„Ez csak lángos” – el ne hidd! Maci Lángosozó, Pécs, Stroganoff maci lángos
Amikor
az ember meghallja a lángos szót, ösztönösen a strandra asszociál, az ottani
sajtos-tejfölös – és általában jó olajos – tésztára. A strandon megvan a
varázsa, és az ember szívesen meg is eszegeti, de azért valljuk be, komoly
gasztronómiai értéknek nem tekinthető. Éppen ezért, amikor először hallottam
életemben arról, hogy Pécsett a Maci Lángosozó milyen kiváló hely, nem nagyon
értettem, mi az, ami egy lángosban ennyi ember szimpátiáját kiválthatja. Persze
hamar megtudtam, hogy itt a lángosok többsége töltött lángos, ami azért egy
picivel már érdekesebbé teszi a dolgot. Azóta többször jártam ott, az utolsó
emlékeim egyikét osztom meg.
Benn
a „pult” mellett van az étlap. Nem túl bonyolult, vannak sima lángosok, vega
töltött lángosok, húsos töltött lángosok, „maci lángosok” (zöldséges-húsos
töltött lángosok), chilis babos töltött lángosok, bolognai ragus töltött
lángosok és hamburgerhúsos töltött lángosok...és egyébként mindegyikből
legalább 10 különböző féle. Szóval választék van bőven. Meg van palacsinta is,
üdítő is, illetve fél liter teát is lehet venni 200 forintért. A hely kedves,
barátságos, sok plüss macival és viszonylag tág térrel.
Az
étlapon láttam egy különlegesnek tűnő lángost, Stroganoff maci becenéven (ez egyébként szerintem idén került fel az étlapjukra). Az
alapanyagai: szalámi, bacon, gomba, csemege uborka, mustár, tejföl. Nagyon jól
hangzik. Csakhogy a gombát nem szeretem, ezért a nélkül kértem. A szakács
megkérdezte, hogy ne tegyen-e bele kukoricát gomba helyett? Annyira azért se
vagyok oda, de ha már felajánlotta, akkor mondtam, hogy nem, de egy kis
paradicsomnak örülnék. Rendben volt, így is kaptam. Ezenkívül fél liter teát is
kértem. A teát azonnal megkaptam, a lángosra kb. 15 percet kellett várnom, de
mivel frissen készítik, ez normális (egyébként lehet előrendelni, ha valaki
akar, és akkor időpontra készítik el neki és nem kell várakozni).
Addig
is a teával voltam el (a félreértések elkerülése végett: a pohár tele volt). Kicsit a klasszikus menzateákra emlékeztet, jó sok
citrommal. Ezt a vonulatot én kifejezetten szeretem, úgyhogy nincs ezzel
semmi baj, nagyon ízlett, melegen és hidegen is fogyasztható, ráadásul 200
forintért azért kevés helyen kapunk fél liter italt (még a
bevásárlóközpontokban is drágábbak a fél literes üdítők, hát még a kajáldákban).
Ezután
érkezett a lángos. Nem tudom a képből ez mennyire jön le, de ez a tányér
méretben sokkal közelebb áll egy pizzatányérhoz, mint egy ebédkor használatos
tányérhoz. Tehát jó nagy. A tésztája nekem nagyon bejön, különösen az, hogy
egyáltalán nem érződik sem az, hogy zsíros, sem az, hogy olajos lenne.
Gondolom, hogy kap egy kis „tisztítást”, mielőtt a vendég megkapja, de ezzel
együtt is remek, minőségében össze sem hasonlító az átlagos strandi
lángosozóval. A külseje nagyon finom, ropogós. A belseje pedig puha.
Ami a
tölteléket illeti, nyilván ezek bolti termékek, viszont annak örülök, hogy nem
a legalsó polcról érkeznek. A szalámi enyhén paprikás, oké. A bacon kis
meglepetés volt, de kellemes. A bacon kiírás ugyanis a tapasztalatom alapján 3
dolgot is szokott jelenteni. Az egyik, amiért mérges vagyok, hogy sonkás
felvágottnak adják a bacon elnevezést. A másik, amikor hosszú, vékony
szalonnaszeleteket sütnek meg és adják az ételhez. Itt pedig konkrétan
szallonapörcöket tettek a lángosba. Azt gondolom, hogy ízben ez a legjobb fajta
szalonna, így örülök, hogy ez került bele. A mustár és az uborka a klasszikus
„stroganoff-érzést” adta meg, savanykás ízt biztosított az ételnek, a
paradicsom és a tejföl pedig lágyította, frissítette ezt a karakteres
ízvilágot.
Ami a
mennyiségét illeti, ahhoz, hogy egy ilyet meg tudjak enni, bizony elég éhesnek
kell lennem. Általában olyankor szokott menni, amikor nem reggelizem és
legtöbbször vacsorára sem sok szokott már lemenni. Szóval, ahogy a lángosozóban
kihelyezett tábla is mondja: „Ebben a helységben fogyózni tilos!”.
Néhány
apróságra azért fel kell hívnom a figyelmet, ami egyesekben diszkomfortérzetet
kelthet. Kiszállítás nincs, klasszikus értelemben vett felszolgálás sem,
pultnál kell rendelni, átvenni az ételt és fizetni, a nyitva tartás csak 17
óráig van, és előfordult már, hogy valaki a zárás előtt 15 perccel betoppanva
már nem kapott ételt, mert elfogyott a tészta. Ezek elsőre durvának tűnhetnek,
valójában viszont nagyon könnyen hozzá lehet szokni, a kiszolgálás hiánya engem
egyáltalán nem zavar, enni ebédelni járok oda, nem a nyitvatartási idő utolsó perceiben (aki meg akkorra menne, annak javaslom az előrendelést), meg
igazából azt érzem, hogy ezek szükséges áldozatok ahhoz, hogy a költségeket
minimalizálják és a legtöbb kajáldához képest olcsón tudják árulni az egyébként
kiváló minőségű terméküket.
Az
egész ételért és a teáért 1.310 forintot fizettem, ami a lángos és az ital
mennyiségének tükrében egyáltalán nem drága, sőt! Ez a hely nem egy
elsőosztályú étterem, nem azért alakult. Ugyanakkor azt gondolom, hogy amit
lángos szinten el lehet érni, azt kimaxolta.
Értékelésem:
10/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/MaciLangosozo/
Ha szeretnél értesülni az új
cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Maximálisan egyet értek, én vega vagyok de itt találok magamnak ételt, szuper hely.
VálaszTörlés