Izgalmas lett a vége

 

Már csak egy mérkőzés választ el minket az idei Nemzetek Ligája csoport végétől, de az eredmény eddig felülmúlja várakozásainkat. Az orosz-török-szerb-magyar négyesből a realitás azt mutatta, hogy mi leszünk a csoport 4. helyén, visszakerülve ezáltal a „C” ligába. Azonban az eddigi eredmények óriási meglepetést okoztak. Kiesni már nem tudunk, sőt, akár még a csoportgyőzelem is lehetséges. A következő cikkemben összefoglalom a Nemzetek Ligája tétjét, és, hogy milyen esélyeink vannak az utolsó forduló előtt.

 

Mi a tét?

 

Ha kicsit ironikus akarok lenni, a Bulgária és Izland elleni meccshez képest szinte semmi, itt nem lehet alanyi jogon kijutni Európa- vagy Világbajnokságra. Viszont be lehet kerülni pótselejtezős csoportokba, amiből akár ki is lehet kerülni (igaz, sokkal nehezebben és valószínűleg jóval keményebb ellenfelekkel szemben, mint most).

De ez nem könnyű. Még a csoportelső közül sem jut be mindenki, csak a legjobb két eredményt elérő. És mivel Wales/Finnország, valamint Ausztria/Norvégia biztos előttünk végez, ez már nem sikerülhet. Viszont ha ezekből a csapatokból (a csoportgyőztesek közül) bárki kijut a Vb-csoportjából vagy pótselejtezőt játszik, akkor máris megvan a pótselejtezős hely. Erre azért jó esély van. E mellett felkerülnek az „A” Ligába, aminek megvan a maga előnye és hátránya is. Előnye, hogy igazán komoly csapatokkal játszhatunk jövőre, és az „A” Ligából szinte biztos a 2024-es EB pótselejtezője, viszont könnyen lehet, hogy egy másik „A” ligás csapat ellen, ami csökkentheti a győzelmi esélyeket. A csoportmásodikok és a csoportharmadikok már nem valószínű – sőt, gyakorlatilag kizárt – hogy vb-pótselejtező csoportba jutnak, viszont bennmaradnak a „B” ligába, ami azért lehet jelentős, mert matematikailag nagyobb esély van arra, hogy a 2024-es EB-ért pótselejtezőt játszhatnak rossz csoporteredmények esetén. A negyedik helyezett kiesik, és jövőre a „C” Ligában folytatja. Szerencsére ez minket már nem veszélyeztet.

 

A továbbiakban nézzük meg, hogy áll a csoportunk, kinek milyen esélyei vannak:

 

Az utolsó szalmaszál – Szerbia

 


A szerb csapat az elmúlt 5 meccsből mindösszesen 3 pontot szerzett, ami nagyon kevés. Egyetlen mentsváruk, hogy a törökök ellen odahaza játszottak 0-0-át, idegenben 2-2-t, így egymás ellen jobbak. Mivel a török csapatnak 6 pontja van, pontegyenlőség esetén ők mennek tovább. Ez akkor lehetséges, ha ők legyőzik az oroszokat, miközben Magyarország odahaza nyer Törökország ellen. Ezzel megszereznék a csoport harmadik helyét. Minden más esetben maradnak a csoport 4. helyén és kiesnek. Előrébb sehogy nem juthatnak, mert Oroszországnak és Magyarországnak 8-8 pontja van.

 

Még bárhova kerülhetnek – Törökország

 

Sorsdöntő mérkőzés a törököknek a magyarok elleni abból a szempontból, hogy az eredménytükrében akár ki is eshetnek, de csoportelsők is lehetnek. A magyarok elleni esetleges győzelem akár a csoportelsőséget is jelentheti nekik, ha az oroszok nem nyernek Szerbiában (egymás ellen jobban állnak az oroszokkal szemben, így döntetlen esetén a pontegyenlőség is nekik kedvez). Orosz győzelem esetén a második helyet szereznék meg. Ha Budapesten döntetlent érnek el, akkor a harmadik helynél előrébb nem végezhetnek, de a kiesés elől is megmenekülnek. Amennyiben viszont kikapnak ellenünk, akkor az oroszok pontszerzéséért kell szurkolniuk.

 

A kiesést már elkerültük – Magyarország

 


Sok pénzt nem tettem volna arra, hogy 5 kör után 8 ponttal a csoport második helyén fogunk állni, és még innen is vezethet út felfelé. Mivel egymás ellen az oroszok előttünk vannak, az utolsó fordulóban több pontot kell szereznünk náluk, ha nyerni akarjuk a csoportot. Tehát ha győzünk, akkor a szerb pontszerzésben, ha ikszelünk, akkor a szerb győzelemben kell bíznunk. Vereség esetén fixen a csoport harmadik helyét szerezzük meg, mert az oroszok és a törökök is előttünk végeznek. De ennél rosszabb már nem lehet, mert 5 ponttal vezetünk a szerbek előtt, ami itt már behozhatatlan előny.

 

Ha nyernek, csoportelsők – Oroszország

 


Az oroszoknak tulajdonképpen egyszerű a képlet: ha nyernek Szerbiában, mindenképp csoportelsők, mert a magyarokat egymás ellen, a törököket pontokban biztos megverik. Döntetlen esetén már jóval kevésbé rózsás a helyzetük, ugyanis ha a magyarok nyernek Budapesten, akkor ők pontokban, ha a törökök, akkor ők egymás ellen verik az oroszokat. Tehát ebben az esetben nekik csak az a jó, ha a törökök és a magyarok ikszelnek. Egy szerbiai vereség esetén a csoportelsőségüket elvesztik, viszont mivel a törökök és a magyarok is mögöttük vannak, ezért a második helynél rosszabbak már nem lehetnek.

 

Ezekkel a kilátásokkal várhatjuk az utolsó, talán már nem is annyira sorsdöntő mérkőzést. Bár erősen megfogyatkozott csapattal játszunk – ami felveti a Nemzetek Ligája jövőbeni átrendezésének kérdését is – de az eddigi teljesítmény alapján így sem esélytelenül. Aztán ha nem sikerül, akkor sincs baj, ez a szezon remek gyakorlás volt papíron erősebb csapatok ellen.

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról