A nagy pécsi töltött lángos-teszt


A lángos egy igazi univerzális étel. El tudom képzelni télen egy meleg kandalló mellett, és nyáron is a strandon. Azonban én személy szerint a töltött lángosokat kicsit jobban szeretem, mint a hagyományos verziókat, egész egyszerűen különlegesebb. A Maci lángosozóról írtam már korábban, hogy ezen a fronton milyen szintet képviselnek és mindenkit biztosíthatok: jó magasat. Van azonban egy komoly hátrányuk: a nyitvatartási idejük. Hét közben 17, szombaton csak 13 óráig vannak nyitva. Ez önmagában még nem baj, de óhatatlanul felvetődik a kérdés, hova tud az ember menni, hogyha egy jó töltött lángosra vágyik más időszakokban?  Megnéztem a pécsi kínálatot és írtam róla egy összehasonlító elemzést. Ezúttal kicsit rövidebben írok az egyes ételekről, de pontokat azért mindenki kap. Mivel a Maci lángosozóra 10 pontot adtam, a mérce igencsak magasan van.




Beri Kebap és Lángosozó Pécs, Uránváros:


A név alapján lehet nem ismeritek fel a helyet, ezért kicsit körülírom. Ez egy kis bódé Uránvárosban az Ybl utcában, ahol gyros, hamburger, lángos, palacsinta és még sok minden más kapható. És persze töltött lángos is, amit éppen ki akartam próbálni. Kétszer is jártam már ott, egyszer egy pizzás töltött lángost kértem (pizzaszósz, kolbász, paradicsom, sajt), egyszer meg gyros húsosat (gyros-hús, sajt). A mérete nem rossz, kicsit kisebb, mint a Maciban lévő, de picit olcsóbb is (890 ill. 790 ft). A lángos tetején van egy kis sajt, de az inkább csak esztétikai tuning. A lángos tésztája nem rossz, de nekem kicsit édeskésebb annál, mint amit szeretek, kevés sót még elbírt volna. Ami a belsejét illeti, a pizzás erős nosztalgikus élményt adott nekem. Emlékeztetett azokra a kolbászos minipizzákra, amiket az egyetem melletti pékségben vásároltam, ugyanazt az édeskés-csípős ízt éreztem, ami egy kellemes élmény volt. Ennek ellenére kicsit hiányérzetem van. A meleg lángos, a kicsit csípős szósz, és a csípősebb kolbász túl erős volt, kellett volna valami, ami ezt kicsit tompítja. A paradicsom jó lett volna erre, de nagyon keveset tettek bele, illetve jól esett volna kis tejföl is a tetején. A gyroszosnál is hasonló ambivalenciát éreztem. A hús nem volt rossz, viszont csak a hús és a sajt nekem nem adott túl nagy ízélményt (oké, kérhettem volna bele még hagymát, de azt nem akartam). Egy kis savanyú uborkával, illetve tejföllel ez is jobban esett volna. Mindent egybevetve azért finom az étel, és az árához képest a mennyiség is emberes, de a Maci szintjét nem éri el. Egyébként nyitvatartási időben kb. 2 órával jobb, hétköznaponta 19 óráig, szombaton 14-ig van nyitva.

Értékelésem: 7/10 (hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted).



Mumi’s kebap:

A hely alapvetően a kebapjairól és pizzáiról híres, de van ott lángos is. Bár a kínálat látszólag kevés, a kívánság töltött lángosba 4 bármilyen pizzafeltétet betehetünk, ami így elég széles spektrumát kínálja a töltött lángosoknak. De van 1-2 speciális az étlapon, köztük egy magyaros, amiben csemege uborka, sonka, szalámi, erős pista és sajt van. De nemrégiben egy kívánság verziót is ettem virslivel, sima és feta sajttal, valamint paradicsommal. A lángostészta – hasonlóan a legtöbb itteni ételhez – egyedi, ezt is felismerném sok közül is, ebben teljesen biztos vagyok. Ez is egy kicsit édeskésebb vonulat, itt azonban az, hogy merik használni a fokhagymát, és, hogy a töltelékek többsége sósabb, remekül kompenzálja ezt, így egyáltalán nem zavaró. Nagyon örülök, hogy sajt és tejföl jár a lángos tetejére grátisz, ezek mindig hozzáadnak ehhez az ételhez. A bennük lévő töltelék mennyisége is teljesen oké.



Bár a fénykép a kívánság lángosról készült, mégis inkább az étlapon lévőt elemezném kicsit részletesebben. A sonka átlagos, a szalámi egy csípősebb vonalat képvisel, ahogy a piros arany is. A tetején lévő tejföl azonban ezt kompenzálja, így nem válik a csípősség kellemetlenné. A csemege uborka meg ad még egy extra ízt hozzá. Szóval szerintem remek és harmonikus étel. Összességében nem gondolom, hogy ez a lángos rosszabb lenne a Maciban lévőnél, sőt, szerintem egy hajszállal még annál is jobb. Egyetlen problémám azonban van vele, ez pedig a mennyisége. Ezek a lángosok kb. 1.000 forintba kerülnek, viszont kisebbek, mint az előbb elemzett lángos, a Macihoz képest pedig már elég jelentősnek tűnik a különbség a kettőt egymás mellé téve. Jó, persze, van hozzá tejföl, meg sajt, meg azért jól lehet vele lakni, de ezzel együtt is ár-mennyiség arányban alulmarad. Mindazonáltal az mindenképp dicséretes, hogy egy olyan helyként, aminek nem a lángos a fő profilja fel tudja venni a versenyt a legjobb lángosozókkal. A nyitvatartási idő hétfőtől szombatig 22 óráig tart, és a netpincéren kiszállítással is lehet rendelni a helyről.

Értékelésem: 9/10

A helyről bővebben itt: https://www.facebook.com/mumis.kebab/


Pizza Di Casa:

Erről a kóstolásról sajnos elvesztettem a képeimet, de talán nem is baj…amikor először megláttam a töltött lángosukat, amiben bacon, hagyma, tejföl és fokhagyma van, nagyon meglepődtem. Amit kaptam az ugyanis nem töltött lángos. Ez egy sima lángos volt, aminek az egyik felébe volt a töltelék, a másikat meg „ráhajtották”. Ez már alapból elég nagy hendikepp, ugyanis azt gondolom, hogy ezt legnagyobb jóindulattal lángos szendvicsnek tudom nevezni, az, hogy töltött lángosként reklámozzák, szerintem egyszerű átverés. De sajnos más problémáim is voltak vele. A lángostészta teljesen jó, a baconből a szalonnpörcös verziót kapjuk, azt is szeretem, és a tejföllel sem volt gond. A hagymával és a fokhagymával annál inkább. A fokhagyma itt egy fokhagyma szósz formájában jelent meg az ételen, annak is az édesebb változatából. Ezeket salátákhoz öntetként, de még akár egy gyros-szószként is remekül el tudom képzelni. Egy lángoshoz azonban nem. Ott a legegyszerűbb a sima fokhagymát rákenni a lángosra, vagy valami olyan „folyadékot” készíteni, amibe a fokhagymán kívül gyakorlatilag semmi sincs. Ez az íz itt teljesen idegennek tűnt. De a hagymával sem voltam kibékülve. A legnagyobb bajom az volt, hogy nem tudtam eldönteni, hogy ezt mégis hogyan „készítették”. El tudom képzelni, hogy teljesen nyers hagymát tettek az ételbe, és a lángos magas hője „fonnyasztotta” meg kicsit a hagymát. Vagy sült hagymának szánták, akkor viszont nagyon rosszul lett elkészítve, túl korán fejezték be. Akárhogy is egy szikkadt, élvezhetetlen hagyma lett a végére belőle. Mindent egybevetve főleg azért fáj nekem ez az értékelés, mert ha jól emlékszem, 800 forintért kaptam 2 darab lángost, amik külön-külön nem voltak sokkal kisebbek a strandi lángosoknál, így ha sima lángosként, a rosszul elkészített elemek kihagyásával kaptam volna meg az ételt, akkor ez még akár egy jó élmény is lehetett volna, főleg az árának figyelembe vételével. De így nem volt az. A „nyitvatartási ideje” viszont elég jó, minden nap majdnem 10 óráig lehet rendelni tőlük.

Értékelésem: 5/10



Pizza King Pécs:

Ezen a helyen is rögtön 2 lángost kaptam a pénzemért (1.000 forint), de ezek tényleg töltött lángosok voltak. A töltelék egyébként sonka, bacon és sajt. Ha egymás mellé teszem a két kisebb lángost, akkor szerintem a Maci lángosnál kisebb, de az első vizsgált helynél nagyobb ételt kapok. Ez a kettéosztott megoldás azonban nem tetszik. A lángos külső tésztája így is elég vastag (úgy általában), és így, hogy 2 van belőle egy nagy helyett, jóval több a „szél”, és még kevesebb hely jut a tölteléknek. Ehhez képest azért rendesen meg volt töltve, mind a sonka, mind a bacon (szintén a pörcös megoldás) mennyisége és minősége oké. Amit fel tudok itt róni, az a viszonylag kis kínálat, ha valaki zöldséget is szeretne a lángosába, csak a hagyma és a kukorica opció, amiből egyik sem nagy kedvencem. Ezenkívül kis tejföl a tetején ennek is jól esne (bár ezt meg tudtam oldani, mert otthon ettem). A lángos tésztája viszont finom, talán a legkevésbé vastag az összes közül, és az ízével sincs gond. Az árához képest pedig a mennyisége is tök okés. Jó ez az étel, na! A kiszállítás itt is minden nap közel 10 óráig lehetséges.

Értékelésem: 8/10



Mindent egybevetve azért továbbra is úgy gondolom, hogy a Maci lángosozó az etalon a lángosok tekintetében, de azért vannak alternatívák. A Mumi’s kebap szerintem kiemelkedik ebből a mezőnyből, de van még 2 korrekt opció és 1, amit sajnos töltött lángosként nem tudtam értékelni.

Ha úgy gondolod, van még hely, amit érdemes lenne kipróbálnom, nyugodtan írd meg és bővítem a cikket!

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

  1. A vásárcsarnokba ha jól tudom, az egyik lángosozó ad töltött lángost, kíváncsi lennék, azt milyennek értékeled az éttermiekhez viszonyítva, illetve ár/érték arányában, mert gondolom árban jóval a többi alatt van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról