A Nagy Blanka-ügy folytatása...


Nagy Blanka 2018 decemberében várt ismert és megosztó személlyé, miután egy tüntetésen igencsak szabad szájú stílusban kritizálta a jelenlegi kormányt, a Fideszt, a szavazóit és a köztársasági elnököt is. Akkor a kormányközeli média pellengérre állította a kritikus diáklányt, aminek mértéke olyan szinten vált undorítóvá, hogy én sem tudtam szó nélkül hagyni az esetet. Azóta Nagy Blanka számos sajtópert indított, a kormányközeli lapok pedig döntő többségében ezeket a pereket elvesztették. Ennek szívből örültem, mindezt úgy tudtam értékelni, hogy legalább a bíróságokon még mindig nem engedik meg, hogy egyes szennylapok objektív hazugságokkal próbáljanak lejáratni valakit azért, mert a véleménye nem egyezik a FIDESZ álláspontjával.

Amit azonban tegnap láttam, az mégis kicsit meglepett. Nemrégiben olvastam több online lapban is, hogy Nagy Blanka elindulna az önkormányzati választásokon Kiskunfélegyházán. Amennyiben lehet hinni a terjedő információknak, függetlenként indulna, de a Magyar Szocialista Párt és minden bizonnyal a Demokratikus Koalíció is támogatná őt. A gondolat nem újkeletű, hiszen már az EP-képviselő választáson is felmerült a neve a Magyar Szocialista párt színeiben, de akkor végül nem került fel a közös listára. Akkor is gondolkodtam, hogy írok erről a témáról, de végül nem volt rá időm, így ez kimaradt. Most azonban ezeknek a híreknek a kapcsán már muszáj klaviatúrát ragadnom és leírnom, hogy a sok ellenzéki fórumon olvasott kommentek által helyesnek és nagyszerűnek titulált helyzetet személy szerint én miért nem tartom kívánatosnak, és miért érzem úgy, hogy ez nem egy jó irány, amin elindultunk.

Mindenek előtt azonban fontos hangsúlyoznom, hogy még semmi sem biztos, ugyanis sem Nagy Blanka, sem az MSZP nem erősítette meg hivatalosan az indulási szándékot és a jelölési határidők is még bőven tartanak. Éppen emiatt az írásomat tekintsük teoretikusnak, amelyben eljátszom a gondolattal, hogy milyen következményei lennének az ő indulásának!


Értéket nem teremtett

A múltkori cikkemben leírtam, hogy Nagy Blanka beszéde pontosan egy olyan beszéd volt, amit tüntetésen egy tömegnek mondani kell. Megosztó, hergelő, nyílt, kemény. Ezt a mai napig fenntartom. Ugyanakkor, ha megkérdezik tőlem, hogy mivel lenne kevesebb a magyar közélet és politikai élet, ha ez a beszéld nem hangzott volna el, akkor arra a válaszom egyszerű: semmivel. Semmi olyan nem történt, ami elgondolkodtató, konstruktív, vagy egyáltalán csak kiemelkedő szónoki minőséget képviselő lenne. Csak annyi, hogy valaki kimondta, amit sokan gondolnak. A bátorságért és nyíltságért tisztelet, de semmi több.

Ugyanakkor ok-okvetlen fel kell tenni a kérdést: ennyi elég? Az, hogy valaki beszól a miniszterelnöknek, a szavazóinak és a köztársasági elnöknek, elegendő ahhoz, hogy őt jelöljék? Elég érv ahhoz, hogy politikai felelősséget bízzuk rá? Magam részéről egyértelműen azt mondom, hogy nem, még helyi szinten sem. És bár nagyon nem szeretem ezt a kérdést, de muszáj feltennem: mit tett ő le ezen kívül még az asztalra? Hát bizony nem sok mindent. Persze diákparlamentben szerepelt, ezáltal valamiféle elköteleződés látszik, de nekem ez nem lenne elegendő ahhoz, hogy ilyen szintű bizalmat belefektessek.


Mi a program?

Nagy Blanka tapasztalatlansága nem feltétlenül a múltja miatt probléma, hanem azért, mert valami alapján dönteni kell, hogy kire adom le a voksom. És ilyenkor nekem rengeteget számít a program, az elképzelés és a koncepció. Mi a terve annak a személynek, akire szavazok?

Azt vallom, és az ellenzéki összefogások kapcsán ezt már hangoztattam is, hogy a koncepció az elsődleges. A személy számomra másodlagos. Viszont eddig semmi olyat nem láttam Blankától, ami bemutatná, hogy ő mit tenne, hogyha esetleg megválasztanák. Mit fog támogatni? Mit fog ellenezni? Ezzel kapcsolatban jelenleg semmit nem tudunk. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy még elég sok idő van a választási kampányig, és nem elvárható, hogy valaki július végén komplett koncepciókkal álljon elő. Ugyanakkor így is szkeptikus vagyok.


Félek, hogy pártkatona lenne

Nagy Blanka elvileg függetlenként indulna a választásokon, de nyilvánvaló, hogy a kampányát valaki fizetné. Szerintem nem nehéz rájönni arra, hogy honnan: a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a többi olyan erő, aki beállna mögé, lenne, aki ezt finanszírozná. Azonban valószínűleg nem ajándékból, a szép szemeiért. Nyilván elvárnák tőle, hogy önkormányzati ügyekben az őt támogató pártok érdekeit képviselné. Onnantól kezdve pedig már semmit nem számít, hogy igazából ki ül ott.

De ha feltesszük, hogy mégsem, és hagyják önálló döntéseket hozni, vagy egyszerűen sarkára áll, akkor mi alapján hoz döntést? Vajon egy 18 éves lány, aki most érettségizett, meg tudja ítélni, hogy mondjuk indokolt-e a költségvetésből egy 100.000.000 forintos tételt az egyik területről a másikra átcsoportosítani, és ennek milyen következményei lesznek? Nem vagyok benne biztos, hogy annyi élettapasztalattal, amilyen neki van, ezeket rábíznám.
Ismerőseim körében egyébként nyílt titok, így itt sem félek elmondani, hogy idén valószínűleg én is indulni fogok egy önkormányzati választáson. 31 évesen, 1 évi önkormányzaton belüli munkával, valamint jogi végzettséggel most érzem azt, hogy képes lennék lelkiismeretesen ellátni ezt a feladatot és megvan a megfelelő tudásom az ügyek kezeléséhez. Ezt Blankában jelenleg nem érzem.


A példa sem feltétlenül jó

Kettős érzésem van ezzel a fajta politikai szerepvállalással kapcsolatban. Nagy Blanka színre lépését alapvetően egy pozitív és kívánatos útnak tartom. Fontos, hogy 20-as, éveiben lévők aktívabban részt vegyenek a politikában, és azt a politikai passzivitást, ami a mai ifjúságra jellemző, valahogy megváltoztassuk. Ehhez egy jó út az, ha minél több fiatal nyíltan felvállalja a politikai nézeteit és hajlandó aktivizálni magát e téren.

Az önkormányzati jelöltség azonban már kicsit más tészta. Ugyanis egy ilyen jelölés milyen politikai üzenetet ad? Mire van szükség ahhoz, hogy az MSZP vagy a DK támogasson téged? Értékteremtésre? Nem. Kemény munkára? Nem. Szakmai tapasztalatra? Nem. El kell küldeni Orbánt és bandáját a francba? Igen! Ez az érték, kérem szépen! Ez pedig egyrészt egy rossz követendő példa a fiatalság számára (nem kell semmit tenni, elég beszólni a vezetésnek), másrészt magát a pártot sem feltétlenül tünteti fel rossz színben.

Fentiek alapján én azt mondanám, hogy Blankának, ha lesz is ilyen lehetősége, azt nem kéne elfogadnia. Jelenleg komolytalan lenne az indulási szándéka. Ha szeretne politizálni, tegye meg aktivistaként, segítőként, vagy akár valamelyik párt tagjaként. De ha komolyabb politikai babérokra törekszik, akkor egy mostani indulás negatívan hathat akár egy későbbi, komolyabb indulási szándékra is.


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

  1. Szia!
    Nagy Blankával kapcsolatban,sajnos egyetértek.Reméltem,hogy nem lesz a személyéből politikai eszköz,és tartottam tőle,hogy azzá válik.(Oké,várjuk ki a végét,de aggódom.)

    A fiatal választókkal kapcsolatosan,ajánlanám figyelmedbe: https://oriblog.blog.hu/2012/01/12/miert_nem_megy_el_valasztani_a_fiatal Nem ismerem a bloggert,fiatal sem vagyok,de hajlok az egyetértésre.

    Elárulod melyik önkormányzati választáson indulsz?Természetesen megértem,ha egyelőre titok.

    Üdv:Denko

    VálaszTörlés
  2. Mivel 4 na múlva hivatalos lesz, ezért nem titok: Pécsett az LMP színeiben. Majd jövő héten írok egy cikket arról, hogy miért vállaltam el ezt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról