Pilótaértékelés 2022, 3. rész

Újabb 7 futam telt el, és kicsit talán furcsa módon az utolsó futam előtt megcsinálom a részleges szezonértékelőt. Ennek oka, hogy ne legyen közvetlen egymás után az utolsó harmad és az egész szezon értékelője. Szokás szerint itt még csak a 4 legjobb és a 4 leggyengébb pilótát fogom kiemelni, de majd az év végi globális értékelésben már mindenkinek adok pozíciót. Lássuk, hogyan alakult az utolsó időszak. Fontos, hogy ezúttal is csak a legutolsó 7 futamot, vagyis a monzai versenytől

 

1.      Max Verstappen

 


Bár talán az év utolsó harmada volt nála összességében a leggyengébb, így is messze a legjobb teljesítmény az övé. Az eddigi gyakorlatilag hibátlan éve után itt azért Szingapúrban és Brazíliában voltak hibái. Ezzel együtt a maradék 5 futamán tökéletes teljesítményt nyújtott és senki más nem nyújtott hibátlan teljesítményt ebben az időszakban. Így a Vb-címe kapcsán sem merülhet fel semmilyen kérdőjel.

 

2.     Fernando Alonso


 

Alonso elnyűhetetlen, Alonso fantasztikus, Alonso fenomén. Hihetetlen számomra, hogy abban a viszonyban, amiben most van a csapatával, még az utolsó futamokon is képes a csúcson lenni. Időmérőkön sem nyújt rossz teljesítményt, de futamokon még rá tud erre tenni egy lapáttal. A holland nagydíja parádés volt, de Brazíliában is eszméletlen felzárkózást produkált. 43 évesen ez több mint kiváló teljesítmény.

 

3.     Charles Leclerc

 


A Ferrari már abszolute esélytelen a Red Bull, de mostanában a Mercedes ellen is. Ennek ellenére a monacoi versenyző azért kitesz magáért. Időmérő edzéseken még mindig a legjobbak között van, futamokon a gumikezelés miatt ugyan többször hátraesett, ám ezzel együtt is úgy érzem, hogy bár volt pár kicsit fásult futama (pl. Mexikó), de a lehetőségeiből kihozza a maximumot. Ez most elég a dobogó harmadik fokára.

 

4.     Lewis Hamilton


 

Úgy tűnik, a brit versenyző minden „hetes periódusban” elkövet egy nagyobb hibát. Ez ezúttal Szingapúrra esett, ahol egy potenciális dobogó helyett zárt összesen 2 ponttal. A több futamon azonban kifejezetten jó teljesítményt hozott, és bár a csapat győzelmét nem ő szerezte meg, de Mexikóban és Amerikában is ő volt Verstappen elsőszámú kihívója (Hollandiában is igazából), és a többi futamon is hozta, ami a lehetőségeiben benne volt. Az év eleji hibák ellenére most már megint nagyon közel versenyez a TOP-formájához.

 

.

.

.

.

 

17. Mick Schumacher

 


Most már tudjuk, hogy az ifjabbik Schumacher idény végén távozik és nincs helye a jövő évben. Sajnos a teljesítménye alapján ez aligha meglepő. A holland és olasz nagydíjon még nem volt rossz teljesítménye, de azóta Magnussen megint folyamatosan veri. És amíg ő néha-néha hoz meglepetéseket, addig Schumi sajnos eléggé ritkán brillírozik. Két év után ennél jóval több kellene. S hogy vissza tud-e térni? Ez már a jövő zenéje.

 

18. Zhou Kuan-Jü

 


Bár az év utolsó részére az Alfa Romeo sem tudja már hozni, amit év elején – ez Bottas teljesítményén is érződik – de sajnos a kínai versenyzőn sem látni a fejlődést. Hébe-hóba azért le tudja győzni csapattársát, ám összességében általában a középmezőny végén – sereghajtók elején találjuk meg. Emlékezetes momentumra nem is nagyon emlékszem tőle. Bár hosszabbítottak vele, hosszú távon ez nagyon kevés lesz.

 

19. Yuki Tsunoda

 


Kicsit úgy érzem, hogy visszatértünk a tavalyi év végére. A japán versenyzőnek az év elején még voltak biztató futamai, mostanra már szinte semmit nem látunk tőle. Amerikában ugyan szépen ment, de az olasz és a szingapúri futamáról inkább ne is beszéljünk, és múlt héten is csak azzal sikerült észrevetetnie magát, hogy ő volt az egyetlen lekörözött, aki nem kapta vissza a pozícióját. De ez sem az ő érdeme…

 

20. Nicolas Latifi

 


Egy dolog változott az eddigiekhez képest: most már biztos, hogy nem hosszabbítanak vele szerződést. Szerintem ezzel is sikerült kb. 2 évet késni, de jobb későn, mint soha. A hazai futama korrekt volt, de ezt leszámítva megint folyamatosan kikap a csapattársától, és kb. semmi produktumot nm tudott nyújtani. De Vries beugrása pedig végképp beárazta őt.

 

Ennyi lett volna mára, hamarosan jelentkezem az egész éves teljesítménnyel, akkor is tartsatok velem!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról