Így pontozok a kóstolós cikkeknél
A közeljövőben tervezem, hogy
néhány próbakóstolásos cikket is felteszek a Blogra, elsősorban pécsi és
budapesti kajáldákról. Úgy döntöttem, hogy a szavak mellett pontszámmal is
értékelni fogom a helyeket és az ételeket. Mivel nem vagyok képzett szakács, és
az értékeléseim főleg a benyomásaim alapján fognak születni, nem akarom
túlbonyolítani a skálát, ezért egy sima 10 pontos rendszert alakítottam ki,
ezen szisztéma alapján:

9 pont: Kiemelkedően jó étel,
semmilyen vagy csak nagyon apró hibát találok benne. Nem érzem annyira
különlegesnek, mint a 10 pontos kajákat, de teljesen biztos, hogy fogom még
enni ezt az ételt.
8 pont: Apró hibái ellenére az
étel jócskán meghaladja az átlagos kajáldákban kapott ételek minőségét, ide is
szívesen visszajárok. De az nagy dilemma, hogy legközelebb ugyanezt az étel
egyem-e, vagy kóstoljak meg mást.
7 pont: Az átlagosnál kicsivel
jobb étel. Szívesen megeszem máskor is, de már nem fogom tudatosan keresni a
helyet. Az éttermen belül könnyen lehet, hogy legközelebb inkább valami mással
próbálkozom.
6 pont: Átlagos, tipikusan
„egyszer jó volt” étel. Nem volt vele nagyon nagy probléma, de igazából semmi
kiemelkedőt sem tudok róla mondani. Ha más nincs a környéken, akkor azért
bemegyek oda enni, de szinte biztos, hogy legközelebb inkább valami mást
kóstolok.
5 pont: Átlagosnál gyengébb
étel, meg lehetett még enni, de már egyáltalán nem ízlett. A helynek talán adok
még egy esélyt, az adott ételnek nem hiszem.
4 pont: Rossz étel, nagyon nem
ízlett, valószínűleg meg sem tudtam enni, vagy ha igen, akkor nagyon éhes
lehettem. Nem sok esélyt adok arra, hogy ide eljöjjek még egyszer.
3 pont: Nagyon rossz étel volt,
valószínűleg néhány falat után abbahagytam az evést. Sem ízre, sem kinézetre
szinte semmilyen szintet nem üt meg. A hely számomra a jövőben tabu.
2 pont: Már ránézésre elmegy a
kajától az étvágyam. A hűséges olvasók kedvéért még azért megkóstoltam, de az
eredmény nem lett jobb, mint korábban, sőt. Inkább hazamegyek, kenek egy
szalámis szendvicset és elfelejtem, hogy ezt a helyet valaha is ismertem.
1 pont: Amikor a cikket írom,
nem sokkal azután vagyunk, hogy stabilizálták az állapotomat a kórházban egy ételmérgezést
követően…
Noha elsősorban mindig az étel
minőségét és ízeit értékelem, azért nem hagyhatok figyelmen kívül más szempontokat
sem. Éppen ezért fenntartom a jogot arra, hogy +1 pontot adjak a kapott eredményhez, hogyha az ár-mennyiség arány nagyon jó, és -1-et, ha ilyen téren nem
vagyok elégedett. Ugyanígy +1 pont jár egy példamutató kiszolgálásért, és -1
egy csapnivalóért.
Természetesen
minden ételt a maga szintjén kezelek. Nyilván egy 1.000 forintos pizzától nem
várható el olyan minőség, mint egy 5.000 forintos gourmet-étterem menüjétől.
Tehát ha ezeket
ugyanazzal a mércével mérném, akkor az olcsó helyek nem kaphatnának magasabb
pontot. Ezt mindenképpen kompenzálni fogom, és minden éttermet a kínálatának
megfelelő szinten fogom mérni. Ugyanígy leszek az árakkal is. Egy elsőosztályú
étteremnek nyilván nem fogom felróni, hogy drágábbak az árai, mint egy sarki
büfének, de pont ebből adódóan az elvárás is nagyobb lesz: míg egy kisbüfében
mondjuk egy mirelit hasábburgonya alkalmazása köretként teljesen oké, addig egy
komolyabb étteremben ezt már hibának fogom felróni.
Jövő héten jön már 1-2 kóstolós cikk is, remélem, hogy elnyeri a tetszéseteket!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése