A Petry húsok nyomában – Petry Grill&Wine Bistro, Marosvásárhely, aranypecsenye
Ha
Romániában járok, szinte mindenhol találkozom 1-1 Petry húsüzlettel. Kezdetben
azt hittem, hogy ez csak egy a sok közül, amikor viszont kicsit utánanéztem,
láttam, hogy ezek az üzletek közel 140 éves hagyományra tekintenek vissza. A
Petry Sigmund által alapított húsfeldolgozó vállalkozás 1879-ben kezdte meg pályafutását,
átvészelte a szocializmust is és a hagyomány és a modernizáció ötvözeteként a
régi receptek és az új feldolgozási módszerek alapján próbál sikeres lenni. Ez
érződik a minőségén is. Az üzletekben kapható húsételek remekek, az ABC-k
helyett itt inkább ezeket favorizálom. Néhány üzletben külön étkezősarkot is
kialakítottak, így húsüzlet mellett kvázi étteremként is funkcionálnak.
Marosvásárhelyen
azonban van egy ennél is érdekesebb üzlete is a Franchise-nak, a Grill&Wine
bistro. Ez tulajdonképpen egy 3 in 1 hely. Van benn egy múzeum, egy húsüzem és
maga a bisztró. Épp ezért nem tudtam megállni, hogy egyszer ide ne nézzek be.
A hely
múzeum része viszonylag kicsi, viszont ingyenes. Elsősorban disznóvágáshoz,
húsfeldolgozáshoz szükséges eszközök széles tárháza található meg benne, de
másféle húsok készítéséhez hasznos eszközöket is megismerhet meg a közönség,
ezenkívül a falon elhelyezett képek és feliratok bemutatják az egész üzem
történetét. Bár én falusi családból származom és sok ottani információ számomra
már nem volt új, de így is érdekes volt, egy szűk fél órát elidőztem ott. A
húspult túl nagy látványosságot nem mutatott, úgyhogy nem is részletezem.
Azonban
ha már ingyenes volt a múzeum, úgy gondoltam, fogyasztó vendégként is
kipróbálom a helyet. Az étlap megtekintésekor viszont kicsit elbizonytalanodtam.
Ez nem a street food kajáldák árkategóriája. Azt éreztem, hogyha teljes értékű
étkezést akarok, akkor az 40-50 lej körül fog kijönni, ami már nem olcsó. De
mivel Vásárhelyen Tamási Zsolt közbenjárásával ingyen kaptam kaját az ott
tartózkodásom alatt 1 hétvégi nap kivételével, úgy éreztem, ez egyszer tehetek
egy kivételt. Így hát rendeltem egy aranypecsenyét (sertéshús, a disznó
medencecsontja mellett található – legalábbis nekem ezt mondták J
), hozzá sült krumplit, és egy süteményt desszert gyanánt, aminek a nevére
sajnos nem emlékszem, talán majd a hely utólag megírja nekem a képek alapján.
Az
előétel gyorsan megérkezett. Csakhogy nem rendeltem előételt. Nem baj, mint
megtudtam, aki nem kér előételt, az is kap egy kis meglepetést. Ez néhány kis
szelet pirított bagett volt valamiféle pástétommal, ami leginkább a
töpörtyűkrémre emlékeztetett, de kis májas ízvilága is volt. Jól esett, finom
volt, köszönöm a kedvességet!
A hús
egy hosszúkás tálkán érkezett meg egy kis salátával, a krumplit külön tálon
kaptam. Először a burgonyát kóstoltam meg, és vegyes érzéseim voltak. Valóban
házi sült krumplinak tűnt és nem mirelitnek, de a fűszerezése egyszerű volt,
hétköznapi, és az elkészítése is a klasszikus csíkokra vágott burgonya. Igazából
semmi extra. Nem mondom, hogy bármi gond volt vele, viszont a Butchers Kitchen
krumplija sokkal jobban ízlett nekem, holott az 2 lejjel olcsóbb is volt. Talán
úgy tudnám a problémámat legjobban megfogalmazni, hogy teljesen átlagos volt,
és egy ilyen árkategóriájú helytől az átlagos nekem már nem elég.
Húsból
2 szeletet kaptam egy kisebbet, meg egy nagyobbat. Mind a kettő nagyon finom
volt, a belseje szaftos, de összességében nagyon puha. A fűszerezése
hagyományos volt, de remekül eltalált. Nem bántam meg, hogy ezt kértem, tényleg
nagyon ízletes.
A
mellette lévő saláta miatt akár köret nélkül is kérhettem volna a húst, nem
hiányzott volna. Számomra az volt a különleges benne, hogy szinte minden
falatjában más ízt éreztem, volt kifejezetten friss és édeskés zöldség benne,
volt, ami kicsit savanykásabb, ami kicsit csípősebb, és ezek keveredése egy
nagyon jó élményt adott.
Végére
hagytam azt a kis „valamit”, ami az egyik hús tetején volt. Az igazat megvallva
először azt hittem, hogy ez valamilyen kis sajtféle, és inkább csak dísznek van
ott. Amikor viszont megérintettem az evőeszközzel és kicsit megszagoltam, rájöttem, hogy valójában
fokhagymás krém. A húsra rákenve adott neki még egy kis extra ízt. Ez is nagyon
ízlett.
A
desszertet kb. 5 perccel a főétel befejezése után kaptam meg. Mindenek előtt le
kell szögeznem: ilyen esztétikusan tálalt táldesszerttel még sosem találkoztam.
A sütemény tetején mascarpone krém volt, fölötte gyümölcsök, nem kis mennyiségben,
a tál többi részén pedig apró kis mascarpone-pöttyökön voltak rajta további
gyümölcsdarabok. Megkóstolva a mascarpone önmagában nem adott sokat, nekem
kicsit íztelen volt, a gyümölcsökkel egyben kóstolva azonban nagyon kellemes
lágyságot és krémességet adott a gyümölcsdaraboknak. A sütemény maga pedig leginkább
a habcsókok, illetőleg habkarikák ízére emlékeztetett, nagyon finom édes
ízvilága volt. Amikor pedig az édes süti, a savanykásabb gyümölcsök és a krémes
mascarpone találkozott, az szinte maga volt a Mennyország!
Az
egész ételért összesen 48 lejt fizettem, ami kb. 3.200 forint, tehát nem olcsó.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy alkalommal simán belefért, és nagyon kellemes
élmény volt.
Maga
a felszolgálás is kedves, segítőkész volt, a hely külsőleg is nagyon szép,
úgyhogy bátran ajánlom, nekem az egyetlen problémám a krumplival volt, minden
más tökéletes.
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/petry.bistro/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Köszönjük szépen az értékelést! A desszert neve Pavlova. A névadó, Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája volt. A törékeny, kecses balerina társulata az 1920-években Ausztrália és Új-Zéland területén turnézott, és a tiszteletére készítettek egy nagy, kerek, habcsókos édességet, krémes tejszínhabbal és gazdag gyümölcsfeltéttel. Ez lett a Pavlova-torta.
VálaszTörlésA bistró menüje félévente megújul, így május másodikán volt a ,,premierje,, a tavaszi, könnyed, szezonális étlapnak. Várjuk sok szeretettel egy ízletes vacsorára, szívesen olvasnánk arról is egy értékelést :)
Tisztelettel,
Bardosán Sheila Tímea
Marketing vezető,
a Petry Bistro csapatának nevében
Köszönöm a visszajelzést, kedves Tímea!
TörlésSajnos most már haza kell utaznom, így az új kóstolás nem tudom, mikor fog megvalósulni :( De ha Vásárhelyen járok a "nyári" időszakban, akkor szívesen)! Volt még egy kóstolásom az egyik kolozsvári üzletben (az nem bistro, hanem ez a húsüzlet-étkezede "keverék"), valamikor majd arról is írok :)