Erre már érdemes költeni – Muura, Kolozsvár, Hot Godfather Burger
A
legutóbbi cikkem kapcsán merülhet joggal fel, hogy hogyan viszonyulok az egyes
éttermek árával. Nyilván az anyagi kereteim – mint ahogy mindenki másnak –
végesek, ezért nem engedhetem meg magamnak, hogy rendszeresen magas
árkategóriás étterembe járjak. És az is tény, hogy ma már vannak olyan Street
Food helyek, amelyeknek az árkategóriája eléri az éttermi szintet. Viszont ha
ez egy jó minőséggel párosul – mint ahogy azt a Petry étteremnél írtam – akkor
nem zavar, hiszen az étlap alapján el tudom dönteni, hogy rá tudok-e szánni
annyi pénzt az ételre, amennyibe kerül.
A
legutóbbi kóstolásomnál sem feltétlenül a 4.000 forintos összesített árral volt
a legnagyobb bajom, sokkal inkább azzal, hogy azt éreztem, hogy ezért egy
középszerű – vagy annál csak egy hajszállal jobb – ételt kaptam. Hogy
érzékeltessem a különbséget, úgy gondoltam, hogy írok egy másik burgeres
élményemről, ami Kolozsváron volt. A Muura étteremről korábban már írtam, hogy
egy nagyon jó burgert ettem ott, de apróságok főleg a kiszolgálás terén voltak,
amik zavartak. Éppen ezért másodjára úgy döntöttem, hogy egy olyan ételt eszek,
aminek az összetevőin nem változtatok az étlapon szereplőkhöz képest. Ezúttal a
hely csípős burgere mellett döntöttem, leginkább egy elem miatt, ami pedig a
kéksajt, nagyon kíváncsi voltam, hogy működik egy hamburgerben. Desszertként
pedig – hasonlóan a budapestihez – egy adag lava caket kértem.
Amikor
Romániában ez a kóstolásom volt, akkor már védettségi igazolványhoz kötötték az
étterem-látogatást, ugyanakkor ennek volt egyfajta pozitív hozadéka is: az
elektronikus igazolványomról látták, hogy nem vagyok román állampolgár és egy
olyan pincért hívtak hozzám, aki beszél angolul, németül. Bár valamilyen
szinten már ismerem a román nyelvet, ez azért mindenképp egy könnyebbség. Másik
pozitívum, amiről már az előző cikkemben is írtam, hogy bolti ketchup és
majonéz alanyi jogon jár minden ételhez, ha valakinek nem lenne elég a
burgerben lévő szósz. Olyan tervem nem volt, hogy ketchupot nyomok a
hamburgeremre, de a krumplihoz azért egy keveset tettem. Ha már a burgonyáról
beszélek, itt most nem a sima hasábburgonyát kértem, hanem a „dollárchipset”,
ami igazából egy kerek, pénzformájú sült krumpli, de elkészítésében,
fűszerezésében nem tér a hasábburgonyától. Ez nekem nagyon bejött, a vastagsága
pont optimális nem volt klasszikus chips érzete az embernek, de nem éreztem azt
se, hogy a belső része főtt krumpli benyomását keltené. Nálam ez nagyon
működött.
Magára
a burgerre rátérve, a húsról már az előző cikkemben leírtam, hogy nagyon
rendben van, ezúttal is ugyanazt a prémium minőséget kaptam, hibátlanul
elkészítve. Ami még nem változott, az a buci, a saláta és a paradicsom, a többi
összetevő azonban eltért. Zöldségfronton ezúttal kaptam némi savanyú uborkát és
karamellizált hagymát is, amik bejöttek, az egyik egy édes-pikáns, a másik egy
savanyúbb ízt adott, mindkettő hozzátett ehhez az ízkavalkádhoz, ami az ételben
volt (bár hagymából kevesebbet adtak, mint általában a burger bárok).
Szószok
tekintetében itt egyfajta szósz került a burgerbe, a BBQ, ám nekem valamivel
pikánsabbnak tűnt ez a szósz, mint a múltkori. Ezzel együtt ezt még nem
nevezném kifejezetten csípősnek. Az igazi csípősséget az ételben a jalapeno
paprika adta meg, amiből elég tisztességes adagot tettek bele, az íze is remek,
és bizony az már egy olyan „erősítő” az ételben, ami után azt mondom, hogy ezt
tényleg azoknak tudom csak ajánlani, akik szeretik a csípős ételeket. De tegyük
rögtön azt is hozzá, hogy az étel nem veszettül erős és a csípősség nem nyomja el
a többi ízt, ez szerintem nagyon fontos az étel megítélésében.
A
pármai sonkát itt egy sült bacon váltotta fel, de ennek volt funkciója, sokkal
jobban illet a képbe, mint a korábbi ételben az olasz eredetű alapanyag. De ami
tényleg egy minőségi előrelépés, az a kéksajt. Legutóbb ugyebár írtam, hogy a
sajt nem sokat tett hozzá az ételhez, és ha azt a sajtot használják itt is,
akkor most leírnám ugyanezt. Viszont a gorgonzola jellegzetes, karakteres,
egyesek szerint kissé már zavaró íze itt nagyon kijött a hús és a csípős elemek
mellett. Viszont mégsem annyira, hogy elnyomja az ételt. Más burgerekbe lehet ez sok lett volna, de az
erőteljesebb ízek miatt ide pont jó volt.
Összességében
ezt egy hibátlan és elég tisztességes méretű hamburgernek éreztem, ami után nem
volt hiányérzetem. Na és ennek tükrében nézzük az árát! Maga a hamburger és a
krumpli együtt 37 lej volt, ha ehhez hozzáveszem az üdítő 8 lejét, az 45 lejt,
vagyis kb. 3.000 forint, azaz nagyjából ugyanannyi, vagy talán kicsit olcsóbb
is, mint a Belfrit burgere. Jó, az is igaz, hogy itt a krumpli mellé járó szósz
bolti termék volt, és az italom nem fél literes, hanem csak 2.5 decis volt, de
cserébe a krumpli egy kicsit jobban ízlett, a két hamburger között meg
zongorázni lehet a különbséget. Lényeg a lényeg, ha megnézem, hogy mennyivel
többet kaptam itt ugyanazért az árért, akkor válik érthetővé az előző cikkem
kritikusabb hangvétele.
Ha a
2 desszertet nézzük, akkor már azért nagyobb az árkülönbözet, Kolozsváron
ugyanis 18 lejt fizettem érte, ami kb. 1.200 forint. Viszont itt a süti mellé
kaptam vaníliafagyit, valamint egy öntetet, ami a látszat ellenére nem
csokoládés, hanem egy savanyú pirosgyümölcsös öntet volt. Ezt pedig így egy
sokkal komplexebb, élvezhetőbb fogás volt. És ne feledkezzünk meg még
valamiről: egy étterembe ott egy pincér, aki lesi az óhajomat, mindent elém
tesznek, kapok evőeszközt, elmosogatnak utánam stb. Ezek mind benne vannak az
árban. A plázaéttermekben is van egyfajta felszolgálás, de azért korántsem ez.
Összefoglalva
ennek a cikknek nem az volt a célja elsősorban, hogy írjak másodszor is egy
olyan helyről, amiről egyszer már írtam. Inkább azt szerettem volna felvázolni,
hogy amikor árakról beszélek és próbálom értékelni, hogy amennyit egy ételért
fizetek, azt korrektnek érzem-e, akkor milyen szempontok szerint értékelek.
Mert elfogadom a különböző árkategóriákat, de ha egy hely drágább, akkor
megugrik az elvárásom a minőség irányába is. Ha ezt meglépik, nem sajnálom érte
a pénzt. De ha nem, akkor ezt a véleményem nem fogom véka alá rejteni. Ezúttal
a Muura Steakhouse tökéleteset hozott, így természetesen megkapja a maximális
pontszámot.
Értékelésem:
10/10. (hogy ez pontosan mit jelent, arról itt olvashatsz).
Bővebben
a helyről: https://www.facebook.com/muura.steakhouse/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése