Pilóták értékelése, 9-13. futam

 

Szokásos Formula 1-es cikkem kicsit megkésve jön, és némileg eltérő lesz, mint az eddigiek. Először is, mivel a Belga Nagydíjat igencsak kétes lenne teljes futamként értékelni, ezért én is fele pontokat osztottam, ezenkívül mivel Kimi Raikkönen koronavírus miatt kihagyott egy futamot, őt nem értékelem. De egyebekben más nem változott, lássuk, hogy az osztrák és a holland nagydíj között kit éreztem a 4 legjobb és kit a 4 legrosszabb versenyzőnek!

 

1. Max Verstappen

 


Ott folytatta a holland, ahol korábban abbahagyta. Bár nyilván nehéz értékelni, hiszen a 4 versenyéből 2-n is idő előtt került parkoló pályára, de egyiket sem lehet az ő hibájának tekinteni, a maradék két futamot meg hideg precizitással húzta be, és még a belga időmérő edzést is meg tudta nyerni. Gyakorlatilag hiba nélkül hozta le ezt az időszakot, többek között ennek – valamint a rendelkezésre álló csapatnak és technikának – köszönhető, hogy balszerencséje ellenére ismételten vezeti a bajnokságot.

 

2. Lewis Hamilton

 


Az 5-8. futam gyengélkedése után azért úgy tűnik, hogy a brit versenyző is összekapta magát. Bár több futamon egyértelműen technikai hátrányban volt, a maximumot kihozta a kocsijából, a Magyar nagydíjon a csapathibája ellenére remekül felzárkózott, és bár Silverstoneban jogosan kritizálták őt, amiért kiütötte legfőbb riválisát, utána a győzelmet nem akármilyen versenyzéssel szerezte meg. A két versenyző fej-fej mellett halad, könnyen lehet, hogy egy technikai vagy komolyabb személyi hiba fog dönteni a végső győztes kilétéről.

 

3. Charles Leclerc

 


Hamiltonhoz hasonlóan nála is azt éreztem, hogy a második „ötödben” picit sokat hibázott, de mostanra összekapta magát. A Silverstone-i futamot kis híján megnyerte, de Magyarországon és Hollandiában is jó teljesítményt nyújtott. Összességében egy körön még mindig az egyik leggyorsabb pilótának tűnik és nem kérdés számomra, hogyha a technikája lehetővé teszi, akkor világbajnoki címért fog küzdeni.

 

4. Carlos Sainz Jr.

 


Sokat gondolkodtam, kit tegyek a lista negyedik helyére, ugyanis a folyamatosan remek formában versenyző Lando Norris vagy az első dobogóját megszerző George Russell is méltó lett volna erre. De úgy döntöttem, hogy ezúttal a másik Ferrari pilótát nevezem meg, aki úgy tűnik, hogy egyértelműen a legjobb eredményeket hozza a csapatot váltó pilóták között. Nem látványos a versenyzése, de nagyon sokszor érkezik meg szép csöndben értékes pontszerző helyekre. A hungaroringi mögé vágásos stratégiája zseniális volt, de az Osztrák Nagydíjon is remek futamot hozott. Nyers tempóban egyelőre lassabbnak tűnik csapattársánál, de stabilitása révén mégis nagyon közel van hozzá.

 

.

.

.

.

.

 

17. Nyikita Mazepin

 


Ha gonosz akarok lenni, a fejlődés azért érezhető, mert alkalomról-alkalomra előkelőbb helyen van (és az is lehet, hogyha nincs Kimi koronavírusa, akkor ezúttal nem lett volna benne a 4 legrosszabb versenyzőbe). A Brit Nagydíjon nem teljesített rosszul, és valamivel közelebb került Mick Schumacherhez, ugyanakkor amíg előbbi megint legalább 1-2 alkalommal észre tudta vetetni magát (pl. a Magyar Nagydíjon), addig az orosz továbbra is csak a hibáival teszi ezt. Úgyhogy még mindig nem lehet igazán jó jegyeket adni neki.

 

18. Sergio Perez

 


A legutóbbi alkalommal Vettel volt az, aki nagyot ugrott, ezúttal Perez, csak amíg előbbi óriási javítást, addig utóbbi óriási rontást produkált. A Brit versenyen nyújtott produkcióját nem lehet díjazni, és a Belga nagydíjon is csúnya volt, hogy a felvezető körben eldobta a kocsit. A többi versenye nem volt kimondottan rossz (nyilván a magyar futamot nem lehet értékelni), de Verstappenhez képest fasorban sem volt. Egy Red Bull versenyzőtől ennél mindenképp többet várok!

 

19. Lance Stroll

 


A szezon elején még úgy tűnt, hogy a Racing Point idén Stroll-ról fog szólni, aki végleg nyugdíjba küldheti az enervált Vettelt. Csak amíg előbbi szépen lassan úgy tűnik, hogy magára talált, addig Lance mintha folyamatosan csúszna visszafelé. A Brit nagydíja ugyan nem volt rossz, de az összes többin várakozás alatt teljesített, a Magyar futama meg kifejezetten gyenge volt. Ebben a ciklusban nem tudnék emlékezetes pozitív momentumot mondani tőle, csak a mezőny végefele láttam körözni, ami csapattársához képest óriási visszaesés.

 

20. Yuki Tsunoda

 


Számomra az eddigiek alapján nagy kérdés, hogy mire adott még egy évet a Red Bull Tsunodának. Gasly teljesítménye azért nyilvánvalóvá teszi hogy az Alpha Tauri nem olyan rossz autó, valahol a 4-5. hely környékén van. Ehhez képest Tsunoda megint folyamatosan hozza a Q1-es kieséseket, ahonnan aztán már nehéz felzárkózni. Gyakorlatilag kétféle futama van: a Gaslytól vállalható módon kikapó és a totális homály versenyek, de azt érzem, hogy az utóbbiból van neki egyre több és több, pedig a minimum elvárás lenne, hogy az előbbit hozza stabilan. Talán a hosszabbítás ad neki egy új lendületet, de ez eddig nagyon kevés.

 

Na és te mit gondolsz? Kik voltak ennek az időszaknak a legjobb és legrosszabb versenyzői?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról