Ismét tévéztem kicsit


Új év, új műsorok a közszolgálati és kereskedelmi csatornákban. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott, kicsit megnézem a csatornák kínálatát, hogy mivel lehet elütni az időt, ha épp nincs energiám a phd. munkámat írni. És ilyenkor azért szoktam néhány mondatot is írni azokról a műsorokról, amikre ránézek. Lássuk, most mi a repertoár!

Sajnos, amíg szeptemberben nagyon érdekes felhozatal volt és 5-6 műsort tudtam elemezni, most szinte alig-alig van valami, amiről írni tudok. Új műsorként 19 órától a Tv2-n az Exactlon Hungary, az RTL Klubon pedig a Drága Örökösök nevű sorozat boldogítja a tévénézőket. Az RTL a sorozat után visszatér a klasszikus Éjjel-Nappal Budapest-Barátok Közt vonulatra. 19.55-től a Viasat 3. megindítja gasztroműsorát „Ide Süss” címmel. Este 9-től pedig a TV2-n a visszatérő Legyen Ön Is Milliomos szolgáltatott beszédtémát az elmúlt héten. Ezekről írok pár mondatot.


Az RTL Klub sorozata egy kissé abszurd háttértörténettel nyit. Lényege, hogy egy család hatalmas örökséget kap azzal a feltétellel, hogy egy évig Ökörapátiba költözik. Ebből adódnak a kalamajkát. A műsor főleg a humorra épít, de sajnos valahogy ezek a fajta filmsorozatok engem nem hoznak lázba. Így nem hiszem, hogy a jövőben figyelemmel fogom követni.


Az Exatlon Hungary már egy sokkal érdekesebb műsornak indult. Lényege, hogy jelenlegi- ill. egykori bajnok sportolók küzdenek meg egy civilekből álló csapat ellen akadálypályákon. A játék során a győztes csapat folyamatosan valami előnyt szerez, és időnként egy adott napon vesztes csapatból egy játékos elbúcsúzik. Az eddigi adások alapján a bajnokok sorra bukják el a napokat a kihívókkal szemben. Egyesek ezt egyfajta image-rombolásnak fogják fel, de azért látni kell valamit: azok a sportolók, akik ott szerepelnek, javarészt már a fénykorukon túl vannak, ráadásul olyan feladatokat kell csinálniuk, ami nem biztos, hogy nekik annyira testhezálló (pl. Fodor Rajmund vízilabdázó, és a feladatok nagy része egészen másfajta skilleket kíván). Másrészről pedig a „civil” csapat is tele van aktív sportolóval, testépítővel, akik többségében fiatalabbak is, így bajnoki cím ide vagy oda, a helyzeti előny inkább a kihívóknál van. Sokan szidják a fórumokon Palik Lacit, de szerintem nincs vele különösebb baj, nem kommentálja rosszul az eseményeket. Viszont az akadálypályákkal gyakran van gondom. A végén az ügyességi feladat túl sokat dönt el, az előtte lévő akadályokon szükséges erő és gyorsaság így háttérbe szorul. Ennek az oka alighanem az, hogy a drámaiságot fenntartsák, így valahol érthető, de valahogy ez a része nincs arányban a többivel. A másik, ami viszont még jobban zavar, hogy az elején megismerjük az akadálypályát. Izgulok az első pár futamon, amikor a pálya még új. Izgulok a végén, amikor már a végső győzelem a tét. De a köztük lévő 8-10 fordulónak eltűnik a súlya. Ez a részt ráadásul még lassítva is van 2 reklámblokkal, ez pedig így nagyon vontatottá teszi a műsort.


A műsor felénél kezdődik el az „Ide süss”, a VIASAT gasztrovetélkedője, amely mint kiderült, már a 2. évad az első viszont nekem teljesen kimaradt. A műsor sütéssel kapcsolatos, főleg desszertkészítési feladatokat ad a versenyzőknek, de láttunk már főételt is, például sertéshúsos pitét is. Az elkészült ételek látványosak, és egész változatosak, egysíkúbbra számítottam. A versenyzők is tetszenek, Hajós is egész korrektül vezeti, de nekem a zsűri kicsit sótlan. Szakmailag látszik, hogy értenek hozzá, de valahogy nekem nem akkora élvezet őket hallgatni, mint mondjuk Wolf Andrást vagy Krausz Gábort. Ezzel együtt egész jól el lehet nézegetni a műsort, nincs vele különösebb baj.


A Legyen Ön Is Milliomos kapcsán a legfontosabb két kérdés talán az volt, hogy sikerül-e pótolni Vágó Istvánt, illetve, hogy a műsor konstrukciója képes-e még arra, hogy nagyszámú nézőt vonzzon a televízió elé főműsoridőben. Az első kérdés azonban ebben a formában talán mégsem helyes. Hiszen Vágó Istvánnak olyan egyedi stílusa van, amit szerintem lemásolni nem lehet, ha bárki ezzel próbálkozik, annak óhatatlan bukás lesz a vége. A korábbi műsorvezetők sem próbálták ezt az utat járni, de valahogy nekem egyik sem jött be. Fábrynál azt éreztem, hogy keresi a helyét ebben a műsorban, nem tudott a képernyő elé tud vonzani. Friderikusz Sándor sokkal profibban oldotta meg, de azt éreztem, hogy az ő stílusa valahogy nem passzol ehhez a műsorhoz. Szerintem Gundel Takács Gábor a lehető legjobb választás volt. Intelligens és tisztelettudó, megvan az a képessége, hogy egy tudás alapú vetélkedőt tényleg tudás alapú vetélkedőnek tartson meg, viszont közvetlenebb, viccesebb stílusa van, mint a Vágónak, így el tudok tőle vonatkoztatni, nem érzem úgy hogy utánozni próbálná. Ebből a szempontból a műsor telitalálat volt.

Néhányan a fórumokon az első nap után elkezdték propaganda-műsornak kikiáltani a vetélkedőt, mert az egyik kérdésben megjelent, hogy az UHT tej ÁFÁ-ja 2019-től csak 5 % lesz. De szerintem ebből hiba lenne messzemenő következtetést levonni. Noha én is észrevettem ezt a kérdést, de talán ez volt az egyetlen olyan kérdés az eddig általam látott 3 adásban, aminek volt egy ilyen áthallása. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy anno kocsmakvízen is feltették azt a kérdést nekünk 2017-ben, hogy mennyi a tojás ÁFÁ-ja január 1-től. Ott pedig aztán semmilyen propaganda gyanúja sem merülhet fel. Szóval szerintem ez, mint általános tájékozottságot felmérő kérdés egy alkalommal rendben van.

Másfajta problémám viszont akadt. Ez pedig leginkább itt is a vontatottság. A lassú kérdésmenet és a sok reklám miatt eddig 12-16 kérdés fért bele egy 80 perces műsorban. Vagyis átlagosan kb. 6-7 percenként kapunk egy kérdést. Ez azért, bár a Piramisnál egy fokkal jobb, de nagyon lassú tempó. Arra meg igazán odafigyelhetnének, hogy a műsorközi reklámba ne mondják el az éppen zajló játék végét. Éppen tagnap történt, hogy egy fiatal hölgy még játszott, amikor a reklámban kimondta a Gundel, hogy végül 750.000 forintot fog nyerni. Ez azért nem kicsit csökkenti az izgalmi faktorát a játéknak.

Rövidtávon biztos vagyok benne, hogy a nosztalgiafaktor miatt sokan fogják nézni a műsort. A hosszú távra azonban kíváncsi leszek. Ugyanis az eredeti műsor is sokáig az RTL Klub legnézettebb vetélkedője volt, de aztán amikor 1-1 hónapig „összecsaptak” Sebestyén Balázs Széfével, akkor Balázs műsora óriási fölénnyel nyert. Pedig nem gondolom, hogy Sebestyén Balázs jobb műsorvezető lenne Vágó Istvánnál, sőt! Inkább abban lehet a magyarázat, hogy az akkor még friss, fiatalos vetélkedő lenyomta a kicsit már kiöregedett tévéműsort, amin az apró szabálymódosítások sem tudtak már segíteni. Most nagyot pihent a műsor, de óhatatlanul felmerül a kérdés, mikor fog megint kiöregedni? Tegyük hozzá viszont azt is, hogy a TV2 az utóbbi időben nem hosszabb távon tart képernyőn egy műsort, hanem féléves, illetve éves szinten többször rotál, talán pont az előző jelenség elkerülése végett. Hogy ez mennyire fog működni ennél a műsornál, és hányszor kerül képernyőre újra a régi klasszikus, az jelenleg megjósolhatatlan, én kíváncsian várom, mi lesz belőle.


Mindent egybevetve egyik műsort sem érzem kifejezetten vállalhatatlannak, de annyira kiemelkedőnek sem, hogy minden nap a TV elé akarjak ülni! De remélem ti megtaláljátok a magatoknak való műsort, már aki szeretné J

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról