Stop Gyurcsány, Stop Karácsony petíció – ez most komoly?

 

Utóbbi időben igyekeztem kevesebbet foglalkozni a politikával a blog szintjén, főleg azért, mert egyre aktívabban vagyok én is jelen a pécsi politikában, így felvetődhet az írásaim elfogulatlanságával kapcsolatban néhány kérdés. Ugyanakkor ez a most induló Stop Gyurcsány, Stop Karácsony petíció átlépett megint egy olyan szintet, ami mellett már nem akarok elmenni szó nélkül. A petícióknak nyilván megvan a maga célja és üzenete, és a politikában gyakran használt eszköz, ám ennél álságosabb felhasználási módját még nem nagyon láttam. A következőkben azt fejtem ki, miért gondolom így, mik lehetnek egy petíció céljai, és ezekből mi valósul meg.

 


Egy 2/3-os pártnál minek?

 

A petíciók egyik legfőbb kommunikált célja mindig egy konkrét döntést meghozatala vagy esetleg egy meghozott döntés visszavonása. Ilyen petíciókra már én is gyűjtöttem aláírásokat többek között a bodai atomtemető terve ellen, az Elios-lámpák és azzal kapcsolatok szerződések felülvizsgálata mellett, valamint az egyetemek költségvetésének megkurtítása, illetőleg az alapítványi modellváltás ellen. Mindegyik egy-egy konkrét cél volt, amikben a lakosság támogatását kívántuk elérni az aktuális városvezetéssel vagy a kormánnyal szemben. Erre legtöbbször azért van szükség, mert a petíciót kezdeményező erő politikai hatalommal nem rendelkezik, vagy kisebbségben van, ezért egy extra nyomást próbál gyakorolni a hatalmon lévőkre.

De a másik oldalról is látunk erre példát helyi szinten. A Fidesz-szel szövetségben álló Összefogás Pécsért Egyesület annak érdekében indított petíciót Pécsett, hogy a pécsi Pride kapcsán legyen közmeghallgatás. Szintén konkrét ügy, van létjogosultsága és az adott helyen kisebbségben lévő erők, szóval azt gondolom, hogy ez is teljesen korrekt volt, függetlenül attól, hogy valaki a céllal egyetért-e vagy nem.

De miért akar petíciót egy 2/3-dal rendelkező parlamenti párt? Bármilyen hatáskörükbe tartozó döntést meghozhatnak pusztán egyetlen szavazással. Persze nem baj, ha egy 2/3-os hatalom időnként lakossági megerősítést kér (sőt…), de én személy szerint szívesebben láttam volna a Fudan egyetem vagy az egyetemek alapítványi modellváltása ügyében ezt a lelkes petíciógyűjtést. De érdekes módon ezekben az esetekben meg tudták hozni maguktól a szükséges döntéseket…

 


Egyáltalán mi a cél?

 

Az előző érvelésem kapcsán szinte magától adódik a cáfolat: oké, de ez a petíció nem is egy konkrét döntéshelyzetről szól, hanem két személy és tágabb értelemben egy korábbi politikai rendszer ellen. És bizony, ez egy megfelelő cáfolat. Csak éppen ismételten felveti a kérdést: akkor mégis miért gyűjtik ezeket? Mi a cél, amit ezzel el akarnak érni? Hogy Gyurcsány meg Karácsony ne induljon el a választáson.

Nyilvánvaló, hogy ez nem egy reális cél, és ezt a Fidesz is tudja. Egyrészről, jogi értelemben ez egy abszurd helyzet. Minden embernek joga van elindulni a választáson, aki az ezzel kapcsolatos feltételeket teljesíti. Ha pedig valakit nem akarnak, hogy hatalomra kerüljön, akkor erre vannak a választások. Aki nem akarja, hogy Gyurcsány és Karácsony a hatalomra kerüljön, az elmegy és szavaz valaki másra, és akkor nem kerülnek hatalomra. De épp emiatt ennek az előjátéknak ebből a szempontból semmi értelme: a petíció egyáltalán nem befolyásolja, hogy Gurcsányék elindulnak-e.

Ezenkívül, fordítsuk meg kicsit a kérdést: mi történne, ha most az ellenzék egy „Orbán takarodj” petícióba kezdene, amit mondjuk 1.000.000 ember aláír? A válasz egyszerű: semmi. Orbán ugyanúgy elindulna a választáson, sőt, még az is lehet, hogy nyerne. Látható tehát, hogy ahogy a kiragadott példában sem lenne, úgy ez a petíció mögött sincs semmi tartalom és cél sincs, amit el akarnak érni.

 


Akkor miért fontos?

 

Röviden és tömören azt gondolom, hogy két célja van ennek a petíciónak. Az egyik – bár ezt nem kellemes dolog kimondani – a gyűlöletkeltés. Minél nagyobb ellenérzést akarnak támasztani Gyurcsány és Karácsony ellen, ami a kampány során majd visszaköszön, a különböző ellenzéki rendezvényeken ezáltal több Gyurcsány- és Karácsony-ellenes fellépővel, amik során, ha bármilyen botrányos esemény történik, akkor a Fidesz propagandagépezete készen fog állni arra, hogy ezt kihasználja.

A másik cél a legális adatbázis-építés. Noha nem láttam az íveket, látatlanban biztos vagyok benne, hogy vagy e-mail címet vagy telefonszámot meg kell adni és az adatkezelési nyilatkozat eléggé széles körű adatkezelési jogokkal ruházza fel a kormányzópárt tagjait. Vagyis innentől azoknak a személyeknek, akik ezt aláírják, közvetlenül telefonon és e-mailben is fog menni a kormánypropaganda, ha nem hallgatnák elég helyről.

Mindezek miatt én senkinek sem javaslom a petíció aláírását. Konkrét döntéshozatal kikényszerítésére alkalmatlan, a gyűlöletkeltésen kívül nincs célja, és személyes adatokat adunk meg általa a Fidesz-nek, ami után a jövőben is fel tudnak minket keresni. Akarjuk ezt? Én személy szerint nem.


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról