazt a 3 filmet (az új Trilógia 3 darabját) nem akarták értékelni, ezért mindegyik filmnek adtam egy hetedik, egy nyolcadik és egy kilencedik helyet.

Gondolkodtam, milyen szisztéma szerint értékeljek. Nem akartam győzelemorientált rendszert csinálni, viszont szerettem volna a dobogós helyeket kicsit jobban díjazni, hiszen mégiscsak sokatmondó információ, ha egy filmről sok ember gondolja, hogy a TOP 3-ban van. Ezért a pontozásom az alábbi lesz:

1. hely: 12 pont
2. hely: 10 pont
3. hely: 8 pont
4. hely: 6 pont
5. hely: 5 pont
6. hely: 4 pont
7. hely: 3 pont
8. hely: 2 pont
9. hely: 1 pont

A cikk végén egy kicsit az egy trilógiákba tartozó filmeket egymással is összevetettem, valamint azt is megnéztem, hogy az egyes szavazóknál mennyire figyelhető meg az a tendencia, hogy egy trilógia darabjait „egyként” tekintik, vagy mennyire válnak el egymástól a trilógiákon belüli filmek. A rangsor az alábbiak szerint alakult.



9. Baljós árnyak


Az előzménytrilógia sokak által kritizált első filmje került a rangsor végére. Ugyanakkor 1-2 körülmény azért árnyalja ezt a tényt. Az egyik, hogy – ezt majd látjátok – az utolsó 4 helyezett nagyon közel van egymáshoz, az átlagpontszámok 0,5 ponton belül vannak, bizonyos helyen, akár még 1-1 szavazat is megváltoztathatná a jelenlegi sorrendet. A másik, hogy bár a pontokban a legkisebb értéket érte el a film, de messze nem ez a film kapta a legtöbb utolsó helyet (sőt, 3 film is több utolsó helyet kapott, mint ezt). A győzelemorientált rendszer viszont ennek a filmnek kedvezett a legkevésbé: az egyetlen olyan film, amelyiket a 75 rangsoroló közül senki sem tette az első helyre, de dobogóra is mindösszesen 6 kommentelő tartotta érdemesnek.

Átlag: 3,51
Győzelmek száma: 0
Dobogós helyek száma: 6
Utolsó helyek száma: 9
Leggyakoribb érték: 2 (20 alkalommal)



8. Klónok támadása


Az előzménytrilógia második filmje sem hozott különösen nagy eredményt. Sőt, utolsó helyek tekintetében kereken 10-zel többet kapott, mint a Baljós árnyak. Ugyanakkor a kiemelkedőbb pontok tekintetében sokkal többet találunk ennél a filmnél, mit az előzőnél. Ezenkívül a dobogók száma is valamivel több, itt már 9 darab, és erre a filmre már érkezett szavazat, mint a legjobb SW filmre. Ezek pedig elegendőek voltak ahhoz, hogyha csak minimálisan is, de a Baljós Árnyak elé kerüljön.




Átlag: 3,63
Győzelmek száma: 2
Dobogós helyek száma: 9
Utolsó helyek száma: 19
Leggyakoribb érték: 1 (19)



7. Az Ébredő Erő


Már a megjelenésénél sokan úgy illették az Ébredő Erőt, hogy egy biztonsági játék, a sokak által túlságosan is CGI központúnak és az eredetiektől nagyon eltérőnek tartott előzménytrilógia után egy visszatérés az alapokhoz. Ez azonban egyes kritikusok szerint „túl jól” sikerült, inkább remake lett, mint jóleső nosztalgia. Ez pedig a listát készítők körében sem tette túl népszerűvé. A Klónok támadásánál ezt jóval kevesebben tették utolsó helyre, viszont dobogók tekintetében a Baljós árnyak szintjére csúszott vissza a film (bár egy győzelmet azért össze tudott szedni). Viszont a számos kettő pont mellett itt már megjelentek a hármasok is, ami elég volt ahhoz, hogy az előzménytrilógia darabjainál minimálisan jobb eredményt érjen el.

Átlag: 3,8
Győzelmek száma: 1
Dobogós helyek száma: 7
Utolsó helyek száma: 12
Leggyakoribb érték: 2 ill. 3. (13)



6. Az utolsó Jedik


Ha az Ébredő Erőről azt mondtam, hogy biztonsági játék, akkor az Utolsó Jedik épp az ellenkezője, Ryan Johnson mert egy merészet húzni, ami igencsak megosztotta a Star Wars rajongókat. Olyannyira, hogyha csak azt nézzük, hogy melyik film kapta a legtöbb utolsó helyes értékelést, akkor az Utolsó Jedik vinné ezt a nem túl jó hírű pálmát. De akkor hogy került mégis 3 másik film elé? Ennek a legfőbb oka az, hogy amíg az előző 3 filmet néhány kivételtől eltekintve azért a legtöbben a végmezőnybe tették, addig itt lényegesen kevesebb 2 és 3 pontos eredmény született, és azért akik nem húzták le teljesen, azoktól kapott már egy közepes vagy magas pontszámot. Erre utal az is, hogy dobogós helyek számában is pontosan kétszer annyit ért el, mint az Ébredő Erő (igaz, győzelemből neki se jutott sok). Ami a Baljós árnyak esetében nem volt túl szerencsés, konkrétan, hogy kissé dobogóorientált listát csináltam, addig az Utolsó Jedik szempontjából ez egy kedvező pontozási szisztémának tekinthető.


Átlag: 3,96
Győzelmek száma: 2
Dobogós helyek száma: 14
Utolsó helyek száma: 23
Leggyakoribb érték: 1 (23)



5. Új remény


Itt lehetünk tanúi az első komolyabb ugrásnak. Amíg az előző 4 film átlagát összesen nem választotta el egymástól 0,5 pont, addig az 5-6. helyezett között rögtön 1 pontot meghaladó különbség van. Ahogy a saját kritikámban is írtam már korábban, az Új reményt viszonylag nehéz értékelni a listán, hiszen mégiscsak ezzel kezdődött el minden, ami erősen felfelé viheti az értékelését, ugyanakkor pont emiatt számos gyermekbetegség is jelen van a filmben, amik mellett kérdés, mennyire megy el az ember. A legtöbb szavazó kompromisszumos megoldást választott, és valahol a középmezőnyben helyezte el a történetet. Győzelmet az Új remény sem jegyezhet túl sokat, és dobogóban sem előzi meg nagyon az Utolsó Jediket, viszont ezt a filmet már viszonylag kevés szavazó tette a mezőny utolsó harmadába.

Átlag: 5,11
Győzelmek száma: 2
Dobogós helyek száma: 16
Utolsó helyek száma: 5
Leggyakoribb érték: 6 (16)



4. Skywalker kora


Amíg az alap- és az előzménytrilógiánál azért nagyjából egyértelműnek tartják a kritikusok, hogy melyik a legjobb rész, addig az új trilógiánál ezt komoly viták övezik. A rajongói vélemények azonban ezt a kérdést is viszonylag egyértelműen döntötték el. Érdekesen alakult, mert az első 20 értékelés után már lélekben arra készültem, hogy azt írom, hogy ez is biztonságira sikerült, mert senki sincs, aki az első helyre tette, de olyan sem, aki a végére. Aztán viszont hirtelen 4 egymás utáni értékelés tette a dobogó legfelső fokára, majd jöttek újabbak, de ekkor már megjelentek az utolsó helyes értékelések is. Így a végére szinte minden pontértékből viszonylag nagy mennyiséget kapott. Ugyanakkor átlagban ez így is egy szép eredményt hozott ki, és ez volt az első olyan film, ami több első helyet kapott, mint utolsót.




Átlag: 5,53
Győzelmek száma: 9
Dobogós helyek száma: 20
Utolsó helyek száma: 7
Leggyakoribb érték: 6 (16)



3. A Jedi visszatér


Újabb ugrás következik, konkrétan a legnagyobb, ugyanis a dobogó legalsó fokára érkező film rögtön majdnem 2 ponttal jobb átlagot szerzett, mint az előző. Itt egyébként a rajongók leszavazták a kritikusokat, mert a legtöbb kritika az alaptrilógiát Birodalom visszavág – Új remény – Jedi visszatér sorrendbe teszi, ezúttal viszont a záró történet megelőzte a legelső művet. Hogy ennek mi az oka, azt nem fogom tudni megválaszolni, talán a látványosabb akciójelenetek, a pörgősebb történet és az epikusabb végjáték eredményeként jöhetett ez létre. Viszont a különbség, amennyivel jobb lett az Új reménynél engem is meglepett. A Jedi visszatér az első film, amit senki sem tett az utolsó helyre (ez egyébként mindhárom dobogós filmre igaz), valamint több embernél került a dobogóra, mint ahánynál nem. Ugyanakkor győzelmek tekintetében megfigyelhető némi visszaesés a Skywalker korához képest.

 Átlag: 7,44
Győzelmek száma: 6
Dobogós helyek száma: 42
Utolsó helyek száma: 0
Leggyakoribb érték: 10 (19)



2. A Birodalom visszavág


No és itt folytatódott a meglepetés-sorozat, hogy a véleményt nyilvánítók listái a mainstream eredményt – miszerint a Birodalom visszavág a legjobb Star Wars film ever – meghiúsították. Hogy ennek mik az okai, azt inkább majd az első filmnél elemzem ki, itt inkább maradjunk az erre a filmre érkezett értékeléseknél. A mellett, hogy a Birodalom visszavágot az utolsó helyre szintén nem tette senki, 2 pontot is már csak 2 szavazótól kapott. E mellett a szavazók közel kétharmada dobogós helyet adott neki, és közel egyharmada szerint ez a film volt a legjobb. Ezek az eredmények önmagukért beszélnek, még akkor is, ha volt még egy ennél jobb eredmény is a végén.


Átlag: 8,53
Győzelmek száma: 23
Dobogós helyek száma: 49
Utolsó helyek száma: 0
Leggyakoribb érték: 12 (23)



1. A Sithek bosszúja


És eljött a pillanat, amikor az olvasók teljes körűen felülírtak minden kritikát, amikor egy előzménytrilógia-filmet tettek az élre. Hogy miként? Leginkább úgy, hogy a szavazók nem kevesebb, mint 40%-a adta meg ennek a filmnek a maximális 12 pontot. De ez nem csak a győzelemorientált rendszer miatt alakult ki. Mindösszesen egyetlen olyan szavazó volt, akitől a Sithek bosszúja 2 pontot kapott, mindenki mástól többet. Igazából, amit látok, hogy akik az előzménytrilógiát szeretik, azoknál szinte mindig az első helyen volt, akik pedig az új vagy az alaptrilógiát szeretik, náluk is rendszeresen ott volt a 3. helyen. Ami nagyon szemléletes adat: mindösszesen 13 (!!!) lista volt, akinél ez a film nem szerepelt a TOP 3-ban. Ez szerintem önmagáért beszél: a mellett, hogy egy jelentős csoport szereti, szinte senki nem volt, aki kifejezetten rossz véleményen lenne róla. Ez a kettő pedig egyértelmű fölénnyel vitte a 2005-ös filmet a dobogó legfelső fokára.  

Átlag: 9,52
Győzelmek száma: 30
Dobogós helyek száma: 62
Utolsó helyek száma: 0
Leggyakoribb érték: 12 (30)



Milyen gyakoriak voltak a trilógia-értékelések?


Csupán egy apró részét képezte a vizsgálatomnak, de kíváncsi voltam, hogy hány olyan ember volt, aki szinte nem is a filmeket, hanem egy komplett trilógiát értékelt egyszerre, vagyis, akinél egy trilógia 3 darabja közvetlen egymás után érkezett, illetve ezek közül hány olyan van, ahol a lista elejére vagy végére került egy trilógia 3 különböző filmje.

Az előzménytrilógiánál viszonylag kevés ilyennel találkoztam, legtöbbször a Sithek bosszúja eléggé eltávolodott (felfele) a trilógia másik 2 darabjától. Összesen 6 esetben követte a három film egymást közvetlenül, ebből 3 alkalommal az utolsó, kétszer az első három, egyszer a 6-7-8. helyen.

Az alaptrilógia filmjei már sokkal gyakrabban követték egymást sorban, szám szerint 13-szor, amiből 3 alkalommal a dobogót sajátították ki maguknak, a sor végén azonban sosem helyezkedtek el. Legtöbbször azonban a 2-3-4. vagy a 3-4-5. helyen követte egymást a 3 film.
Az új trilógiánál volt a leggyakoribb jelenség az egymást követés, konkrétan 15-ször (vagyis a szavazók 20%-ánál). A durva viszont az, hogy ebből 12-nél az utolsó 3 helyet foglalták el az új trilógia filmjei, a maradék 3 esetben a középmezőnyben helyezkedett el. Látható tehát, hogy a komplett új trilógia iránti ellenérzés viszonylag nagy %-ban volt jelen a véleményt alkotók körében.

Összesen egyébként 28 olyan ember volt, ahol egy trilógia filmjei „zsinórban” követték egymást, ebből 4 válaszolónál két ilyen sorozat is megfigyelhető volt, egy kitöltő pedig a dobogóra, a 4-6 helyre és az utolsó 3 helyre is valamelyik trilógia filmjeit tette.



Trilógiák egymás között


Végül megnéztem, hogy a 3 trilógia filmjei egymással szemben miként végeztek, szorosabb vagy egyértelműbb eredmények jönnek-e ki, mint a teljes rangsorban.

Az előzménytrilógia esetében a Sithek bosszúja dominanciája óriási. A 75 válaszolóból 70 tartotta a trilógia záró darabját egyben a legerősebb résznek is. A Klónok támadását azon a 2 emberen kívül, aki a legjobbnak hozta ki, még egy tartotta az előzménytrilógia legjobb darabjának, míg a Baljós árnyak mindösszesen 2 embernek vált a kedvencévé.

Az alaptrilógiánál az eredmény ennél szorosabb, bár itt is azért egyértelműen a Birodalom visszavág felé hajlik a mérleg nyelve. Összesen 43 válaszoló tartotta a legjobbnak a filmet az eredeti trilógiából, őt a Jedi visszatér követi, 27 vokssal. Az Új reményt mindösszesen 5-en tartották a trilógia legjobbjának.

Az új trilógiánál volt a legszorosabb az eredmény, de a Skywalker kora a végére azért magabiztos győzelmet aratott, éppen több, mint a kitöltők fele gondolta a záró trilógia legjobb darabjának. A maradék 37 eredmény nagyon szoros állást hozott a másik két film tekintetében 18-an az Ébredő Erőket, 17-en az Utolsó Jediket gondolták a legjobb epizódnak az új trilógiából.

Ezzel az elemzéssel végeztem. Az eredmények egy részéről egy táblázatot is készítettem, ami itt megtekinthető. Nyilván ez nem egy reprezentatív vizsgálat, és messzemenő következtetést sem lehet belőle levonni, inkább csak érdekességként gondoltam, hogy elkészítem. Amire még kíváncsi lennék, hogy vajon a döntéseket mennyire befolyásolta a video tartalma, mennyire vette fel (akaratán kívül) a szerző az influenszer szerepét. Ezt leginkább akkor tudnám megnézni, ha egy másik, egészen más véleményen lévő vlogger listáját is megnézném és az ottani kommentekből is csinálnék valami hasonlót. Ki tudja, egyszer talán még erre is sor kerül.

A Youtube-videót, ami alatt a vélemények vannak itt, a korábbi Star Wars ranglistáimat itt és itt, a Skywalker koráról alkotott – nem túl pozitív – kritikámat itt tekinthetitek meg.


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról