5 érv, amiért Novák Katalin nem alkalmas köztársasági elnöknek

 

Orbán Viktor egy hete közölte a Kormányinfón, hogy ők Novák Katalint támogatják, mint köztársasági elnököt Áder János utódaként. Ez a bejelentés engem kétszeresen is meglepett. Egyfelől én meg voltam győződve arról, hogy Kövér Lászlót fogják megnevezni, és ezzel mellélőttem, másrészt – amire tényleg nem számítottam – sikerült egy olyan embert találni, aki meglátásom szerint még Kövérnél is alkalmatlanabb. A továbbiakban megpróbálom azt összefoglalni, mi ezzel a baj, és miért nem volna szabad márciusban megválasztani őt köztársasági elnöknek.

 

Forrás: Hadházy Ákos oldala

1.      Érdemeire tekintettel még korai

 

Noha ez nem egy jogszabály alapján megfogalmazott kritérium, de azért az eddigi köztársasági elnökökre el lehet mondani, hogy a pozíció betöltése előtt komoly szakmai elismeréseket és tisztségeket tudtak magukénak, tehát karrierjük egyfajta betetőzése volt ez a titulus. Göncz Árpád és Sólyom László esetén ezt nem is nagyon kell kommentálni, de a saját területén Schmitt Pál vagy Áder János is kétségkívül letett valamit az asztalra.

Novák Katalin – bár tiszteletre méltó végzettségek, tanulmányok és nyelvismeret van mögötte – eddig a tárca nélküli miniszteri és államtitkári titulus volt a karrierje csúcsa, komoly szakmai tevékenységről pedig csak az elmúlt 10 évben lehet nála beszélni. Azt gondolom, hogy az ő esetében ez egy hirtelen nagy ugrás, és talán túl nagy előrelépés is lenne. A köztársasági elnöki pozíció nem egy olyan szerep, ahol van idő betanulni, oda kész emberek kellenek, és azt gondolom, hogy ő még nincs ezen a szinten.

 

2.     Novák Katalin egy frontpolitikus

 

A köztársasági elnök egyik legfőbb funkciója, hogy a nemzet egységét fejezze ki, ezért is fontos, hogy egy köztiszteletben álló, mindkét oldal által elfogadható személy legyen. Éppen ezért nem szerencsés egy olyan személyt erre a pozícióra megnevezni, aki az egyik oldalon igen erőteljes politikai harcot vív a másikkal szemben. Ha megnézzük a 2010 előtti köztárasági elnököket, Göncz Árpádról és Sólyom Lászlóról elmondható, hogy kifejezetten az akkori ellenzék támogatottjai voltak (utóbbi pont azzal került be, hogy még az MSZP koalíciós partnerének sem tetszett, hogy a szocialisták egy frontpolitikust jelöltek). Mádl Ferencről ez már nem mondható el, hiszen korábban jobboldali kormányok minisztere volt, de ő sem volt egy a szó klasszikus értelmében vett politikus, sokkal inkább egy szakember.

Schmitt Pál és Áder János azonban olyan személyek voltak, akik kifejezetten a Fidesz aktív politikusai között szerepeltek, egyikük pártelnök-jelölt is volt, másikuk  frakcióvezető. És sajnos ezt a sort viszi tovább Novák Katalin is. Nagyon populista leszek, de hogy várható el valakitől az ellenzék képviselete és elfogadása, aki Fideszes és Orbán 2022-es fülbevalókkal mászkál? Szerintem sehogy.

 

3.     Túl sok kötődés Orbánhoz

 

Novák Katalin 2010 óta tölt be fontos állai tisztségeket, vagyis gyakorlatilag csak a NER-rendszerben tevékenykedett ilyen szinten. Tehát tulajdonképpen az is kijelenthető, hogy ő Orbán Viktor embere, ő emelte fel ebbe a pozícióba. Innentől kezdve jogosan merül fel a kérdés: elvárható tőle egyáltalán az autonóm döntéshozatal, vagy Orbán Viktortól teszi majd mindig függővé a döntéseit? 

Persze Áder János és Kövér László is vállalt szerepet a korábbi Orbán kormányok valamelyikébe, ám ők legalább Orbánnal együtt és nem (csak) rajta keresztül kerültek pozícióba. Így náluk legalább a remény megvolt arra, hogy autonóm döntéseket hozzanak (bár Ádernél ez is hamar tovaszállt). Novák Katalinnál ezt se nagyon látom.

 

4.     A női kártya kijátszása

 

Szögezzük le az elején: semmi bajom nincs azzal, hogy Magyarország 3 legfontosabb közjogi tisztségéből egyet nő foglal el, sőt, annak örülnék, ha a 3-ból mindig legalább az egyik pozícióban nő lenne. És a másik, amit tisztázni kell: a baloldalt sem az zavarja, hogy Novák Katalin nő. Hogy is zavarhatná, hiszen az MSZP volt az első, aki női köztársasági elnököt jelölt még 2005-ben. És nem, a Fidesz akkor nem azért nem támogatta, mert nő (hanem leginkább a 2. pontban foglaltak miatt).

Ami itt zavar, az az, amit Novák Katalin a Tv2-nél nyilatkozott az ellenzéki kritikára. „A baloldali politikusok nem tisztelik, a nőket, ennyi!” Nem, kedves Katalin, nem ennyi. Senki nem mondta, hogy az lenne a baj, hogy nő lenne. Hanem azzal, hogy egy pártpolitikus, aki sokat köszönhet Orbán Viktornak, nem tudna az ő törvényhozásának megfelelő kontrollja lenni. De ő erre egy mondattal sem reagált, csupán kijátszotta a női kártyát, teljesen megalapozatlanul. Ezt azóta más interjúkban is megtette.

Ezt a fajta kirakat-érvelést, amit itt Novák Katalin mondott, én a 10-11 éves disputás diákjaimnak első félévben tanítom, mint elrettentő példát, hogy ilyet nem szabad csinálni. De még ennél is jobban zavar, hogy akkor mostantól, ha bármilyen kritika éri őt, akkor az lesz a válasz, hogy „azért, mert nő vagyok?” Ez elég méltatlan a köztársasági elnöki tisztséghez.

 

Elvárható tőle a pártatlanság?

5.     Korai megválasztása antidemokratikus lenne

 

Ez az utolsó érv igazából nem kötődik Novák Katalin személyéhez, de egy olyan körülmény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez pedig, hogy áprilisban parlamenti választások lesznek. Ami pedig meghatározza azt, hogy a következő 4 évben kik irányítják az országot.

A köztársasági elnök megválasztását jogilag megteheti az új országgyűlés is, nem kötelező a mostaninak meglépnie. Sőt, sokkal inkább kellene az újnak. Ugyanis az a jelenlegi népakaratot fogja képviselni. Míg a jelenlegi egy 4 évvel ezelőtti választás eredményeit képezi le. Ha nem lesz kormányváltás, akkor ennek nagy jelentősége nincs, ha viszont lesz, akkor gyakorlatilag egy olyan köztársasági elnök lesz 5 évig, akinek a legitimációja igencsak megkérdőjelezhető, ráadásul ezzel Fidesz-közeli köztársasági elnökünk lenne, akkor is, ha az ellenzék nyer. Jelenleg is egyértelmű, hogy nehéz dolga lesz az ellenzéknek, mert még ha nyer is, rengeteg olyan pozíció van Fideszes kezekben, amik leváltásához 2/3-a kellene, és akik pozíciója 9 éve bebetonozott (legfőbb ügyész, NMHH, Kúria elnöke, Nemzeti Bank elnöke stb.). Egyáltalán nincs szükség még egy ilyenre.

 

Ezek alapján azt gondolom, hogy semmiképpen nem szabad a választások előtt köztársasági elnököt választani, különösen nem Novák Katalint. De ha más a véleményed, írd meg kommentben!

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról