Mennyit ér ez a második hely?


Tegnap lejátszotta a magyar labdarúgó válogatott az utolsó Nemzetek Ligája meccsét. A győzelem azért is fontos volt, mert így – köszönhetően az észtek hősies helytállásának is – a csoport második helyét szereztük meg a görögök előtt. Ezzel nem jutottunk be a B-divízióba és automatikusan a 4 Nemzetek Ligájás EB-helyért sem küzdhetünk meg. Ezzel együtt mégis lehet jelentősége annak, hogy nem csak a harmadik helyet szereztük meg a csoportban, hanem felértünk a dobogó második fokára. Hogy miért írom ezt, és, hogy miként látom a magyar csapat jelenlegi helyzetét az EB-selejtezőkön, arról fogok írni a mostani cikkemben.


Még van esély a harmadik kalapra

A Nemzetek ligájának nagyon fontos sajátossága, hogy ez alapján állnak össze az EB-selejtező kalapjai. 10 csoport lesz az EB-n, tehát a nemzetek ligája végeredményének első 10 helyezettje az 1., 11-20. helyezettje a második, 21-30. helyezettje a harmadik kalapba kerül és így tovább. Az „A” és a „B” divízió betölti az első két kalapot és a harmadik kalap első 4 helyét. A „C” divízió 4 csoportlesője a 25-28. helyek várományosai, a 29-30. helyeket azonban a 2 legjobb csoportmásodik szerzi meg.

Ennek van jelentősége. Az első 2 kalapból nyilván erős ellenfeleket kap mindenki, de a 3-4. kalap között van különbség. Bár még nem dőlt el minden, de nézzük meg, hogy hogy áll jelenleg a 3. és 4. kalap az EB-selejtezőkön.

Fixen 3. kalapos csapatok:

-          Csehország/Szlovákia (egyikük 2. kalapba kerül)
-          Törökország
-          Írország
-          Észak-írország
-          Finnország
-          Szerbia

Akiknél még kérdés, hogy mi lesz (4-en harmadik, ketten 4. kalapba kerülnek):

-          Norvégia
-          Bulgária
-          Skócia
-          Magyarország
-          Izrael
-          Románia

Fixen 4. kalapos csapatok:

-          Albánia
-          Szlovénia
-          Görögország
-          Montenegro
-          Ciprus
-          Észtország
-          Litvánia
-          egy „D”-divíziós csapat

Azt hiszem, nem kell különösképpen részleteznem, hogy bár lesznek a 4. kalapban is kemény ellenfelek, de azért sokkal jobb lenne, ha onnan kapnánk egy ellenfelet, mint a harmadik kalapból. Ha a csoport harmadik helyére kerültünk volna, akkor fixen negyedik kalaposak lennénk, így még reménykedhetünk, hogy a teoretikus listán, ahol most a 31. helyen állunk, feljebb kerülünk. Ez kicsit furcsának tűnhet annak tükrében, hogy mi már nem játszunk meccset, viszont lehetséges, hiszen ha előttünk lévők kikapnak, a gólkülönbségük rosszabb lehet, mint a miénk, vagy ha egy jelenlegi csoportelső elveszti a csoportelsői státuszát, akkor már vele kell összehasonlítani a magyar válogatottat, amiből akár jól is kijöhetünk. A szabály itt a következő: A csoportmásodikok eredményéből kivesszük a csoport utolsója elleni meccseket (kivéve az „A” csoportban, mert az eleve háromfős), és ez alapján vetik össze a csoport másodikokat. A szerzett pont a legfontosabb, utána a gólkülönbség, majd a több lőtt gól, a több idegenbeli gól, a több idegenbeli győzelem, fair-play pontok, végül az UEFA-együttható (ebben egyébként mi vagyunk a legjobbak, de nem valószínű, hogy ez döntene). Magyarországnak a 2 észtek elleni meccset nem számítva 6 pontja és 4-3-as gólkülönbsége van. A maradék 3 csoport még nem dőlt el, nézzük hát meg, hol, miben lehet reménykedni.


„A” csoport: Albánia fixen csoport harmadik, a skótok és az izraeliek azonban küzdenek a csoport első helyéért. A skótok jelenleg a csoport másodikak és a gólkülönbségük nagyon jó, így csak egy nagyon kiadós zakóval kerülhetnek mögénk. Viszont ha megszerzik a csoportelsőséget, akkor a kevésbé jó gólkülönbségű Izraellel szemben már lehet esélyünk. Érdekesség, hogy egy 1-0-s skót győzelem azt eredményezné, hogy a fair play pontok döntenének a 2 köztünk és Izrael között.

Biztosan jó végeredmény:

-          2 vagy nagyobb gólkülönbségű skót győzelem
-          5 vagy nagyobb gólkülönbségű izraeli győzelem

Talán jó végeredmény:

-          1-0-ás skót győzelem

Biztosan rossz végeredmény:

-          Egygólos skót győzelem, ha az nem 1-0
-          Döntetlen
-          5 vagy kisebb gólkülönbségű izraeli győzelem


„B” csoport:

A jelenleg második helyezett Bulgáriának már fixen 7 pontja van a nem utolsó csapatok ellen, őket már nem tudjuk megelőzni. Ezért az egyetlen esélyünk az, ha megszerzik a csoportelsőséget, mert Norvégiának lehetséges, hogy csak 6 pontja lesz. Ezesetben gólkülönbséggel alul maradhat ellenünk. Norvégia jelenleg 3-1-es gólkülönbséggel áll a Szlovének elleni meccsek nélkül, ami jobb, mint a miénk, de ha vereséget szenvednek Ciprustól, akkor ez még romolhat. Ciprusnak is kell küzdenie, mert ha a szlovének elleni két meccset kivesszük tőlük, még a legrosszabb harmadikként akár ki is eshetnek. Mivel Bulgária és Norvégia oda-vissza 1-0-át játszottak, itt a gólkülönbség dönt a csoportban.

Biztosan jó végeredmény:

-          2 vagy nagyobb gólkülönbségű ciprusi győzelem, ha Bulgária legfeljebb eggyel kevesebb gólos vereséget szenved Szlovéniától.
-          1-0-s ciprusi győzelem, ha Bulgária legalább döntetlent ér el Szlovéniával.

Talán jó végeredmény:

-          2-1-es ciprusi győzelem, ha Bulgária legalább döntetlen ér el Szlovéniával.

Biztosan rossz eredmény:

-          Döntetlen vagy norvég győzelem.
-          Bármilyen ciprusi győzelem, ha Bulgária ugyanakkora vagy nagyobb gólkülönbséggel kap ki, mint Norvégia.


„D”-csoport:

Itt nem olyan rossz a helyzetünk. Montenegro és Románia ki-ki meccset játszik a csoport második helyért, azonban mindkét csapat 6-6 pontot fog veszíteni, mert Litvánia ellen oda-vissza nyertek. De még Szerbia csoportelsősége sem biztos, mert egymás ellen idegenbeli góllal alulmaradnának Románia ellen. Tehát ha Románia nyer, és ők nem nyernek otthon Litvánia ellen – amire azért nem sok esély van – akkor Románia csoportelső, ők pedig csoportmásodikak, de 8 pontot magukkal visznek, tehát akkor nekik fix. lenne a 3. kalapos helyük. Románia ebben csak akkor reménykedhet, ha nyer, Monetengro akkor sem, de a kiesési harc őket is érinti, tehát mindenki számára van tétje a meccseknek.

Biztosan jó végeredmény:

-          Montenegroi győzelem vagy döntetlen
-          1-0-s román győzelem, ha Szerbia is nyer.

Talán jó végeredmény:

-          Ilyen itt nincs (Romániának vannak idegenbeli pontjai, így azonos gólkülönbség esetén ők jutnak tovább).

Biztosan rossz végeredmény:

-          1-0-s román győzelem, ha Szerbia nem nyer.
-          Bármilyen más román győzelem.

Akkor sikerül a harmadik kalapba kerülni, ha a 3 csoportból számunkra legalább kettő kedvezően alakul. Ha nem, akkor a 4. kalapból várjuk a sorsolást.


Szurkolhatunk a finneknek

És ezúttal nem testvéri alapon. Ha a harmadik kalapba kerülő finnek megszereznék az első 2 hely valamelyikét a selejtezőcsoportjukba, megörökölnénk a „C”-divíziós helyüket. Ez azt jelentené, hogy a selejtező csoportok után egy egyenes kieséses tornát játszanánk a másik 3 csoportelsővel (vagy az ő helyüket megöröklővel), és ha azt megnyernénk, miénk lenne az utolsó EB-pozíció. Arra is van egyébként minimális esély, hogy egy „B”-divíziós helyet örököljünk meg, de ez annyira bonyolult, hogy nem próbálkoznék meg ennek kifejtésével. Persze ha a csoportunkból kijutnánk az EB-re, akkor emiatt már nem kellene izgulni.


Van esély az EB-csoportunkban?

Ha a kalapokat nézzük szerintem nem reménytelen. Az első kalapból ugyan szinte biztosan nagyon kemény ellenfelünk lesz, de a második kalapból már jöhet egy verhetőbb ellenfél, mondjuk az EB-n legyőzött Ausztria, esetleg Wales, Lengyelország. De azért a 2. kalapos csapatok, bár erősebbek nálunk, már nem tartoznak a verhetetlen kategóriába. És akkor még jön a kérdés, hogy a 3-4. kalapból kit kapunk. Ezért lenne jó valahogy beékelődni a 3. kalapba, mert a negyedikből azért egy Észtország vagy Litvánia is jöhet akár, akiket le lehet győzni oda-vissza, a harmadik kalapban azért jóval erősebb ellenfelek vannak.

Ha a válogatott játékát nézem, akkor azért mostanában látok némi fényt az alagút végén. Marco Rossi irányítása óta a csapat taktikáját jobbnak érzem, van egy játékstílusunk, ráadásul Wili Orban-nal egy nagyon hatékony védőt szereztünk. Ha az építkezés folytatódik, akkor azt gondolom, nem reménytelen egy jó szereplés az EB-selejtezőkön. Igazság szerint most sajnálhatjuk igazán a finnek elleni első meccset, meg az észtek elleni X-et. Ezek nélkül lett volna esély a csoportelsőségre (nem biztos, hogy megnyerjük, mert az utolsó meccsen a finnek már erősen tartalékosan álltak fel, de az esélyt megkaptuk volna). De ezen kár vesződni, tovább kell menni, és reméljük, hogy 2015 után ismét egy eredményes selejtezősorozat végén örülhetünk együtt.

Megjegyzések

  1. Félig mosolyogva, félig hüledezve olvastam el ezt a fenti..."szösszenetet"és egy dolog mindenképpen látszik. A szerző még nagyon fiatal...Jómagam Mexikó után a 88-as és a 90-es Vb-selejtezők idején merültem el ennyire a válogatottban és a selejtezőkben aztán a természetes lanyhuló érdeklődésem után a 98-as Vb-selejtezők végeztével fejeztem be a magyar válogatottal való úgynevezett foglalkozást. Kinőttem az egészet és benőtt a fejem lágya...

    A szerző még az elején jár a folyamatnak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nagyon nem vagyok fiatal, igaz, öregnek sem mondanám magam. Kerek 30 vagyok. A focit viszont szeretem és számolgatni is szeretek, ezért szívesen írom le ezeket az eredményeket...jövő héten jön egy ugyanilyen Vidis cikk is :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról