Csak a szokásos...


Augusztus eleje van, és a Videotonon kívül semelyik magyar csapat sem áll már a nemzetközi kupaporondon. Mondanánk, hogy ez sajnálatos esemény, de sajnos nincs új a nap alatt. Ha az elmúlt 3 évet nézzük, akkor mindig kb. ugyanez volt a helyzet. Pedig minden milyen szépen indult. Amikor 2009-ben megreformálták a BL rendszert, 4 év alatt háromszor volt csapatunk a csoportkörben. 2009-ben a Debrecen BL-csoportkört ért el, majd 2010-ben szintén a LOKI az EL-csoportkörben vitézkedett, majd 2012-ben a Videoton ért el EL-csoportkört, méghozzá úgy, hogy az utolsó fordulóig esélyesek maradtak a továbbjutásra. 6 évvel később pedig azt vettük észre, hogy a Videoton csapatán kívül senki sem kiemelt, és mindenki nehéz ellenfelet kap(hat). Hogy jutottunk el idáig? A következő cikkemben górcső alá veszem a különböző éveket, hogy mi történt, és mi az oka annak, hogy a koefficiensünk lassan már a béka alsó fertálya alá kerül.


2013-2014-es szezon:


A BL-ben ebben az évben az akkor még létező Győri ETO FC képviselte Magyarországot, akik nem kiemeltként az izraeli bajnok Maccabi Tel Aviv-val kerültek össze. A meccs pikantériája volt, hogy az izraeli csapatnak az edzője az a Paulo Sousa lett, aki fél évvel korábban éppen Magyarországról jött el, és neki ez volt az első tétmérkőzése új csapatánál. Noha papíron az izraeli csapat erősebb volt, ami ott történt, az így is hidegzuhanyként hatott. Hazai pályán sima 2-0-s vereség, majd idegenben is kikaptak 2-1-re, úgy, hogy ha a győri kapus nem véd parádésan, mindkét meccsen akár 4-5 gólos különbség is születhetett volna.

Senki nem hitte volna, hogy itt már vége lesz
Ami azonban még ennél is nagyobb csalódás volt, az az Európa Liga. A José Gomes által vezetett Videoton az egy évvel korábbi menetelés után megdöbbentő módon esett ki az első körben a montenegroi Mladost Podgorica ellen, miután egy hazai 2-1-es győzelmet követően idegenben 1-0-ra kikaptak. De nem járt jobban a másik zászlóshajónk, a Debrecen sem. Igaz, nekik nem volt szerencséjük, mert már a 2. körben (akkor kapcsolódtak be) kiemeltként megkapták a norvég listavezető Strömsgodset csapatát. Az első meccs idegenben még nem is sikerült rosszul, 2-2-es eredmény született, de itthon utána egy 0-3-mal kiejtették a Lokit. Az egyetlen értékelhető teljesítményt abban az évben a Budapest Honvédtől kaptuk, akik 13-1-gyel gálázva ejtették ki a Celik Nikszics csapatát, utána azonban a Vojvodina már egy másik kávéház volt, kettős vereséggel estek ki ellenük.

BL: 0 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség
EL: 3 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség


2014-2015-ös szezon:


Itt még nagy volt az öröm Debrecenben
A Bajnokok Ligájában ezúttal a Debrecen képviselte Magyarországot, ami a 2. fordulós kiemelés miatt hasznosnak bizonyult. Így az első fordulóban az északír Cliftonville volt az ellenfél, akit egy idegenbeli 0-0 után otthon 2-0-ra vert a Loki. A második körben a fehérorosz BATE Boriszov ellen már minden jól nézett ki. A hazai 1-0-s győzelem után idegenben is 1-0-ra vezetett a Debrecen, a BATE meg teljesen súlytalanul támadgatott. Aztán Selim Bouadla egy ellenfél térfelén elkövetett szabálytalansággal a 35. percben megszerezte a 2. sárga lapját, így 55 percet emberelőnyben játszhatott a fehérorosz csapat, akiknek sikerült 3 gólt lőve megfordítani a meccset. Pedig ha ez megvan, már biztos a csoportkör. Az Európa Liga playoffjában nem kiemeltként a lehető leggyengébb ellenfelet, a svájci Young Boysot kapták, ám az idegenbeli 3-1-es zakó után otthon csak egy 0-0-ra futotta.

Az Európa Ligában a Fradi, a Győr és a Diósgyőr képviselte Magyarországot. az ETO a 2. körben csatlakozott be és nem kiemeltként nem egy világrengető csapatot, a svéd Göteborgot kapták. Ám az első meccsen a svédek Győrben nyertek 3-0-ra, és bár kinn az ETO képes volt egy 0-1-es győzelmet elérni, ez már csak kozmetikázásra volt jó. A Fradi kiemeltként ha kicsit szenvedősebben is, de a Slijema Vanderers ellen (máltai csapat) továbbjutott, de aztán a horvát Rijeka ellen kettős vereséggel búcsúztak. Az egyetlen igazán derekasan helytálló csapatunk a DVTK volt. Bár nem kiemeltként kezdtek, az első fordulóban szerencsésen megkapták a máltai Birkirkarát, és ha már így alakult, kettős győzelemmel tovább is mentek. Ám az igazán nagy skalp ezután jött a bolgár Liteksz Lovecs ellen, akiket idegenben 2-0-ra megvertek, így az egygólos hazai vereség is elég volt a továbbjutáshoz. Harmadik körben az FK Krasznodar kettős győzelemmel ütötte ki a miskolci csapatot, de ez már a realitás volt.

BL: 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség
EL: 5 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség


2015-2016-os szezon:


Burcsa Győző óriási hibája sokba került a Vidinek
Nagy reményekkel indult a nemzetközi szezon. A Carillo-féle Videoton óriási dominanciával nyerte a bajnokságot és a csapat egységesnek tűnt, készen egy komoly nemzetközi megmérettetésre. De jött Burcsa Győző, kirúgta az edzőt, elküldött 5 kulcsjátékost, és idehozta azt a Bernard Casonit, akit azért küldtek el a francia másodosztályból, mert 13 meccsen 1 pontot szerzett. A káosz és a dilettáns vezetés eredmény azonnal meglátszott. Kínkeservesen sikerült csak továbbjutni a The New Saints ellen (walesi bajnok), aztán a BATE Boriszov ellen – egy öngól és egy kiállítás kíséretében – hazai 1-1 után idegenbeli 1-0-s vereséggel jött a kiesés. Az EL playoffjában viszonylag szerencsés volt a sorsolás a lengyel Lech Poznan ellen, de a szétzilált csapat kettős vereséggel bukott el.

Az Európa-Ligában még idáig sem jutottak el a csapataink. A Ferencváros nem kiemeltként kapott egy nagyon szerencsés sorsolást, az első körben egy holland másodosztályú csapat formájában, akiket a papírforma szerint ki is ejtettek. Ezután a 3. körbe jutáshoz már csak a bosnyák Zeljeznicar csapatát kellett volna legyőzni. De nemcsak hogy nem sikerült a továbbjutás, de kettős vereséggel esett ki a patinás magyar klub. Az MTK még eddig sem jutott el, már az első körben búcsúzott a Vojvodina ellen, igaz, legalább kicsit megnehezítették a szerbek dolgát. A Debrecen azért hozta a kötelezőt, bár nehezen jutott tovább a montenegroi Sutjeska Niksic ellen, utána a lett Skonto Riga csapatát magabiztosan verték. A norvég Rosenborg azonban kettős győzelemmel ejtette ki a magyar csapatot.

BL: 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség
EL: 3 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség


2016-2017-es szezon:


Sima Fradi továbbjutást vártunk...az albán kapus nem.
Bajnokok Ligájában olyan ajándékot kaptunk, ami százévente egyszer fordul elő. Eleve az, hogy a győztes Ferencváros az albán bajnokot kapta a kiemeltek közül, önmagában szerencse, de ráadásul a Skenderbeut eltiltották a nemzetközi kupától, így az albán 2. helyezett, az anyagilag a Fradinál sokkal szerényebb helyzetben lévő Partizani csapatát kapta. De még ez sem sikerült. Az első meccs 1-1-e után, a másodiknak is ez lett a vége, és tizenegyesekkel a Fradi kiesett, így még az Európa Ligában sem folytathatták.

De még így is nagy vitát vált ki, hogy vajon a Fradi vagy a Debrecen teljesítménye volt-e a szégyenteljesebb. A LOKI az első fordulóban még a papírformának megfelelően kettős győzelemmel ejtette ki a san marinoi La Fioritát, de a második körben kettős vereséggel búcsúztatta őket a fehérorosz 8. (!) helyezett Torpedo Zsodinjo. Az MTK némi meglepetésre 1-1, 2-0-val kiejtette az első körben az esélyesebb Aktobe-t, ám a Gabala a 2. körben kettős győzelemmel ejtette ki a fővárosi csapatunkat. A legtovább a Videoton jutott, akik a vártnál jóval nehezebben jutottak túl a moldáv Zaria Balti ellen, utána viszont a szerb 3. helyezett Csukaricski ellen sikerült továbbmenni, majd a dán Midtjylland ellen, bár itthon 1-0-s vereséget szenvedtek, idegenben még sikerült hosszabbításra kényszeríteni a dán csapatot, igaz, az akkor már emberhátrányban lévő fehérváriak ellen sikerült az egyenlítés.

BL: 0 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség
EL: 5 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség


2017-2018-as szezon:


A Bajnokok Ligájában ezúttal nem kiemeltként a Honvéd szerepelhetett. Azonban az izraeli Hapoel Beer Sheva ellen 2 egygólos vereséggel gyorsan véget ért a budapestiek nemzetközi szereplése.

Az elmúlt 5 év legnagyobb skalpja...vagy lehet, hogy az tegnap volt?
Európa Ligában a Vasast már az első körben elvesztettük, de hogy. A Beitar Jeruzsálem ellen idegenben néhány perccel a vége előtt még 3-1-re vezetett az angyalföldi gárda, majd alig 10 perc alatt 3-at kapva 4-3-as vereség lett a vége. A 2. meccsen Budapesten már 3-0-ra nyertek az iraeliek, de abban biztos vagyok, hogy az egy másik meccs lett volna, ha az első meccsen nem nyer a végén a Jeruzsálem. Így viszont maradnak a tények, egy újabb kettős vereség. És nem is az utolsó. A Ferencváros a lett Jelgava ellen még két győzelemmel továbbment, ám a dán Midtjylland ellen, dacára a 2-0-s vezetésnek, itthon 4-2-re, idegenben 3-1-re kaptak ki és búcsúztak. Az egyetlen kellemes meglepetést tavaly is a Videoton szállította. A máltai Balzan és az észt Nomme Kalju elleni viszonylag sima továbbmenetelek után jött a francia Bourdeaux, aki ellen az idegenbeli 2-1-es vereség után itthon remek játékkal 1-0-ra nyertek a fehérváriak, és ezzel talán a forduló meglepetését produkálva mentek tovább, és 2012 óta először fordult elő, hogy az Európa Ligából jutott csapatunk a playoff körig. Az ellenfél a szerb Partizan Belgrád volt, akikkel bár idegenben 0-0-át játszottunk, egy itthoni 4-0-s vereség megpecsételte a csapat sorsát. Ekkoriban számos vélemény volt szándékosan megbundázott meccsről, hogy a szerb edzőnk és szerb játékosaink direkt adták le ezt a meccset. Én ebben nem hiszek. Egyszerűen a gyorsan bekapott gól után a csapatnak muszáj volt támadnia, amit újabb kontragólok követtek.

BL: 0 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség
EL: 5 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség


És miközben ezek az eredmények jöttek, a csoportkörös évek szép lassan kiestek a koefficiens-számításból és most ott vagyunk, ahol a part szakad.


Mi lesz jövőre?


Az már biztos, hogy 5 év után végre kicsit előrébb lépünk a ranglistában. Az 5 évvel ezelőtti eredmények nagyon gyengék, azokat már most sikerült felülmúlni. Szerencsére az Újpest és a Honvéd is verhető ellenfelet kapott a kiemeltek közül, akin továbbmentek, kicsit javítva ezzel az eredményeken. Sajnos a 2. kör már mindkettejüknek sok volt. Az Újpestet nem lehet emiatt elítélni, a Sevilla már nagyon más kávéház. A Honvédnál jobban sajnálom, hogy egy luxemburgi csapat ellen sikerült kiesni. A Fradi ellenfele jóval keményebb volt, de valahol ezt a szitut maguknak is köszönhetik. Ha meglett volna a Zeljeznicar vagy a Partizani, most biztos kiemelt státuszból várták volna ezt a sorsolást és nem a Maccabit kapják.
A Videotonban viszont még lehet bízni. A kicsit nyögvenyelős első kör után nagy meglepetésre ejtették ki a bolgár Ludogoretset. Most sajnálhatjuk, hogy nem a tavalyi rendszer van, mert akkor már biztosan legalább az EL-csoportkörben lennének, így viszont még egy kört kell nyerni hozzá. Ezt vagy a svéd Malmö ellen lehet, vagy ha ellenük nem sikerül, akkor a hétfői sorsoláson derül ki, hogy kin kell még túljutni az EL csoportkörhöz. Itt most szurkolni kell nekik! Egy jó csoportkörös eredmény megint feljebb viheti az eredményt annyira, hogy legalább az első fordulókban kiemeltek legyenek a magyar csapatok. És akkor nem kapunk Maccabi szintű csapatokat már a legelső kanyarban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról