Vasárnapi reform-ebéd? – Ropogó Étterem, Budapest

 

A rántott húsról nekem mindig a vasárnapi ebédek jutnak eszembe. Annak egy állandó eleme, finom, tartalmas, de ha mondjuk valamiféle egészséges reformételre gondolok, akkor nem ez jut elsőnek az eszembe. A Ropogó étterem koncepciója pont ezért érdekes a számomra. Alapvetően a rántott ételekre és az egészséges táplálkozásra épül, ami már egy ellentmondás. Valójában azonban feloldható a dolog: egyrészt a rántott ételek közül szinte az összeset elkészítik grillezve, másrészt a vegán étlapjuk is nagyon széles körű, a desszertjeik közül is szinte az összes mindenmentes. Szóval nagyon széles a repertoár és egészséges ételekben sincs hiány.


Amikor épp ott jártam, akkor egy különleges esemény is volt: éppen Steiner Kristóf járt ott és valami videóanyagot készítettek. Azt látom, hogy Kristóf valamilyen kapcsolatban áll az étteremmel, hiszen nem egy vegán ételhez oda van írva, hogy Steiner Kristóf ajánlásával. De hogy ő csak ajánló, vagy esetleg (társ)tulajdonos, azt nem tudom. Mindazonáltal úgy láttam, hogy készült olyan kép és videó, amibe benne voltam, miközben eszem, úgyhogy Sunyiban én is lefényképeztem őt. Ez így fair…csak épp az enyém rosszul sikerült, így nem teszem ki :).


Na de térjünk vissza az ételkínálatra. Az ételek, amiket összeállíthatunk, állnak egy köretből, egy rántott ételből – ami grillezve is készíthető – és egy mártogatósból, mindegyikből elég széles repertoár. Az árfekvés nagyon különböző, de azért azt láttam, hogy összességében 3.500-4.500 között jön ki egy hármas. De e mellett van pár menü is, ahol az étterem által meghatározott hármas egyben olcsóbb. Továbbá van gyros és hamburger is a Street food kedvelőinek.


Én ezúttal a leginkább hagyományos menüt választottam: rántott karaj, hasábburgonya, BBQ szósz. Főleg azért esett erre a választásom, mert kíváncsi voltam, hogy az egészségre épülő hely miként boldogul ezzel a nagyon klasszikus menüsorral.


Az étel eléggé hamar érkezett, és a mennyisége is összességében rendben volt. Húsból csak egy szelet, az viszont jó nagy, a burgonya mennyisége nagyon rendben van, ahogy a szószé is. A tálalás viszont nem volt az igazi, ebben a mély tálban a krumplira tett húst felvágni gyakorlatilag nem lehetett, a fémtálca meg azért nem az, amire nagyon szívesen ráteszem a húst, amit eszek.


Maga a hús nekem bejött. A panírja nagyon friss volt és ropogós, még önmagában is élmény volt enni, de annyira nem készítették vastagra, hogy csak azt kelljen bármikor rágnom, jók az arányok. A hús finom, egy hajszállal éreztem szárazabbnak annál, amit én szeretek, de összességében nagyon ízlett. A burgonya jó volt, pont optimális a sütés, a fűszerezés, magában is kellemes. A BBQ szósz meg hatalmas pozitív meglepetés. Ez is egy vegán mártás, ami mondjuk BBQ-nál nem olyan nagy ördöngösség, meg lehet csinálni állati eredetű termékek nélkül, de azért gyakran használnak vajat vagy valami tejterméket a megfelelő állag eléréséhez, ugyanakkor korábban már ettem vegán pizzát, aminek BBQ alapja volt. Ez a szósz még annál a pizzalapnál is jóval intenzívebb volt, nagyon telt, füstös ízt adott, remek kiegészítő volt.



A főétel után kóstoltam egy desszertet is, konkrétan egy tápióka pudingot erdei gyümölcsöntettel, rebarbarával. Ez egy mindenmentes desszert és aki engem ismer, az tudja, hogy általában mit gondolok ezekről az édességekről (aki meg nem, az szerintem jobban jár, ha nem mondom meg). DE! És ez most egy nagybetűs „DE” tényleg, ez kifejezetten kellemes volt. A tápióka és a növényi tej kissé édeskés ízét jó irányba vitte el az erdei gyümölcs fanyar ízvilága, amúgy meg nagyon kellemes érzés ezeket a tápióka-golyócskákat rágni. A rebarbara nekem nem hiányzott volna belőle, de nem is tette tönkre az ételt. Egy picit édesanyámnak is elhoztam belőle (aki cukorbeteg), neki is nagyon ízlett.




A két fogásért együtt kb. 4.500 forintot fizettem, ami nem túl olcsó, viszont azért ne feledjük, hogy még mindig Budapest belvárosáról beszélünk. De vannak az étteremnek ennél olcsóbb fogásai is, a gyros 1.500 forint, de van ebédmenüjük is, ahol a 2 fogás kb. 1.900, a három 2.500 forint és eléggé szép a választék abban is. Azt kell mondjam, hogy az étel minőségében nem látok gondot, a tálalás amin tényleg lehetne javítani, illetve egy picit nekem a „hűha-faktor” hiányzott, de az is igaz, hogy egy karajból és egy sült krumpliból azt azért nehéz kihozni, legközelebb valami különlegesebbet kell választanom. De annyi minden van még ezen az étlapon…legalább 2-3-szor még el kell oda mennem, mire mindent kipróbálok, amit szeretnék.



Értékelésem: 9/10 (Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)



Bővebben a helyről: https://www.ropogo.hu/



Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról