Tényleg Semmi Extra? – Semmi Extra étterem, Budapest, sajtburger menü + vaniliás piskóta csokiöntettel


Februárban volt még dolgom a Móricz Zsigmond körtér környékén. A feladataim majdnem egy egész napot igénybe vettek, így délben kellett találnom valami helyet, ahol ehetek egy jót. Igazából csak véletlenül bukkantam rá a „Semmi extra” étteremre. Már a neve is szimpatikus volt (gyakran használom ezt a kifejezést) amikor pedig az étterem előtti táblán azt láttam, hogy van hamburgerük, ráadásul házi bucival és házi mustárral  reklámozzák, akkor már tudtam, hogy ki is próbálom. Sajnos egy februári adatvesztés miatt az ott készült képeket elvesztettem, így kénytelen vagyok az oldalról leszedett képeket használni.

Maga az étterem sokkal nagyobb volt, mint amilyennek elsőnek hittem. A bejárattól nem messze több kétszemélyes asztal van, de egy lépcsőn lemenve kb. 100 embernek elegendő ülőhelyet találtam. És elég szépen telve volt a hely, ha meg kéne becsülnöm, kb. 80%-os kihasználtságról beszélhetünk. Mivel a legtöbb asztal 4-6-8 személyes, én a kiszolgáló pulthoz legközelebbi kétszemélyes asztalhoz ültem le, úgy gondoltam, ott zavarom a legkevesebb vizet és ott tudok nyugodtan képeket csinálni (amiket aztán elveszíthetek J). Nem sokkal később megkaptam az étlapot, és egy picit el is bizonytalanodtam. Láttam, hogy az általam kinézett ételnek kb. a feléért menü jellegű ételeket is kérhetek levessel, főétellel. De volt egy nagyon csábító narancsos kacsasaláta is az étlapon. De aztán azt mondtam, hogyha már a burgerre vagyok kíváncsi, akkor azt eszek, kértem egy sajtburger menüt (burger+krumpli+paradicsomszósz), hozzá egy szörpöt, és mivel a heti desszertek között találtam egy vaniliás piskótát csokiöntettel, amit én az egyszerűsége ellenére nagyon szeretek, kb. 300 forintért, abból is kértem egy adagot.

Nem sokkal később megérkezett egy esztétikus kosárka, benne egy közepes méretű burgerrel, egy adag krumplival és egy paradicsomos szósszal. Na, akkor kóstoljunk!

A paradicsomszósz nekem nagyon ízlett. Nem az édesebb vonulatot képviselte, hanem tényleg a paradicsom íze dominált, és a fűszerezése is kellemes volt, talán olaszosnak mondanám, de egyedinek tűnt, hasonlót nem ettem még burgerhez. Ez bejött.

Hasonló érzéseim voltak a krumpli kapcsán is. Bár nem mindig tudom megítélni pontosan, de szerintem ez nem mirelit krumpli volt, hanem helyben készített, az íze nagyon kellemes, a fűszerezése is kicsit pikánsabb, érezhetően nem csak sózták. A mennyisége sem hagyott kívánnivalót maga után.

Ami a burgert illeti, a buciról érződött a házi jelleg, friss volt és finom, nem az az édeskés hamburgerzsemle, amit sok helyen adnak, viszont nem is feltétlenül kell olyat használni. A húsról is érződött, hogy marhahús. Bevallom, én személy szerint jobban szeretem egy kicsit több sóval és borssal, mint ahogy itt adták, de nincsen harag. Már csak azért sem, mert tisztában vagyok azzal, hogy a marhahús ilyen szempontból nagyon kényes téma. Van, aki azt mondja, hogy minimális fűszer kell hozzá, van, aki kicsit többel szereti (a sütésnél ugyanilyen dilemmák merülnek fel) És be kell látnom, hogy utólag rátenni egy kis fűszert még mindig lehet a húsra, de kiszedni belőle már egy fokkal macerásabb J. Úgyhogy részemről minden oké. A zöldségek sorát a klasszikusok képviselték, paradicsom, hagyma, saláta, uborka. Friss, finom mind. A házi készítésű mustár szintén nagyon ízlett, klasszikus mustár íze volt, de jóval intenzívebben. Szóval piros pont ezért is.

Sajnos azonban a burgernél már akadt pár problémám is. Az egyik a sajt. Talán cheddar volt, de ami jobban zavart, hogy szerintem semmi sem történt azon kívül, hogy a hamburgerre rátettek egy szelet sajtot. Ezzel a megoldással valahogy sosem tudtam azonosulni. Ha már ott egy grill lap, amin megpirítják a bucit és a húst készítik, miért olyan nehéz valamit a sajttal is kezdeni? Legalább olvasszák rá valamire! Ettől így az embernek olyan érzése van, mintha kiszednének egy fóliából egy előre megvett és felszeletelt sajtot, aztán ráb…akarom mondani, rádobnák az ételre, oszt jó napot! Ebben a formában számomra a sajt nem ad hozzá semmit az ételhez. A másik, amivel problémám volt, az a rétegzés. A burger egyik felén volt saláta, uborka, mustár, a másikon paradicsom, hagyma, de egy falat sem volt, ahol az egészet éreztem volna. És ugyanezt az ambivalenciát éreztem a húsnál is. Nem nevezném kifejezetten kicsinek a húst, de inkább volt vastag, mint széles. És abszolute a burger közepére összpontosult. Bár egy kicsit McDonaldsos hús hatását keltené, de lehet jobb lenne egy szélesebb, de laposabb húst tenni a burgerbe, amit az étel nagy részében érzek. Ez a hús kb. az étel felében érződött.  

A desszert egy nagy kedvencem, amivel igazán szerintem nem lehet mellé lőni, ha egy kicsit is igényes a hely. Egy friss piskóta, egy kellemes krém és egy klassz öntet, és az élmény máris pozitív. Itt mindegyik megvolt, úgyhogy semmi panaszom rá. A piskóta puha, és annak külön örültem, hogy amíg a benne lévő vaniliás krém kifejezetten édes, addig a csokiöntet kesernyésebb volt, így remek harmóniát alkottak. Nagyon jól esett.

Amivel még egy kis problémám volt, az a kiszolgálás. Időnként az volt a benyomásom, hogy olyankor várakozom (rendelés leadására vagy épp a desszertre), amikor épp volt szabad pincér és az étel már elkészült. Mintha egy kis fejetlenség lett volna. Ezt persze be lehet tudni a viszonylag nagy létszámnak, meg amúgy sem siettem sehova, szóval spongyát rá! Ami már kevésbé tetszett, hogy 1-2 pincér tett néhány megjegyzést pár lenn ülő vendégre, mindezt úgy, hogy azt én is hallottam. Nem akarok szent embernek tűnni, velem is volt már olyan munkahelyen, hogy egy ügyfelemet elküldtem a francba, miután távozott. De ezt nem laikus 3. személyek füle hallatára. Persze az is igaz, hogy ha csak egy kicsit távolabb ülök, akkor ezt meg sem hallom, de ha már hallottam, akkor én is hangot adok a nemtetszésemnek.

Összességében kb. 2.300 forintot fizettem mindenestül, ami nem volt drága, főleg, mert összességében jól laktam, desszertet is ettem, és a pesti burgerárak amúgy sem olcsóbbak (mármint az igényesebbek) ennél, sőt! Az étel maga teljesen oké, a hibák inkább apróságok és szerintem javíthatók, nem hiszem, hogy az alapkoncepción bármit változtatni kellene. Úgyhogy az élmény mindent összevetve pozitív, és fogok még menni oda, hogy kipróbáljak néhány másfajta ételt is, amiket remélem még ennél is jobbra tudok értékelni.

A hely 2 étterme közül én a Bartók Béla utcait próbáltam ki, de a III. kerületben a Lajos utcában is van egy vendéglőjük, ami a neve alapján kertes helyiség J. Az nekem erősen kiesik a pesti tevékenységeimből, de szerintem bátran el lehet menni oda is!

Értékelésem: 8/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megtekintheted)

Bővebben a helyről: http://semmiextra.hu/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról