Kiket (nem) akarunk a Vidinek ellenfélként?


Már kedden biztossá vált, hogy a Mol Vidi FC az Európa-Liga csoportkörében fog játszani. Mostanra pedig már kirajzolódtak a kalapok is. Ahogyan erre számítani lehetett, a Vidi a 4. kalapból várja a sorsolást, így az ellenfele 3 papíron erősebb ellenfél lesz. De hogy kik, az érdekes. Ugyanis 36 különböző csapat lehet az ellenfél, köztük akár az a Ludogorets vagy Malmö is, akikkel a BL-selejtezőkben is összecsaptunk (a Dudelange is itt van, de ők szintén 4. kalaposak, így velük egyelőre biztos nem csapunk össze újra). De kinek örülnénk és ki miatt bánkódnánk?

Erre a kérdésre azt mondom, hogy vagy ne legyen lúd, vagy ha már lúd, legyen kövér. Vagy olyan ellenfelet kellene kapni, aki annyira nagy csapat, hogy szinte sosem jár Magyarországon, viszont elég nagy a neve ahhoz, hogy akár teljesen megtöltse a Groupama Arénát, vagy olyat, aki nem képvisel akkora játékerőt, nincs formában, és így akár verhetővé is válhat. A legszerencsétlenebb húzás egy olyan csapat lenne, aki nem igazán közönségcsalogató, de ennek ellenére nagyon erős. Ha pedig e mellett még messze is van, akkor inkább messziről kerüljük el! Ebből a szempontból vizsgálom át mindhárom kalapot, de az idő rövidsége miatt kalaponként csak 3 csapatot elemzek, egyet, amelyik úgy gondolom, hogy a leginkább közönségcsalogató, egyet, ami talán a leginkább verhető, és egyet, akit nagyon el szeretnék kerülni. No, de nézzük is. A kalapok összeállítása itt megtekinthető.


1. Kalap


A leginkább közönségcsalogató: Chelsea FC – nagy dilemma volt, hogy a 2 angol csapat közül melyiket nevezzem meg, azonban a múltbéli eredmények alapján azt gondolom, hogy a londoni kékek jelen pillanatban egy kicsit felülmúlják az Ágyúsokat az érdeklődés szintjén. Noha a csapatban voltak változások, még mindig olyan játékosok alkotják, mint Cahil, Fabregas, Hazard, Morata vagy épp Willian. Ilyen sztárok azért nem mindennap járnak Magyarországon. A mérkőzés másik pikantériája lenne, hogy annak idején a Groupama Aréna nyitómeccsén a Ferencváros éppen a Chelseat fogadta, így most visszatérhetne oda a londoni alakulat, ezúttal egy igazán komoly tétmeccsre. Kellene ennél több? Szerintem nem.

Talán a legverhetőbb: Anderlecht – hogy ebben a kalapban van-e ilyen csapat, az kérdés, de ha mindenképpen választani kellene, akkor a belgákra tenném a voksom. A játékoskeretük értéke talán a legkisebb, és azért olyan nagy sztárok nem alkotják, annak ellenére sem, hogy azért elég minőségi a keret. A belga klubfutball meg azért annyira kimagasló sikereket nem szokott elérni. Így ezekből az ellenfelekből talán ők a leginkább verhetőek.




Akit el kéne kerülni: Sevilla FC – csak azért nem a Zenitet írom, mert ők azért produkáltak 1-2 negatív meglepetést ebben a selejtezőkörben, ki tudja, lehet most is összehoznak egyet. De visszatérve a spanyolokra, egyszer jó volt őket látni, de többször nem kérünk belőlük! A spanyol csapatok általában komolyan veszik az Európa Ligát, elég csak az eddigi győztesekre ránézni. A csapat eddigi meccsein is láttuk, hogy formaingadozás nincs igazán náluk, kegyelmet és esélyt sem adtak az ellenfeleiknek, és ez a továbbiakban is minden bizonnyal így fog menni, mindehhez nagyon erős játékosaik is vannak. És bár az Újpest stadionját megtöltötte a Sevilla, mivel rövid időn belül másodszor lennének Magyarországon, és ezúttal egy jóval nagyobb stadionban, nem biztos, hogy ez még egyszer megtörténne. Annyira talán nem „neves” csapat.


2. Kalap:


A leginkább közönségcsalogató: AC Milan – azt hiszem ez itt nem kérdés. Ha a Milan jelenleg nem is a világ legerősebb csapata, (enyhén szólva) óriási múltú csapat, sokszoros BL-győztes, olasz bajnok, és Magyarországon is nagy szurkolótábora van. Ezenkívül abból a szempontból is érdekes lehet, hogy bár a csapat hatalmas erőt képvisel, azért képes a rapszodikus teljesítményre, így nem zárom ki, hogy 1 pontot el lehetne tőlük csípni. Szóval talán még csak nem is a legirreálisabb ellenfél a 2. kalapból. Bár az is tény, hogy messze a legértékesebb játékoskeretük nekik van a kalapban.



Talán a legverhetőbb: Astana – noha nyilván senkinek egy porcikája sem kívánja a kazah utat, itt azért mégiscsak van benne ráció. A BL-ből a Dinamo által kiejtett csapat játékoskeretének értéke nem túl magas, sőt, a kalapon belül az egyik legalacsonyabb, és bár volt pár szép eredményük az elmúlt években, annyira kiemelkedően nagy sorozatuk azért nem volt. Szóval mindezeket egybevetve őket egy legyőzhető ellenfélnek gondolom.

Akit el kéne kerülni: Olympic Marseilles – habár a Vidi tavaly bravúrt hajtott végre egy francia csapat ellen, nem kellene újra kísérteni a sorsot. Az a baj, hogyha a játékoskeretet nézzük, ez a csapat kiemelkedik a teljes második kalapból (kivéve persze a Milant, de ott meg sokkal nagyobb a közönség vonzereje). A tavalyi döntő is jelzi, hogy ők ezt a tornát igencsak komolyan veszik, szóval nem lenne szerencsés, ha épp nekünk kéne az útjukba állni.






3. Kalap:


A leginkább közönségcsalogató: RB Leipzig – a harmadik kalapban már igazán közönségcsalogató ellenfél nincs. Ha viszont már mindenképpen ebből a szempontból kéne választani, akkor a lipcsei csapatra tenném a voksom. A Bundesliga csapatok felől általában nagy érdeklődés van Magyarországról, ehhez pedig itt még hozzájárulhat, hogy a csapat hálóőre Gulácsi Péter (már ha ő fog játszani). Így a legnézettebb meccsre talán ellenük lehetne számítani.

Talán a legverhetőbb: BATE Boriszov – kicsit meglepő lehet, hogy a papíron egyik legerősebb csapatot választottam a harmadik kalapból, de a véleményem ettől függetlenül fenntartom. Hozzátéve, nagy volt a kísértés, hogy a Malmöt tegyem ide, de azért ha két csapat gyors egymásutánban találkozik kétszer, akkor a vesztes csapatot fűti a visszavágás vágya, ezért kicsit most óvatosabb vagyok a svédekkel. Visszatérve a fehéroroszokra bár volt jópár nagyon szép évük (az elmúlt 6 évben többek között háromszor búcsúztatták a BL-ből az aktuális magyar bajnokot), az elmúlt 1-2 év azért nem volt annyira kiemelkedő náluk, a játékosállományuk értéke gyakorlatilag nem nagyobb a Vidiénél, ezenkívül szeretném, hogyha 3 év elteltével most egy erős, és nem éppen a szétverés közepén lévő Vidi küzdene meg velük, hogy azért is vissza lehessen vágni. Szóval jöjjenek csak!

Akit el kéne kerülni: Szpartak Moszkva – bár papíron vannak nála erősebb csapatok a harmadik kalapban, meg gazdagabbak is, de a játékosállományuk értéke elég erős, jócskán meghaladja jónéhány harmadik kalapos csapat hasonló értékét. Ezenkívül igazán nem is közönségcsalogató csapat, itthonra sem, az meg borítékolható, hogy idegenbe senki sem fog kimenni Oroszországba. De szerintem a csapatnak is legfeljebb egy púp hiányzik jobban a hátára, mint egy oroszországi túra. Szóval kerüljük el őket messziről!


És mit szólnak a többiek a Vidihez?


Azt gondolom, hogy a negyedik kalapból a magyar bajnokot a legtöbb csapat egy közepes sorsolásnak könyvelné el. Utazás szempontjából nem rossz, mert bár nem sok országhoz vagyunk nagyon közel, senkinek nem kellene egész Európán átrepülni, és legalább egy európai nagyvárosban játszhatnak. Ha a koefficienst nézzük, akkor a 8. legerősebb csapat a Vidi, csak 4-en vannak náluk gyengébbek. Ha a játékoskeret értékét nézzük, akkor már jobb a helyzet, ebben a 6. helyen vagyunk. Ha megnézzük a negyedik kalapot, azt gondolom, hogy 2 olyan csapat van, aki mind nemzetközi tapasztalatokban, mind anyagilag kiemelkedik a többiek közül, ez pedig a Slavia Praha, és a Rangers. Szerintem a legtöbben őket kerülnék el. Utána jönne az elkerülési listán a Rosenborg és az Apollon. Anyagilag rajtuk kívül még a török csapat erősebb a magyarnál, de a nemzetközi rutinnal alig rendelkező csapat lehet kívánatosabb ellenfél nálunk. Ugyanakkor a pénz önmagában kevés, hiszen láttuk, hogy a leggyengébb keretű Dudelange is milyen ellenfeleket győzött le a továbbjutásért (meg ha már itt tartunk, akkor a Vidi is). Szóval azért nem gondolom, hogy a magyar bajnok lenne az álomsorsolás, de nem is nagy mumusként jelenik meg a csapatoknál.

Holnap még bővíteni fogom a cikket, és kicsit elemzem az ellenfeleket, akiket kaptunk.

Addig is olvassátok el ezt és kövessétek a Blog facebook-oldalát: https://www.facebook.com/velemenyes/

FRISSÍTÉS!!!

Azóta már megvan a 3 ellenfél, a Chelsea, a PAOK Szaloniki és a BATE Borisov. Mivel a 3-ból kettőről tegnap már írtam, így igazából csak a görököket kell kissé kielemeznem. A másik két csapatnak örülök, a Chelseanek főleg azért, mert a kedvenc angol csapatom, mindenképpen ki szeretnék jutni erre a meccsre, a BATE meg szerintem nem verhetetlen, és örülnék, ha lenne egy eredményes visszavágás ellenük. De nézzük egy kicsit meg a görögöket.

Ha a 12 csapatot nézzük a 2. kalapból, akkor a Szaloniki a 6. legerősebb volt, ez közepes sorsolásnak tekinthető. Ami a csapat összértékét illeti, 57,2 millio Euró ez pontosan 20.000.000 euroval több, mint az AEK Athén, akik ellen kiestünk. Azonban ne feledjük, hogy az athéniek meg a bajnokságban verték meg őket, valamint, hogy ez az érték a Ludogorets csapat összértéke, akiket le tudtunk győzni. Tehát nem a pénz focizik azért. 

A görögök nemzetközi szereplése a tavalyi évet leszámítva stabil volt, akkor viszont sikerült elég korán kiesniük, ami mindenképpen meglepetés volt. Viszont extrém módon kiemelkedő eredményük sem volt, legtöbbször stabil csoportkörösök, de onnan nem vagy nem sokáig vezet tovább az útjuk. Mindent egybevetve lehetett volna náluk jobbat is kapni, de összességében nem lehetünk csalódottak miattuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról