Egy újabb shawarma – 1001 éjszaka, Pécs

 

A legutóbbi budapesti kóstolásom után azt a kérdést tettem fel, hogy vajon a shawarna klasszikus változata távol áll az ízlésemtől, vagy a budapesti helyen, ahol ettem, nem készítették el jól. Mivel a válasz nem egyértelmű, ezért úgy gondoltam, hogy Pécsett is bepróbálkozom eggyel. Amit viszonylag hamar megtaláltam a Foodpandán, az az 1001 Éjszaka nevű vendéglátóhely. A kínálata között szerepelt egy shawarma tál, mely 2 shawarmából és egy adag hasábburgonyából állt. A lepényben itt is a felirat szerint hús, fokhagymaszósz és savanyú uborka van.

 

A foodpandán 40 perces kiszállítást ígértek, ebből végül 50 lett, de ez sem olyan vészes, ami miatt aggódni kellene. A tálban a 2 shawarma tekercset összesen 6 részre vágták, mellé adtak átlagos mennyiségű krumplit és valami kis szószt, amit elsőre nem láttam, hogy mi. Később kiderült, hogy egy szimpla ketchup, sok extrát nem tett hozzá, de mivel nem volt az étlapon a tál tartozékaként, ajándék lónak ne nézd a fogát!

 


Először a krumplit kóstoltam, nagyjából jó, bolti terméknek tűnt, fűszerezésében nincs semmi extra, de oké, és viszonylag friss maradt az utazás után is. A tekercs kapcsán sajnos picit több gondom volt, de érdekes módon pont az ellentéte, mint a budapesti élményemnek. A tészta itt is rendben volt, vékony, jól átsült, ízletes. A hús itt nem égett meg, és egy sokkal hagyományosabb fűszerezést kapott, nem volt sem köményes, sem kesernyés, nagyjából egy hagyományos gyros hús ízét éreztem benne.

 

A többi összetevő kapcsán éreztem a legnagyobb kontrasztot az előző kóstolásomhoz képest. Ebben a tekercsben az uborka mellett salátalevél is volt, amivel nincs baj. Amivel viszont van, hogy a savanyú uborka mennyisége annyira kevés az ételben, hogy gyakorlatilag 1-2 falatot kivéve nem lehetett benne érezni. És ugyanez volt a szósznál. Ez az öntet színében is más volt, mint a legutóbbi, és sűrűbbnek is tűnt. Amikor önmagában kóstoltam, volt egy kellemes, fokhagymás íze, de az ételben gyakorlatilag teljesen elveszett, nem éreztem. Így az a savanykás íz, amire Budapesten azt mondtam, hogy túltolták, itt gyakorlatilag semennyire nem jelent meg, viszont pont ezért az volt az érzésem, hogy egy gyrost eszem, amiből kispórolták a zöldségeket, meg a szószt…

 


No ilyenkor jön az a rész, hogy kezdjünk vele valamit! Savanyú uborka volt itthon, méghozzá a nagymamám által készített, aminél a világon nincs jobb. Öntet gyanánt meg fogtam kis natúr joghurtot, bele fokhagyma, minimális citrom, bors, összekeverem, rá az ételre. Na így már mindjárt más volt, a mártásom selymesebbé tette az ételt, és előjött a fokhagyma íze, az uborka meg pótolta a hiányzó savanyú érzést. Szóval ügyes vagyok :).

 

Összességében így már azt érzem, hogy egy kellemeset ettem. Ugyanakkor jobban szeretem, ha nem úgy eszem valami igazán jót, hogy közben a fél hűtőszekrényt fel kell használnom kiegészítők készítéséhez, amik kompenzálják az étel hibáit. Nagyon érdekes volt ez a kóstolás így ebben a formájában. Amíg Pesten azt mondtam, hogy egy túl markáns, és emiatt nem igazán komform ételt ettem, ami talán túlságosan magán viseli az arab világ jegyeit, addig itt meg pont a fordítottját gondolom: egyáltalán nem éreztem a Közel-Kelet ízeit, ettem egy korrekt csirkehúst, de igazából ennyi. Ráadásul annyira azért nem is volt olcsó, mert bár a 2.190 forint vállalható ár egy ilyen tálért, de a rátett 650 forintos kiszállítási díjat azért sokallom.

 

Gondolkodtam, hogy pontszámban hova tegyem ezt az ételt, mert ha az előző kóstolással vetem össze, akkor ezt meg tudtam enni. Ugyanakkor szubjektíve meg jobban szeretem, ha valami mer eltérő lenni, újítani, és ezt inkább a Lazizánál éreztem. Annál azt gondolom, hogy van akinek a kedvence és van, aki nagyon nem szereti. Ennél azt érzem, hogy senki nem lesz, aki utálni fogja, de azt sem tudom elképzelni, hogy az emberek vágyálmában ez szerepelne. Összességében úgy döntöttem, hogy ugyanazt a pontszámot éri meg nálam a két hely. Viszont biztos vagyok benne, hogy létezik egy középút, ami számomra egy ideális shawarma tekercset jelent. Már csak meg kell találnom!

 

Értékelésem: 6/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).

 

Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/1001nights1001ejszaka

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról