Adjunk még egy esélyt…de milyet?

 

Nemrégiben elindult a TV2-n a Farm VIP műsora, amiből megmondom őszintén, azóta sem láttam egyetlen percet sem. Ugyanakkor azok a hírportálok, amelyeknek az üzenetei megjelennek nálam, néha-néha beszámolnak az ott történtekről. A hétvégén az egyik cikk Ambrus Attiláról szólt, ahova csak úgy özönlöttek a kommentek, de ezek egy része nem a konkrét esettel állt kapcsolatban (ami már nem is emlékszem, hogy mi volt), hanem azt vetették fel, hogy egyáltalán egy olyan előéletű személyt, mint amilyen Ambrus Attila, miért szerepeltetnek egy ilyen műsorban? És bár én nagyon sok mindent tisztelek abban, amit a Viszkis rabló néven elhíresült egykori jégkorongozó a börtönben és az azutáni években elért, a celebműsorokban történő szerepeltet nálam is átlép egy bizonyos határt. A továbbiakban azt fejtem ki, hogy miért.

 


Mi is történt?

 

Ambrus Attilát 17 év szabadságvesztésre ítélték többek között 46 rendbeli rablás és más egyéb bűncselekmények miatt. Az ügy egyébként számos olyan jogi dilemmát is előtérbe helyezett, ami az akkori gyakorló jogászok számára sem volt egyértelmű, de jelenlegi cikkemben ezekkel nem fogok foglalkozni. A lényeg, hogy bár ténylegesen 17 évet kapott, de 2012-ben jó magaviseletéért feltételes szabadságra bocsátották, azóta a próbaidő is eredményesen eltelt.

Habár a tetteinek súlyossága nehezen vitatható, a közvélemény mégis meglepően pozitív módon viszonyult az elkövetőhöz. Talán azért, mert a fő célpontja a sokak által már akkor is (azóta pedig még inkább) kizsákmányolónak tekintett bankok voltak, de lehet, hogy azért, mert volt stílusa, egyénisége, és a lakosságnak tetszett, ahogyan túljár a rendőrök eszén. Ezt nem tudni, de tény, hogy kialakult egyfajta kultusz körülötte, mint egy modernkori Robin Hood vagy épp Rózsa Sándor (bár véleményem szerint ebből sokat elvesz, hogy ő nem a szegényeknek osztotta a pénzt, hanem egyszerűen felélte). A Viszkis rabló máig az egyik legismertebb egykori elítélt Magyarországon, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2017-ben egészestés film is készült róla.

 

Nagyon sok pozitívum a viselkedésében

 

Ambrus Attilának a szabadulásakor talán valamivel kisebb mértékben kellett szembenéznie a közvéleménnyel és a stigmatizációval, mint egy átlag bűnelkövetőnek. Ennek egyik oka a korábban említett, vele szemben tanúsított pozitívabb hangulat, de e mellett, amit a börtönben elért, az is kiválthatta számos ember elismerését, köztük az enyémet is. Leérettségizett, ez már alapból egy jó pont, e mellett megtanulta a keramikus mesterséget is, és azzal elkezdett foglalkozni, ez nagyon tiszteletre méltó dolog.



Ahogy többször megfogalmaztam már, más cikkekben, a börtönöknek nem az a legfőbb funkciója, hogy benn tartsák az elítélteket, hanem, hogy amikor kiengednek valakit, akkor egy olyan személy jöjjön ki, aki hasznos tagja lesz a társadalomnak, vagy legalább ne térjen vissza a bűnözői útra. Ennek a szakmatanulás és az elhelyezkedés megadásának a lehetősége az egyik legfőbb feltétele. Ezzel a lehetőséggel Ambrus Attila élt, méghozzá egy olyan időszakban, amikor a teljes foglalkoztatás elérése a börtönökben még nem volt deklarált cél. Annak idején hallottam egy interjút, amit Sebestyén Balázs készített vele nem sokkal a szabadulása előtt. Ott is nagyon szimpatikus dolgokat nyilatkozott arról, hogy valószínűleg már nem élne, ha az akkori életmódját folytatta volna, és, hogy új emberként szeretne új életet kezdeni. És ez a legfőbb cél. A megbocsájtás és az új esély megadása mindenkinek jár.

 

Lélektani határ: A celebkedés

 

Az évek során azonban ez a pozitív érzés egyre inkább csökkent nálam. Szögezzük le, engem az nem zavar, ha valaki a médiában mesél prevenciós célból a korábbi életéről, ha ez segít abban, hogy embereket visszatartson a bűnözéstől, tegye meg! Sokan a Viszkis film készítését is bírálták, de engem még ez sem zavart (az már igen, hogy a film a végefele nagyon Viszkis-baráttá vált, de ez megint nem Ambrus Attila hibája), egy ekkora nimbusszal rendelkező karakter megfilmesítése teljesen rendben van, a taxis jeleneten meg a mai napig jót nevetek.

Ami viszont nálam is átlépi a határt, azok a különböző celebműsorokban való részvétel. Találkozhattunk már Ambrus Attilával az Ázsia Expressz adásaiban, de játszott már a Pénzt Vagy Éveket-ben és már maszk is került le róla a Nicsak, Ki vagyok-ban, most meg nemrégiben a Farm V.I.P.-ben találkozhattunk vele. Ezzel nekem két súlyos problémám van. Az egyik, hogy ez pont azzal a céllal teljesen ellentétes, hogy ő új ember akar lenni. Ugyanis minden jófejsége és eladhatósága ellenére Ambrus Attila, az egykori jégkorongozó soha nem kerülhetne be ilyen műsorokba. Ambrus Attila, a kerámiamester szintén nem szerepelhetne ilyen műsorokban. Ide kizárólag Ambrus Attila, az egykori bankrabló kell! Ezek a műsorok mindig az ő bűnözői múltjára tekintettel fogják őt alkalmazni és ez folyamatosan megmarad a közvéleményben. Ennek kapcsán már olyan kommenteket is olvastam, akik szerint épp most mossa tisztára a rablás után megmaradt, elrejtett pénzét. Én ebben személy szerint nem hiszek, de nem mondhatjuk, hogy a felvetés nélkülözi a józan logikát.

A másik problémám azzal van, hogy úgy érzem, hogy ez a prevenciónak is ellene tart. Ugyanis azt mutatja a közvéleménynek, hogy akár egykori bűnözőként is lehetsz ma Magyarországon tévésztár. Nagyon kétes ennek a megítélése. Egyesek kommentekben Stohl Andrással vagy Zalatnay Saroltával hasonlítják össze Ambrust, mondván, hogy ők is ültek börtönben, mégis szerepelnek, de szerintem a két eset nagyon nem ugyanaz. Az előbb említett két személy ugyanis már azelőtt ismert személyiség volt a zenében vagy a színházban, mielőtt elkövették volna azt a tettet, ami miatt börtönbe kerültek. Tehát a kérdés náluk az volt, hogy a büntetésük leülése után visszakaphatják-e azt a státuszt, amivel már korábban rendelkeztek. Ambrus Attila azonban egy olyan státuszba került ezek a műsorok által, ami magasabb, mint ahol a börtönévei előtt állt, és mindezt legalább részben a bűncselekményeire tekintettel érte el, mégha nem is szándékosan. No, ez az, aminek azt gondolom, hogy nagyon rossz üzenete van.



Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy miközben nagyon sok médium ezzel a kérdéssel nem foglalkozik, a másik oldalon sokkal kisebb dolgokra felkapja a fejét. Legalább 4 cikket olvastam az origotól annak kapcsán, hogy Vincze Betti, az RTL Klub egyik műsorának szereplője 2012-ben kiírta facebookra, hogy ha tehetné, végigmenne a cigánysoron egy UZI-val és az összeset megsorozná. Tegyük hozzá, annyiban jogos az észrevétel, hogy egy intelligens ember ilyet tényleg ne írjon ki a facebook nyilvánosságára (bár ezt ő is belátta, hiszen szinte azonnal leszedte). A kettős mérce viszont ordít annak kapcsán, hogy amíg egy 8 évvel ezelőtti facebook-komment miatt, amit semmilyen cselekmény nem követett, valakit le akarnának szedni a képernyőről, addig egy 46 rendbeli rablást elkövető személy szerepeltetésével a világon semmi probléma nincs. Persze, tudom, hogy ez sem Ambrus Attila hibája, inkább az origo totális politikai elfogultságának és szakmai alkalmatlanságának a jele, de azért mégis kikívánkozott, hogy ezt leírjam.

 

Konklúzió:

 

Fontosnak tartom tisztázni: a legkevésbé sem Ambrus Attila személyével van a bajom. Nem is lehetne, hiszen nem is ismerem őt. Ami engem ebben az egész történetben zavar, az maga a kialakult szituáció, hogy egy olyan személy, aki azért súlyos bűntetteket elkövetett az életben, ilyen módon vált a média aktív szereplőjévé. Rendben van, hogy nem tekintjük leprásnak, hogy adunk neki esélyt az életre, hogy megbocsájtóan, pozitívan állunk hozzá. De ha azt látjuk, hogy egy ember bűnelkövető volt, és hirtelen olyan státuszban találja magát, amit mi szinte biztosan nem érnénk el (jó, mondjuk én nem is vágynék szerepelni celeb-realitykben, de azért anyagilag biztos jövedelmező), és mindezt nem is kemény, hasznos munkával teszi, az egyrészt kiválthatja az emberek nemtetszését, másrészt reális opcióként kínálja fel a bűnözés útját. Egyik sem szerencsés.

Ennek ellenére kívánok hosszú, boldog életet Ambrus Attilának, azonban bízom abban, hogy a médiaszereplései a kerámiamesterséggel kapcsolatos sikereire és a prevenciós programokra fognak a jövőben leszűkülni.

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról