Az biztos, hogy nem gyors-étterem – GCafé, Marosvásárhely, Nomád Táltos Falatok!


Az előző cikkben említett nyári tábor után egy estét még Marosvásárhelyen töltöttünk a diákokkal és oktatónkkal, ahol volt egy kis búcsúösszejövetel a GCafé nevű helyen. A facebook-oldala alapján a hely egy kocsma, ám viszonylag széles étlap kínálata van kenyérlángosokkal, töltött lángosokkal, lepénnyel, salátával. Mivel utoljára fél 12-kor ettem egy lángost, biztos voltam benne, hogy valamit kipróbálok. Az előbb felsoroltakon kívül két „táltos falat” elnevezésű fogás is akadt az étlapon, ami a nevével ellentétben egy hamburgerszerű étel, ám lángostésztával készül. Az általam választott verzióban fasírt saláta, paradicsom, uborka, hagyma, sajt, bacon és füstös szósz volt található a tészta mellett. Végülis úgy döntöttem, ezt az ételt fogom megrendelni…

…ez utóbbi azonban finoman szólva sem sikerült zökkenőmentesen. 19 óra 20 perc volt, amikor kitaláltam, mit fogok rendelni, ehhez képest már majdnem 19.40 volt, amikor végre jött a pincér, hogy mit kérünk. Az egészben az volt a vicces, hogy egy alkalommal már odajött az asztalunkhoz rendelést felvenni, ám mielőtt végigkérdezte volna az asztalt, egyszerűen elment. Nem igazán értettük ezt, kicsit poénkodtunk a mellettem ülő kollégámmal, hogy ha megkérdezik, hogy mit kérünk, akkor a panaszkönyvet fogjuk mondani…

…apropó, rendelés, az étel mellett italt is kértem, konkrétan egy trópusi ice teát, ez szerencsére kb. 10 perc alatt megérkezett. Ennek az alapja egy főzött tea, de narancs meg más citrusfélék sűrítménye is belekerült az italba. Nagyon ízlett, a gyümölcspüré sokat hozzáadott az amúgy is jó minőségű teához, és szerencsére nem volt benne sok jég, de így is elég hidegen tálalták. 8 lejt fizettem a 4 dl teáért, de készített italoknál ezt egyáltalán nem érzem túlzó árnak, ezért különösen nem. A kezdés remek, már csak a főételt kell megvárni…
…ez utóbbi pedig megint jó sokáig tartott. Lehetett vagy fél 9, mire az első adag ételeket (a salátákat) tálalták, majd a töltött lángosokat 20.40 környékén, mire én megkaptam az ételemet, már 20.50-et mutatott az óra. E mellett azért nehéz elmenni. Egyszerűen egy nonszensz dolognak tartom, hogy amikor negyed 8-ra beérünk, akkor 9 előtt 10 perccel kell, hogy elém kerüljön egy étel, ami mégcsak nem is egy annyira bonyolult elkészítésű kaja. Nem tudom, mi történt, de egyszerűen nem elfogadható a vendégeket ennyi ideig megvárakoztatni. Eredetileg azt terveztem, hogy desszertet is rendelek, de annyi idő telt el, hogy erről végül letettem.

Na, de beszéljünk lassan az ételről is, mert szerencsére van miről. A lángostészta nem a klasszikus lángosra emlékeztetett, inkább a lepényfélékre, viszont nagyon ízlett. Érződött, hogy friss, ropogós, az íze enyhén édeskés, ebben picit a hamburgerbucikra emlékeztetett, de a roppanósága azokhoz képest egy igen nagy extrát adott.

A húsok közül a fasírt jól sikerült. Sertéshús, kiváló fűszerezéssel, jó sok fokhagymával, méretre is imponáló. Nincs benne igazából semmi extra, ez az őszinte, hagyományos, odapakolós étel. A bacon is ízlett, egy elég nagy hústartalmú terméket adtak. A füstös szósz a BBQ ízvilágába kalauzolt el, ami a fűszeres sertéshúsok mellé jó választás, mert a füstösség összhangban áll a hússal, az édessége meg kicsit az ellenpólusát képezi annak, ez így tökéletes. A zöldségek tekintetében szintén minden oké volt, valamennyi friss és finom, uborkából a savanyú verziót választották, szintén piros pont. A sajt funkcióját ömlesztett cheddar töltötte be, kicsit rásütve a húsra, jó ez is.

Az étellel tökéletesen jól lehetett lakni. Ami az árát illeti, 14 lejt fizettem értem, ami kb. 930 forint, ez egyáltalán nem sok egy olyan burgerszerű ételért, amihez a tésztát, húst is helyben készítik és szerintem a BBQ sem bolti termék volt (erre nem merem megesküdni, de megelőlegezem a bizalmat).

Az egyetlenegy dolog, amiből viszont nem tudok engedni, és ami miatt nem vagyok hajlandó megadni a maximális pontot, az a korábban említett várakozás. Egy vendéglátóhely nem várakoztathatja másfél órán keresztül a vendégeit, ha pedig késések várhatóak, akkor az alapelvárás, hogy erre figyelmeztesse őket. Ezt leszámítva azonban minden kifogástalan volt, és felkerült a hely azoknak a vásárhelyi étkezdéknek a listájára, ahova szívesen járok.



Értékelésem: 9/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

Bővebben a helyről: https://www.facebook.com/gcafems/

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról