Mi a holnapi meccs tétje?


Bár már két cikkben is megemlékeztem a Mol Vidi FC idei nemzetközi porondon való meneteléséről, örülök, hogy újabb és újabb cikkekkel tudom bővíteni ezt a repertoárt. Ugyanis a csapat az első hazai vereség után a Chelsea ellen már nagyon tisztességes játékkal rukkolt elő, a PAOK Szalonikit pedig oda-vissza verte, ezáltal felkerült a csoportjának továbbjutást érő második helyére. Ezzel az már biztossá vált, hogy a csapatnak az utolsó meccsig meglesz a matematikai esélye a továbbjutásra, és, hogy koefficiensben már a Sousa-féle eredményeket is túlléptük. Azonban még messze nincs vége. Lehetséges a továbbjutás? Milyen eredményekkel? Bár jelenleg még 81 különböző forgatókönyve lehet a csoportnak, de mégis érdemes lehet megvizsgálni, hogy a következő meccseken milyen eredmény kell az üdvösséghez. Ezt fogom megtenni a következő cikkemben oly módon, hogy megnézem, hogy a BATE elleni egyes eredmények milyen hatással lennének ránk.


Győzelem esetén továbbjutás

Nem indult jól a csoportkör...
Ha holnap sikerülne a bravúr, és a fehérvári csapat tudna nyerni Fehéroroszországban, akkor onnantól kezdve matematikailag továbbjutna. Ekkor ugyanis 9 pontjuk lenne, a BATE-nak meg 3, tehát ők már pontokban sem érhetnék utol a Vidit. A PAOK, ha valami csoda folytán nyerne a Chelsea ellen idegenben, majd otthon is megverné a BATE-t, akkor még pontban utolérhetné csapatot, de egymás elleni eredményben a 2 vereség miatt sansztalanok lennének. Inkább csak a vicc kedvéért írom le, de ha a PAOK és a Vidi is tudna idegenben nyerni, akkor az utolsó meccsen a csoportelsőségért küzdhetnénk a Chelseavel. De erős a gyanúm, hogy ez tényleg csak az álom kategória J.


A döntetlen sem olyan rossz…

A Chelseat nagy küzdelemre kényszerítettük...
Sőt, ha úgy vesszük, akár jó is lehet. Ezesetben a Vidinek 7 pontja lenne, a BATE-nak 4. Ha a PAOK nem nyer a Stamford Bridge-n, akkor ők ezzel matematikailag kiesnek, mert sem 3, sem 4 pont nem elég arra, hogy a 7 pontos Vidit utolérjék. Innentől kezdve a Vidi csak akkor eshetne ki, ha egy pontot sem szerez hazai pályán a Chelsea ellen ÉS nyer a Bate Szalonikiben (a PAOK-nak már kb. tétnélküli meccsen). Ennek azért nem sok esélye van, de nem zárható ki a forgatókönyv.

Érdekesebb lenne akkor a csoport, ha a Szaloniki megtenné azt a bravúrt, hogy megveri idegenben a Chelsea-t. Akkor ugyanis a Vidinek 7, a PAOK-nak 6, a BATE-nak 4 pontja lenne. Ez azt jelentené, hogy az utolsó meccsen a lehetséges továbbjutásért a PAOK és a BATE ki-ki meccset játszanának. Ez viszont már veszélyes lenne a Vidire, ugyanis, ha a PAOK a BATE ellen is nyerne az utolsó meccsen Görögországban, akkor 9 pontjuk lenne, tehát a Vidi is győzelmi kényszerbe kerülne a Chelsea ellen. BATE győzelem esetén elég lenne az utolsó meccses Vidi-döntetlen, X esetén pedig a Vidi-Chelsea meccs kimenetelétől függetlenül továbbjutnánk. Szóval nem olyan rossz a helyzet döntetlen esetén sem, de itt azért már van kockázat.


A vereség esetén is marad remény…

A PAOK ellen már volt ok az ünneplésre...
Igaz, nem túl sok. Ha a BATE legyőzi a Vidit, akkor pontokban elé ugrik, és már csak akkor verhető, ha az utolsó fordulóban több pontot szerzünk, mint a fehéroroszok. Ebben az esetben a Szalonikinek is mindenképpen megmarad a matematikai esélye az utolsó fordulóra. Még ha ki is kap a Stamford Bridge-n, ha az utolsó meccsen nyer otthon BATE ellen, és a Vidi kikap a Chelseatől, akkor 6-6-6 pontosak lesznek a csapatok és az egymás elleni gólkülönbség fog dönteni. Ez viszont nekünk nem jó, mert a mi gólkülönbségünk legjobb esetben is 0 lesz (egygólos BATE elleni vereség esetén), míg a PAOK-nak minimum +1 (jelenleg 0, de ha nyer az utolsó körben, akkor minimum +1 lesz). Tehát a 2 vereség biztos nem elég. Ha a PAOK az 5. fordulóban legfeljebb 1 pontot szerez, akkor viszont jó lehet a Chelsea elleni X az utolsó fordulóban, ha a Szaloniki megveri a fehéroroszokat. Ha a PAOK-BATE meccs X lesz, akkor a Vidinek nyernie kell. Ha a BATE nyeri az utolsó meccsét is és 2 meccs alatt 6 pontot szerez, akkor biztosan továbbjut.

A legizgalmasabb (bár ezt az izgalmat kihagynánk) akkor lenne, ha a PAOK is nyerne az 5. fordulóban. Ekkor ugyanis 6-6-6 pontja lenne már az 5. forduló után a 3 csapatnak. Ez viszont azt jelentené, hogy a Vidinek mindenképpen nyernie kellene az utolsó meccsükön. A döntetlen nem elég, mert akkor a másik meccs eredményétől függően vagy 9 pontja lenne az egyik riválisnak, vagy 7-7-7 pont lenne, de a minitabella alapján ekkor a BATE jutna tovább (ők mind a 7 pontjukat a 2 közvetlen rivális ellen szerezné). Győzelem esetén csak az lenne baj, ha a BATE nyerne Szalonikiben, mert akkor egymás elleni eredménnyel ők jutnának tovább. Döntetlen esetén mindkét csapatot megelőznénk pontokban, Szaloniki győzelem esetén pedig az egymás elleni eredmény nekünk kedvezne.

Láthatjuk tehát, hogy rengeteg még a forgatókönyv, bármi megtörténhet. Épp ezért fontos, hogy a csapat mindkét meccsen nagyon odategye magát.


Hogy kell kiállni a BATE ellen?

Nem is egyszer :)
Érdekes a helyzet. Elsőre azt mondanám, hogy a győzelemre kellene az elejétől játszani, hiszen ha nyerünk, akkor továbbjutottunk. Viszont vereség esetén igen nehéz helyzetbe kerülünk. A BATE viszont mindenképp győzelemre fog játszani, hiszen nekik legalább 1 győzelem kell, ha tovább akarnak jutni. És nyilván otthon a Vidi ellen sokkal könnyebb nyerni, mint Szalonikiben, legalábbis ez a véleményük. Ami viszont azt is jelenti, hogy előbb-utóbb ki kell támadniuk, ha nem szereznek gyorsan gólt. Ekkor viszont van esély a lekontrázásukra. Én mindenképpen deffenzív stratégiával állnék ki ellenük. Az első meccsen láttuk, hogy mi az eredményre, ha le akarjuk őket támadni. A magyar csapat azóta jobban összeállt, és láttuk, hogy stabilan tudnak védekezni. Úgyhogy maradnék annál a forgatókönyvnél, amit a Chelsea és a Szaloniki ellen próbált a csapat – többnyire sikerrel – végigvinni. De az én feladatom nem a stratégia kidolgozása, hanem a szurkolás, így zárszóul csak annyi álljon!

HAJRÁ VIDI!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról