Ha csak az étel számítana… - Platán Grill Étterem és Söröző, Platán burger

 

Amikor Budapesten járok, általában „vakon” kóstolok, mert a legtöbb étteremről nagyjából semmit nem tudok. Sőt, sajnos a legtöbb esetben az étlap sincs kinn, gyakran csak akkor kapjuk meg, ha már leültünk. Ezt egyébként nem tartom igazán jónak, nyilván egy kis trükk is van benne, hogyha az ember már leült, kevésbé szívesen áll fel a helyéről, de na, én jobban szeretem, ha leülés előtt el tudom olvasni az étlapot. Mivel viszonylag kevés időm volt a következő programomig, gyorsan kellett találnom valami jó helyet a város Budai oldalán az Erzsébet-híd környékén egy ebédre, és úgy gondoltam, hogy a Platán Grill jó lesz erre. Az étlap aztán kicsit elbizonytalanított, ugyanis gyakorlatilag az összes étel a 3-4.000 forintos kategóriába volt. De úgy voltam vele, egyszer belefér, így kipróbáltam a hely Platán burger nevű hamburgerét, valamint kértem mellé egy 3 decis dinnyés limonádét is.

 


Ezután kezdődtek a kellemetlenségek. A limonádét viszonylag gyorsan megkaptam, de az nem három, hanem öt decis volt. Pedig biztosan 3 decit kértem. Ez egy olyan dolog, ami miatt nem kezdek el reklamálni, mert nagyon kicsinyesnek tűnne, de nem szeretem, ha nem azt kapom, amit kérek. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy itt úgy tűnt, hogy a fél liter a gyümölcsök nélküli mennyiség, mert a pohárban az ital jócskán a fél literes határ felett volt. Ízben teljesen jó, nincs vele gond, de igazán rendkívüli dolgokat se tudok róla mondani.

 


Ekkor történt az, hogy egy külföldi csoport is jött étkezni, és ez egy újabb kellemetlen élményt hozott. Egyrészről tisztán hallottam, hogy a két felszolgáló megjegyzést tesz az egyik vendég külsejére, másrészt úgy küldte oda egyikük a másikat, hogy „beszéld rá őket az egy literes limonádéra”. Ez utóbbi még a kisebb gond, lehet ez csak egy belsős tréfa volt, de vendégekre ne tegyünk megjegyzést egy másik vendég füle hallatára. Ezek szerint lehet, hogy engem is kibeszéltek, amikor nem hallottam?

 


Az étel érkezésére kb. 20 percet kellett várnom, ami szerintem oké és bizony a kaja látványra se volt utolsó. Jó nagy burger, és a krumpli mellette is nagyon szép, éreztem, hogy ez finom lesz, és éhen sem maradok. És nem csalódtam. A burgonya helyben készítettnek tűnt, és nagyon jó, ropogós fűszerezésű étel. Mennyiségben pont elegendő, nem a krumplival akartak jól lakatni, de elég volt a burgerhez, amit kaptam.

 


Ami a hamburgerhúst illeti, egy átlagosan átsült, inkább a minimálfűszerezést képviselő húspogácsa volt, ami ebben a formában nagyon ízlett. Külön öröm volt, hogy bár jó nagy bucival kaptam az ételt, a hús is betöltötte az egészet, gyakorlatilag minden falatra jutott belőle. A másik húsos elem a bacon volt az ételben, az is nagyon jó, ropogósra sült, én így szeretem. Az igazi kedvencem azonban a burgerszósz volt, amiből a buci tetejére és aljára is tettek. Nagyon különleges volt, állagában majonéz-szerű, de savanyú uborkát is éreztem benne, és kicsit pikáns, mustárszerű ízt is adott az ételnek. Nagyon bejött, egyedi is volt, és nagyon ízletes, igazi ínyenc szósz.

 


A többi elem közül a zöldségek hagyományos, ám ízletes elemek voltak, mindegyik friss, finom. Az egyetlen, amit pici kritikával tudok illetni az a buci, alapvetően kellemes ízű, édeskés, ami a savanykásabb-pikánsabb szósz mellé nagyon jó, viszont picit nekem tömör volt ehhez az ételhez. De ez legyen a legnagyobb baj!

 

Már csak fizetni kellett, amit azért megéreztem. A burger 3.500 forintba került, a limonádé 1.100-ba. Ehhez még jött egy 12 %-os szervízdíj, és amikor mondtam, hogy kártyával fizetek, rákérdeztek, hogy még valamennyit nem vonhatnak-e le jattként?  Mire megjegyeztem, hogy de hát ott a szervízdíj. A válasz az volt: igen, de azt nem mi kapjuk. Micsoda? A szervízdíjat nem a szervízért felelős személy kapja?

 

Ez a kijelentés annyira meglepett, hogy megkérdeztem pár vendéglátós ismerősömet, hogy akkor mi is a szervízdíj funkciója. Megtudtam, hogy valóban szokták egyes helyeken a szervízdíjat „árkorrekciónak” használni, de azért legalább egy részét mindenesetben a személyzet kapja és az, hogy szervízdíj mellett borravalót kérnek, számukra is szokatlan volt. Nem tudom eldönteni, hogy vajon a pincér nem mondott igazat, vagy tényleg csak azért van szervízdíj, hogy alacsonyabb legyenek az étlapon az árak, de bármelyik is, nem szimpatikus. Az ételért végül összesen 5.600 forintot fizettem, ami nem kevés, még akkor sem ha a Budai várhoz közel egy viszonylag jó környéken ettem. Mert azért akármennyire is finom volt, ez mégiscsak egy adag hamburger, krumpli és egy limonádé volt. Összehasonlítva: 3 hete a családdal a Tettye étteremben ettünk, ahol egy gyümölcsleves, egy haltál, egy almás-fahéjas-vaníliás palacsinta és egy limonádé került kb. 6.000 forintba. Lehet összevetni…

 

Összességében nagyon nehéz értékelni egy ilyen kóstolást. Ha csak azt az egy szempontot nézném, hogy milyen volt az étel, most a 9 és a 10 pont között gondolkodnék. De ha minden más szempontot (ár, kedvesség, figyelmesség), akkor óriási csalódás ez az egész. Éppen ezért nem tudok rá igazán magas pontot adni. Az viszont tény, hogy a burger az egyik legfinomabb volt, amit ettem.

 

Értékelésem: 7/10 (hogy ez mit jelent, azt itt megnézheted)

 

Bővebben a helyről:  https://platangrill.metro.bar/?lang=hu  

 

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról