Gondolataim az Új Nemzedék verseny kapcsán


Bár a bemutatkozómban megígértem, hogy nem fogok hatalomkártyás cikkeket írni, a nemrégiben felvetődött események kiváltották belőlem, hogy egy ilyen témájú cikkel is előhozakodjak. Ezért, aki nem játszik a játékkal, az ezt a cikket hagyja ki!

Az elmúlt időszakban a fórumok és úgy kb. minden a játékban az Új Nemzedék versenyről szól. Az elmúlt hetekben volt már szabályváltozás, és egy csomó kérdés. A tegnapi Dungeonös versenyen pedig egy újabb kiskapura bukkantak rá a versenyzők. Úgy gondolom, hogy bár már nincs sok idő a Beholderes versenyig, de ha nem akarjuk, hogy ez a verseny állandó bírózásból és a szabályok értelmezéséből álljon, akkor a kevés idő ellenére érdemes átgondolni még néhány változtatást. Ezért döntöttem úgy, hogy klaviatúrát ragadva és 3 pontban én is összeírom a formátum kapcsán a legfontosabb gondolataimat és a módosító javaslatokat.


1.      Vissza az eredeti szabályt!


Az eredeti szabály az volt, hogy minden lapnál a rajta lévő dátum számít. És ha a lap korábbi, mint 2014, akkor, függetlenül attól, hogy változatlan tartalommal újra megjelent-e, nem használható. Igazából nem ez az első ilyen dilemma. Annak idején a gyak-nemgyak versenyeken is felmerült, hogy mi legyen a változatlan formában ritkaként és nem ritkaként is megjelenő lapokkal. Itt a Beholder felfogása kezdetben az volt, hogy minden lapnak megvan a maga ritkasága, ez számít, a Hkk Blog versenyein engedélyezték, hogy a ritka lapokat kvázi gyngy-ként használjuk. Csakhogy amikor ezek voltak, kb. 5-6 olyan lapról beszéltünk (Gyenge ereje, Manacsapda és pár alfás/junioros lap), aminél ez felmerült, de még az Alappaklival sem nőtt ezeknek a lapoknak a száma 30 fölé. A X. kiadás azonban az Új nemzedékbe rendesen belekavart, sok olyan lap volt, ami egész minimális változást hozott, de a versenyen azért jelentős. A Beho összeírta azt, hogy mi minősül változatlan tartalmú kiadásnak, de ezekkel is lehetne vitatkozni. Mondhatjuk, hogy mindegy, hogy valami „repül” vagy „szárny” ikonja van, de mondjuk egy Egyediség letörésénél már nem az. Mondhatjuk, hogy a flavor nem releváns…amíg ki nem játsszák az első Különlegesség erejét/megcsúfolását. Lehet, hogy ezek az apróságok előbb döntenek el egy meccset, mint az, hogy a Dobótőr ingyen vagy 1 nekronért jön, vagy, hogy a Halafir végzetúr-e vagy ember. De az is jó kérdés, hogy mennyire érdemi változás, hogy valami torzszülöttből szörny lett, a „húzhatsz” helyet „húzz” képessége van, amik valószínűleg semmilyen relevanciával nem fognak bírni a versenyen, de a jelenlegi szabály szerint változást jelentenek. Ezek a határterületek nemcsak azért problémások, mert vitát generálnak (ezt még egy felső döntéssel el lehetne intézni), de azért is, mert tényleg nagyon minimális figyelmetlenséggel is szabálytalan paklik születhetnek és óvások lehetnek belőle. Szóval szerintem, bár nyilván ez néhány embernek kellemetlenséget okoz, sokkal tisztább és egyszerűbb azt mondani, hogy a lapon lévő dátum számít.


2.     A cseh lapokat felejtsük el!


Jancsár János nemrégiben azt írta a fórumra, hogy a továbbiakban nem lehet majd a cseh lapokat használni, tehát ez a probléma úgy tűnik, megoldódik. Mégis úgy gondolom, hogy pár szót azért megér a kérdés. Önmagában véve is problémásnak tartom az idegen nyelvű lapot, hiszen ha egy játékos nem ismeri az eredeti lap képességét, akkor rögtön csalni lehet vele és bármit belemagyarázni. Egyszer történt egy olyan eset Pécsett, hogy egy játékos (nem voltam jelen, utólag hallottam) egy ganüid ifjonccal ellopott 3 sárkányt az ellenfele asztaláról, mert azt mondta, hogy ez van a lapra ráírva, és az ellenfele lusta volt elolvasni. Erre persze lehet mondani jogosan, hogy ezért kell elolvasni a lapokat. De ha valaki ugyanezt megcsinálja egy cseh lappal, akkor hogy olvassuk el? Vagy visszanézzük neten a magyart? Az hosszú idő, így akár időhúzásra is ad alkalmat. Ráadásul nem tudhatjuk, hogy a cseh lapok nem változtak-e nüansznyit a magyarokhoz képest. Épp ezért a cseh lapokat el kell felejteni, tiltani kell őket, és mivel a csehek a játék egy másik időszakában vannak, mint mi, teljesen külön kell őket kezelni a játék szempontjából.


3.     Követők/szabálylapok feloldása


Ez nem annyira akut probléma, inkább egy hosszú távú javaslat, bár akár még most is megfontolandó. Szerintem nagyon jó metaszínesítő hatása lenne, ha a régebbi követőket és szabálylapokat is lehetne használni (a Dungeonben ha jól tudom korábban így volt). Így működhetne a Lassan járj, a Hegymélyi keltető is. De számos olyan etnikum is van (pl. quwargok, legendás lények, varkaudarok) amik a lények alapján akár még összerakhatók is lennének, de azzal, hogy kiesik a narancs lapjuk kb. esélytelenek. Mivel a good stuff deckek szinte alapból megfelelnek a versenyszabályzatnak, ezért elég nagy előnyben vannak a koncepciós paklikkal szemben, ami így kompenzálható lenne. Ez elég személyes érv, de valószínűleg én is azért hagyom ki ezt a versenyt, mert bár a kis gyűjteményemből a lapok alapján akár 2 decket is össze tudnék rakni, a narancslapok nélkül egyik sem életképes.

Ezek az én véleményeim. A harmadik persze 1.5-2 héttel a verseny előtt elengedhető, de szerintem az első kettőt a közeli időpont ellenére is érdemes átgondolni! Ti mit gondoltok a kérdésről?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról