Az erkölcsi pöcegödör legalján...


Általában az a típus vagyok, aki szeret elhatárolódni a demonstrációkon tartott egyes szónoki beszédektől. Ezeknek a sajátjuk, hogy inkább feltüzelő, lelkesítő szándékúak, ezért nem maradnak el a keményebb megjegyzések sem. Erre pedig a jobboldali média legtöbbször lecsap és hasonló keménységgel vág vissza. Ez ma már annyira részévé vált a politikai kultúránknak, hogy nem is foglalkoznék ezzel. Ugyanakkor az, amit mindenszo.hu és a kiskunfélegyházi Fidelitas tett, illetve tenni akar egy tizenéves lánnyal, olyan szinten váltotta ki az én indulataimat is, hogy azt már nem tudom szó nélkül hagyni. Mert azzal a szándékkal, hogy a gimnáziumából ki akarták rúgatni őt egy politikai beszéd miatt, az erkölcsi pöcegödör olyan mély szintjére süllyedtek, ahonnan nem tudom, kimásznak-e valaha, de ha igen, akkor sem fog senki a közelükbe menni a levakarhatatlan bűz miatt.


Egy tüntetés nem egy ünnepi beszéd

Nagyon sok kritika érte Blankát az erősen szabadszájúra sikeredett beszéde miatt. Ezzel kapcsolatban azt azért meg kell jegyezni, hogy a beszédének (amit itt meghallgathattok) első percében valóban nagy mennyiségű trágár kifejezés volt, utána viszont 5 percen keresztül ilyenekkel nem találkozhattunk, majd a zárszava volt megint kemény. De mennyire elítélhető valaki emiatt?

Nyilván, ha ez egy szónok- vagy vitaversenyen hangzott volna el, akkor versenybíróként kapott volna tőlem egy erős lepontozást és egy szóbeli kritikát, hogy ez a beszéd az adott közeghez méltatlan volt. Azonban az „adott közeg” jelen esetben más. Míg egy versenyhelyszínen általában vitapedagógusok, versenybírók és más szónokok előtt kell beszélni, addig egy tüntetésen több száz vagy több ezer elégedetlen, csalódott és felpaprikázott ember előtt, akik maguk is trágár kifejezéseket skandálva vonulnak és kiabálnak. És itt jön a lényeg: ha valaki egy ilyen tömegnek meggyőző beszédet akar mondani, akkor igenis idomulni kell az elégedetlenséghez. Nem lehet elkezdeni egy statisztikákkal, forrásokkal és szakmai érvekkel megtámogatott tudományos beszédet elmondani, mert az első 5 percében megunja mindenki. Erre ott vannak az egyetemi előadók, tantermek, kerekasztal-beszélgetések és más hasonló események. De egy tüntetésen igenis egy rövid, velős, és hatásos beszédet kell elmondani, amibe abszolute belefér 1-2 trágár kifejezés. Azért azt muszáj hozzátennem, hogy a zárszó az már nekem is egy picit sok volt, még a körülmények ellenére is, ugyanakkor nem gondolom, hogy annyival túllépte volna a határt, amilyen szintű támadásokat most kap.


Különböző mértékű kritikák, támadások

A fórumokon és még a diáklány facebook oldalán is nagyon megosztó kommentek vannak. Egyesek kifejezetten bátor és büszke tettnek titulálják, ami történt, hogy végre van egy fiatal lány, aki ki meri mondani az igazságot és képes beszólni ennek a kormánynak.

Maga az iskola egy egyszerű közleménnyel zárta le a történetet: „A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium vezetősége és tantestülete tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól.” Noha elsőre kicsit üresnek és semmitmondónak tűnik a közlemény, valójában úgy gondolom, hogy ez a legjobb, amit tehetett az intézmény. Tartalmában nem ítélte el és nem kommentálta az esetet, így nem mondhatjuk, hogy politikailag bármelyik oldalra is beállt volna. E mellett egy formális elhatárolódás történt, így a jobboldali „politikai elvárásoknak” is eleget tett, de ezt is csak a retorika kapcsán („Nem tőlünk tanulta J”). A magyar oktatás jelenlegi helyzetében ez volt a legokosabb, amit tehettek és amivel sem a diáklányukkal, sem a tüntetőkkel, sem a kormánypolitikával nem helyezkedtek szembe.

De persze sok negatív kritika is érkezett, elsősorban a stílusára. Ezeket jogosságuk tekintetékben három kategóriába tudom osztani. Az egyik a nyilvános fórumok, illetve blogok megjegyzései, cikkei. Úgy gondolom, ezekbe nehéz belekötni, még akkor is, ha sértéseket tartalmaznak. Ugyanis azzal, hogy valaki vállal egy felszólalást, ideig-óráig óhatatlanul közszereplővé válik. Akiknek nagyobb kritikát kell elviselnie, mint az átlagembernek. Tehát ha valaki éles megjegyzéseket tesz az aktuális rendszerre, hatalomra, ilyen típusú visszavágásra számítania kell.

Vitathatóbb az, amikor valaki a lány privát közösségi oldalára ír sértő megjegyzéseket. Noha valamilyen szinten közszereplővé vált Blanka, a facebook oldala nem közszereplői oldal. Ott a családjával, barátaival, ismerőseivel tartja a kapcsolatot. Így idegen emberek véleménynyilvánítása ebben a szférában szerintem már nem fér be. Igaz, hogyha akarja, akkor le tudja tiltani ismeretlenek kommentjeit, így ez a probléma azért megoldható.

Ami viszont már minden határon túlmegy, az az, hogy Minden Szó blog nyílt levelet küldötta Móra Ferenc Gimnázium Igazgatójának, amiben a diáklány kirúgását kérte. Tehát azért, mert valaki az Alaptörvényben biztosított szólásszabadság jogával él, egyből vonjuk meg tőle a tanulás lehetőségét. Szégyen és gyalázat, hogy van olyan oldal ma Magyarországon, aki ezt megteszi. Az meg még nagyobb szégyen, hogy a Fidelitas Kiskunfélegyházi csoportja palotapincsiként követve ezt a jogi nonszenszt, szinte azonnal osztja meg a nyílt levelet.


Válaszoljunk a levélben foglaltakra!

A következőkben egyesével szeretnék reagálni a nyílt levélben szereplő érveknek elég nehezen nevezhető megformázott fröcsögéstömegre.

„Egy iskola, amelyikben a magyar anyanyelvet részesítik előnyben, nem tarthat a közösségében olyan diákot, aki az ország közéleti méltóságairól (pl. Áder János köztársasági elnökről) nyíltan, nagy nyilvánosság előtt úgy beszél, hogy “Bajszos fasz”, valamint “Bassza arcon magát”, mármint Áder János.”

Akkor nézzünk pár tényt: a lány a beszédet egy bejelentett, törvényes rendezvényen mondta el, a szervezés a jogszabályi keretek betartásával történt. A beszéd során bűncselekmény nem valósult meg (a politikai közszereplőknek gyakorlatilag minden kritikát el kell viselniük, ezt épp a Fidesz által tagokkal ellátott Alkotmánybíróság mondta ki több ízben), de ha megvalósult volna bármilyen deliktum, önmagában az sem lehet indok egy elbocsátásra. Ráadásul az esemény egy iskolai körön kívül eső rendezvény volt. Mégis mi a jogalapja egy ilyen kérésnek? Legalább minimális szakmaiságot, ha kérhetek!

„Nem kell ahhoz politikai álláspontot képviselni,  kiállni egyik, vagy másik oldal mellett, hogy ettől a viselkedéstől emberileg elhatárolódjunk.”

Egyetértek, meg lehet úgy ítélni, hogy a közszereplőket és tömegeket érintő trágár, elfogadhatatlan stílusú megnyilvánulásoknak meg kell, hogy legyen a következménye. Most már csak egy kérdésem van: akkor miért nem olvastam még az oldal reklamációját, hogy „Hogy képzeli Bayer Zsolt, hogy szinte állandóan trágár és képernyőt nem tűrő kifejezéssel sérti az ellenzéket?. Sőt, nemcsak, hogy nincs következménye, de egyenesen Lovagkeresztet kapott érdemeire tekintettel!” Ezzel kapcsolatban mintha a Mélyen Tisztelt Politikai Állásponttól Függetlenül Véleményt Nyilvánító Oldal már nem lett volna ennyire aktív. Márpedig nem kell ahhoz politikai álláspontot képviselni, kiállni egy, vagy másik oldal mellett, hogy elismerjük, hogy egy ötvenes éveiben lévő felnőtt közszereplő, aki igen gyakran van jelen a médiában, sokkal inkább képes terjeszteni a negatív kultúrát, mint egy tüntetésen egyszer felszólaló tizenéves lány, az életkorából adódóan még érettebb viselkedés is várható el tőle, így ezt sokkal jobban el kellene ítélni, mint Nagy Blanka felszólalását. Sajnos az a rossz hírem van, hogy miközben ti nagyon el akartok határolódni a politikától, ezzel a nyílt levéllel (is) bizonyítottátok a politikai elfogultságotokat!

„Aki ilyen stílusban beszél a nyilvánosságban, az nem lehet egy ilyen patinás iskola diákja. Ha az marad, akkor az igazgatóság bemocskolja az iskola hírnevét, és Móra Ferencét is!”

Hogy mi mocskolja be egy iskola hírnevét, és mi nem, az nem itt dől el. A fórumokon is látható, hogy a vélemények megoszlanak, van, aki dicsérte, van, aki kritizálta a felszólalót. Ami engem illet, én korábban nem hallottam még egy iskoláról, és ezután az eset után örülök, hogy van egy olyan suli, aminek van egy ilyen karakán diákja és az iskola hagyja érvényesülni. Tehát ez nálam egy kifejezetten jó pont. Arról meg, hogy Móra Ferenc jó hírnevét sérti, elég csak az író leszármazottjának a véleményét elolvasni, aki szerint Móra Ferenc büszke lenne erre a lányra.

„Ha most ezt megengedjük, akkor a következő diák is megteszi, meg utána tömegével úgy gondolják  a diákok, hogy ez az alpáriság megengedett! NEM, NEM MEGENGEDETT!”

Ja, tehát ez lesz az a felszólalás, ami bátorítja a diákokat az alpáriságra, és ennek hatására teszik meg mások is. Maradjunk annyiban, hogy ez egy elég naív feltételezés, és csak megmosolyogni tudom annak tükrében, hogy egy csomó olyan diák van, akinek szófordulataihoz képest ezek a megjegyzések szinte semmiségnek tűnnek.

„EDDIG ÉS NE TOVÁBB! Nem félhetünk állandóan a liberális médiaterrortól, hogy mit szólnak majd!”

Ez meg már annyira szánalmas, hogy színvonalon aluli lenne egyáltalán komoly válaszra méltatni. Annak azért megvan a külön varázsa, hogy a liberális médiaterror ellen küzdő oldal később felszólítja az igazgatót a lány kirúgására.


Ilyenkor hol van az alaptörvény?

Azt, hogy mennyire gyenge próbálkozás volt ez a nyílt levél, amit a két említett orgánum megjelenített, szerintem nem kell tovább kommentálnom. Ugyanakkor még egy apróságra szeretném felhívni a figyelmet! Ez pedig Magyarország Alaptörvényének az alábbi rendelkezése:

„1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá - a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében - a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát.”

Ha elfogadjuk a gondolatot, hogy ez a viselkedés egy iskolából való kirúgással jár, akkor innen már csak egy lépés az, hogy akkor más oktatási intézmények sem vehetik fel, mert hát „hogy néz az ki, hogy egy trágárkodásért kirúgott lány idejön”. Ha pedig senki nem veszi fel, akkor hogyan biztosítják a tanuláshoz való jogát? És ez a FIDESZ által megalkotott alaptörvény. Valahol ez az, ami ennek a szituációnak a teljes gátlástalanságát jelképezi. Ezeknek az orgánumoknak még a saját alaptörvényük sem szent, ha a politikai érdekük éppen mást kíván!


Konklúzió

Úgy gondolom, mindennek van határa. Persze, lehet arról vitatkozni, hogy mennyire szép dolog egy ilyen trágár megnyilvánulás, és milyen üzenetet hordoz. Nem vagyunk egyformák, el tudom fogadni és együtt tudok élni azzal, hogy valakinek a véleménye ezzel ellentétes, és ezt a megnyilvánulást már sokallja. Ugyanakkor az arányosságot szem előtt kell tartani. Akármennyire nem tetszik valakinek a véleménynyilvánítás ilyen formája, és akármennyire bal- vagy jobboldali értékeket vall, látni kell, hogy aki egy törvényes kereteken belül elmondott beszéd kapcsán kilátásba helyezi egy gyerek elbocsátását a gimnáziumából, és ezzel a jövőjének közvetlen veszélyeztetését, az vagy nem képes arányokban gondolkodni, vagy bántóan elfogult. A két említett orgánum márpedig ezt tette. Így azt gondolom, hogy nem Nagy Blankának nincs helye a Móra Ferenc Gimnáziumban, hanem nekik nincs helyük a közéleti témák közelében! A kiskunfélegyházi Fidelitast meg megkérem, hogyha véleményt nyilvánítanak, azt a kiskunfélegyházi Fidelitas nevében tegyék, ne a „jó érzésű emberek” nevében. Én is jó érzésű embernek vallom magam és semmi szükségem nincs arra, hogy egy FIDESZ-közeli szerv megmondja nekem, hogy mit vélekedek egy ellenzéki tüntetés egy eseményéről!

Azt meg a nagy nyilvánosság előtt felajánlom, hogyha Nagy Blankának bármilyen jogi, vagy más jellegű segítséget tudok nyújtani a beszédéből adódó problémák kezelésére, akkor az andras.dr.szabo@gmail.com e-mail címen vagy a Blog facebook oldalán (https://www.facebook.com/velemenyes/) bátran felkereshet, amennyiben tudok, segítek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról