A Mama halálra etet – Mama Manu Kolozsvár, hamburger és hotdog


A Blog kóstolós cikkei kapcsán számos alkalommal megkapom, hogy nagyon egy árkategóriában, az 1.000 és 2.000 forint közötti ételeket értékelem, és szívesen olvasnának tőlem 1-2 olcsóbb és drágább ételről is. Ennek mindkét esetben van egy kis akadálya. Mivel a Blognak bevétele, anyagi haszna nincsen, a kóstolós cikkekben szereplő ételek árát nyilván én magam fizetem, és sajnos annyira nem vagyok jól eleresztve anyagilag, hogy megengedhessem magamnak, hogy 3-4.000 forintokért egyek valamit. A nagyon olcsó gyorskajákkal kapcsolatban viszont heves ellenérzéseim vannak, félek, hogy valami nagyon rosszat kapok a pénzemért. Kolozsváron azonban több alkalommal is kipróbáltam a Mama Manu étteremlánc Sapientiához közeli étkezdéjét, ahol hamburgert és hotdgogot is lehet kapni 8 lejért (kb. 550 forint, hotdogot lehet 5 lejért is, de az kicsinek tűnt). Ezekről fogok most írni.

A helyszín kényelmes, átlagos méretű asztalok, kényelmes székek, a kiszolgálás és kedves, és a sok alkalmazott miatt meglehetősen gyors is, ezekkel nincs baj.

A két étel, noha teljesen más, van némi hasonlóság köztük, a szósz, ami jár bele, ugyanaz, mindegyikbe lehet kérni normál vagy fűszeres majonézt, illetve sima vagy csípős ketchupot (ezekből eddig csak a fűszeres majonéz sima ketchup kombót próbáltam), ezenkívül 7 féle zöldség választható bele: vegyes saláta, zöldsaláta, sárgarépa, kukorica, paradicsom, hagyma, savanyú uborka. Ebből bármennyit lehet hozzá kérni.

A hamburger egyszerűen készül, megpirítják a zsemlét, bele a hús, a zöldségek, és szószok…és a sült krumpli. Igen, a burgerben magában, nem külön tőle (láttok a képen egy csomag sült krumplit is, de azt külön rendeltem 5 lejért, és e mellett volt még a zsemlében is) Ez utóbbit megkóstoltam, sima, mirelit krumpli. Friss volt, a só mennyisége is rendben van benne, viszont ezt így ebben a formában mégsem tudtam értelmezni. Már az is furcsa számomra, hogy Erdélyben a gyros pitákba is tesznek krumplit. Szerintem felesleges, de valahol azt hallottam, hogy ez az eredeti recept alapján is így van, úgyhogy oké. De egy hamburgernél tuti nincs így. És az a legnagyobb bajom, hogy sem ízben, sem állagban nem igazán tesz hozzá a kajához, azokat viszont, akik szénhidrátot nem sokat fogyasztanak, most biztosan elrettentettem.

A buci sem annyira a hamburger zsemlékre emlékeztetett, inkább egy keményebbre sütött gyros pitára. Kapott némi pirítást így összességében nem volt bajom vele, de azért nem is kiemelkedő ízélmény.

A hússal szintén nem voltam igazán kibékülve. Talán sertéshús lehetett, de valami nagyon nem stimmelt vele, leginkább a fűszerezésével. Valami zöldfűszeres-csípős háttérízt éreztem végig, ami számomra nagyon nem volt kellemes.

A zöldségek viszont jók. A salátakeverék és a savanyú uborka nagyon kellemes, savanykás ízt adott, a többi „csak” hozta, amit kell, friss, finom, lédús, ropogós.

A szószokból a fűszeres majonézen talán a fokhagyma ízét éreztem intenzívebben, nekem ízlett, és a ketchuppal sem volt különösebb bajom, nem tudtam rájönni, milyen márka volt, én ezt még nem kóstoltam. Persze az is lehet, hogy helyben készült, de azért ilyen illúziókba nem ringatom magam. Összességében nincs velük semmi baj.

Az egész étellel kapcsolatban viszont meglehetősen vegyes érzelmeim  voltak. A kóstolás után elhatároztam, hogy vissza fogok még ide jönni, de inkább kipróbálok valami mást. Az óriás hotdogot már láttam a hirdetőtáblán, úgy éreztem, ezt egyszer meg kell kóstolni.

A hot-dog nekem kellemesebb élmény volt. A bagett, amiben adták (megjegyzés: az a péksütemény, amit mi kiflinek nevezünk, Romániában nincs, itt a chifla szó is zsemlét jelent, így a hot-dogokba bagettek pótolják ezt a funkciót), friss volt, és tényleg jó nagy, de nem túl tömör. Ez is kapott egy kis pirítást, összességében kellemes íze volt. Virsliből kettőt is kaptam bele, bolti termék volt, de abból a jobb fajták egyikéből, nagy, és az íze is oké. Sült krumplit itt nem tettek a bagettben, de a legkevésbé sem bántam, több hely maradt a zöldségeknek. A zöldségek és a szószok tekintetében a választék ugyanaz volt, ezekről már leírtam, mit gondolok, ismételni magam nem akarom.

A kóstolások után egyvalamit le kell szögeznem. Ez a hely nem arra való, hogy az ember komoly kulináris élményeket szerezzen. Ez a hely arra jó, hogy az ember degeszre egye magát egy olyan helyen, ahol azért nincsenek rossz kaják. Mindkét étellel bőven jól lehetett lakni, sőt, amikor nem voltam nagyon éhes, alig tudtam megenni őket. Hazudnék, ha az mondanám, hogy az ilyen típusú helyek a kedvenceim, de elismerem a létjogosultságokat, és bizony időnként én is szívesen megfordulok ilyen helyeken – főleg ha a kiszolgálás is kedves – egy McDonaldsos kajánál sokkal táplálóbb, és nem mellesleg lényegesen olcsóbb is. A két ételből számomra egyértelműen a hot-dog jött be jobban, de ha valakinek ízlik az a hamburgerhús, amit adnak, a burgert is szeretni fogja. A pontszámom mindenesetre a kóstolások átlagát mutatja. Ami meg magát a helyet illeti, vannak rántott húsos ételeik is, azokból még egyet mindenképp szeretnék kipróbálni, mielőtt hazajövök.

Értékelésem: 7/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről (sajnos csak románul): http://mamamanu.ro/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról