Kis Nosztalgia – Mesopotamia Kebab, Budapest
Amikor
legutóbb jártam Budapesten, a West Endben mindenhol a Mesopotamia étterem
reklámját láttam. Nem tudom, mióta vannak ott, de maga a Brand nekem nem
ismeretlen: Kolozsváron ettem már náluk, ahol azt éreztem, hogy jó az étel, de
nekem picit az ottani kebabosok mellett túlárazottnak tűnt. Azonban kíváncsi
voltam, hogy itt Budapesten mit hoznak, így ki is próbáltam a helyet. Az ételek
közül egy sima kebab menüt választottam, amiben kebab, üdítő és hasábburgonya
van, mellé meg egy Nutellás-banános Creep palacsintát.
Az
étel kb. 10-15 perc alatt készült el. Ezzel a részével nem lenne baj, mert a
palacsintát láttam, hogy frissen csinálják, sokan rendeltek akkor, amikor én,
és a kebabot is el kell készíteni. A mellett viszont nem tudok elmenni, hogy
miután kitették a tálcámat, a sült krumplit szinte rögtön rátették. Így vígan
hűlt 10-15 percet, mialatt olyan emberek, akik előttem kértek kebabtálakat, de
akiknek a zöldségköretét rakták össze először, összességében frissebb krumplit
kaptak, mint én. Na, ha valaki elmagyarázza nekem, hogy ez miért így történt,
azt a következő pesti utamon meghívom itt egy adag kajára (persze csak ha
racionális a magyarázat)! Minden létező konyhán azt tanítják, hogy fontos, hogy
a vendég előtt minden friss legyen, sokszor ezért nagyon fontos, hogy milyen
sorrendben készítenek el ételeket, hogy a szervírozás pillanatában minden a
lehető legfrissebb legyen.
Oké,
egy plázaétteremben nyilván nem várható el ugyanaz, mint egy elsőosztályú
étterem konyhájában, de azért az, hogy megvárjuk, míg elkészül a kebab és utána
teszünk hozzá a még friss (vagy legalábbis meleg környezetben lévő) krumplit,
azért nem a konyhaművészet magasiskolája. Ezenkívül volt két másik problémám is
a kiszolgálás kapcsán. Az egyik, amiről a legutóbbi cikkemben írtam, hogy nem
volt olyan ember a személyzetben, aki tökéletesen beszélte volna a magyar
nyelvet. Ez Budapest elit helyein is zavar engem, de egy Plázában még inkább. A
másik pedig, hogyha nem szólok, akkor az üdítőt is lespórolták volna. Ez persze
lehet csak egy apró figyelmetlenség volt, meg szóltam is, szóval ezen túl tudok
lépni.
Ami
az ízeket illeti, a krumpli ezek után nem meglepő módon egy kihűlő félben lévő
burgonya benyomását keltette, mert, hogy az is volt. Ez jelentősen rontott az
élvezeti értékéből. Maga a kebab azért jobban sikerült, a pitája mind formára
mind ízre egyedi, picit sósabb, mint az átlagos kebab tészták, amiket
használnak, viszont cserébe roppanósabbnak, frissebbnek is tűnt. Ez ízlés kérdése,
hogy kinek fog tetszeni, de szerintem ígéretes. A hús itt pulykából van, amit
reklámoznak is, ettem már más pécsi helyeken is pulykahúsos gyrost, így nekem
ez nem annyira extrém meglepetés, viszont meg kell hagyni, jól készül, egy
hagyományosabb, de finom fűszerezés, és aminek örülök, hogy némi szaftosság is
maradt a húsba, összességében ízletes. A zöldségekhez sok mindent nem kell
hozzátenni, minden rendben van velük mind minőségben, mind mennyiségben. És
nekem ízlett a hozzáadott szósz is, lágy, édeskés, selymes öntet, bár ebből egy
picit mehetett volna bele több, az étel pár részében kicsit elveszve éreztem.
Ezután
kóstoltam meg a palacsintát, ami egy vékonyabb tésztás creep palacsinta. A
tészta ennek megfelelően a szélén roppanósabb volt, ami nekem bejött, de ízre
is ott van a szeren, és a benne lévő nutella és banán is oké, a Nutella tényleg
Nutella, és mennyiségileg is nagyon rendben van, banánból egy kicsi szerintem
még mehetett volna bele, de azért nem volt vállalhatatlan annak sem a mennyisége.
Összességében ez is finom volt.
A két
ételért együttesen 3.000 forintot fizettem, és összességében szerintem ez
rendben van, itt most nem éreztem azt, amit Erdélyben, manapság egy komplex
kebab menü kerülhet 2.000 forintba, és egy óriás creep palacsintáért sem
elfogadhatatlan ár az ezres. Úgyhogy ezzel itt nem volt bajom. Más jellegű
problémáim azonban voltak, de ami az érdekes, hogy ezek szinte mindegyike
logisztikai és nem gasztronómiai. Maga a kebab egyértelműen a jobbak között van
Budapesten is, de ha Pécsett megjelenne, szerintem itt is az lenne. Az, hogy
hidegen kapom a krumplit, és nem kapok meg valamit, amit rendelek, kizárólag
némi odafigyelést igényelne, ez pedig eléggé elszomorító. Ugyanakkor egyben egy
reményt is jelent, hiszen ezek javítható, sőt, komolyabb befektetés nélkül
javítható problémák. Így talán joggal bízhatok abban, hogy amikor legközelebb
ott járok, akkor még jobb ízélményekkel távozhatok onnan.
Értékelésem:
7/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/mesopotamia.hu
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése