Töltött paprika leves? Ilyen is van! – Rex Pizzéria, Kolozsvár
A
korábbi éveimben, amikor Kolozsváron voltam, szinte sosem vettem igénybe az
éttermi menüt, mint szolgáltatást. Leginkább azért nem, mert az egyetemi menza
ára sokkal olcsóbb volt bármilyen menünél, így ha valami két- vagy három fogásos
menüre vágytam, akkor ott ettem, más éttermeket csak az A’La Carte kínálatuk
miatt látogattam. Mostanra azonban olyan szinten megdrágult az egyetemi menza,
hogy gyakorlatilag az éttermek menü árai lényegesen olcsóbbakká váltak. Emiatt
pedig elkezdtem igénybe venni az éttermeknek ezt a szolgáltatását.
A Rex
Pizzéria ebédmenüi kifejezetten egyediek. Minden nap két leves közül lehetett
választani, amiből az egyik egyfajta ragulevesnek tűnt, a másik pedig minden
esetben valamilyen krémleves volt. Ezenkívül két főételből lehetett választani,
egyik mindig valamilyen pizza volt, a másik pedig valamilyen hagyományos
főétel. Egyik nap a levesek között egy különlegeset vettem észre: töltött
paprika leves. Na, ezt hogy? Nagyon kíváncsi voltam, hogy miként lehet úgy a
töltött paprikát levessé formálni, hogy az valóban egy leves érzetét keltse, ne
pedig a paradicsomszósz legyen levesként eladva. Szóval ezt kipróbáltam, a
főételek közül pedig a pizzát kóstoltam meg, ami ezesetben egy háromsajtos
pizza volt (a főételek között kb. a napok felén volt valami vega). Csupán
megemlíteném apró pozitívumnak, hogy bármikor jártam ebben az étteremben,
mindig volt magyarul beszélő pincér, ez azért Kolozsváron nem annyira evidens,
így akinek ez hozzátartozik a komfortérzetéhez, annak bátran ajánlom!
A
leves amikor megérkezett, első látásra nem tűnt többnek, mint egy átlagos töltött
paprika, talán a lé színe tért el minimálisan. Hanem amikor a levét
megkóstoltam, máris éreztem a különbséget. Ez az elsőnek paradicsommártásnak
tűnő lé valójában egy sűrű, paradicsomos alapú, olaszos fűszerezésű zöldségleves,
melyben a paprika, a paradicsom és még számos más zöldség ízét éreztem. Nagyon
kellemes volt, intenzív, de mégis harmonikus. Nem éreztem sem azt, hogy sima
töltött paprikát ennék, de azt sem, hogy nagyon elrugaszkodna egy alapételtől.
Így kell egy főételt jól újragondolni! Nekem maga a húsgombóc volt egy picikét
negatívabb, ami a paprikában volt, picit nekem fűszerezésében és ízében
visszafogottnak tűnt. Lehet persze, hogy ez valamilyen szinten tudatos volt,
hogy inkább a leves íze domináljon, de valami kis extra még mehetett volna
bele. De összességében ez egy kellemes étel volt.
A
pizza már jóval kevésbé volt különleges, de ízében az is nagyon rendben van. A tésztája
ropogott, a paradicsomszósz is kellően fűszeres, és a sajtok is megfelelőek
mind mennyiségében, mind minőségében, bár a füstölt sajtból azért el tudtam
volna képzelni valamivel többet is, mert az a másik kettőhöz képest kissé
kevésnek tűnt.
A két
ételért összesen 31 lejt fizettem, ami kb. 2.350 forint, ez a menüárak
tekintetében egy kissé borsos, de még azért vállalható, ráadásul az étel, amit
kaptam mind minőségben mind mennyiségben abszolute megüti az éttermi szintet. A
pizza persze nem 32 centiméteres volt, hanem valamivel kisebb. A román
pizzériákban nem a szélességet, hanem az étel súlyát határozzák meg grammban,
így csak becsülni tudom, de az étlap alapján ezek a menü-pizzák 400 grammosak.
Sajnos a Pizza Rex weboldalán nem láttam az A’la Carte étlapon információt a
pizzák súlyára vonatkozóan, azonban, ha a Gustador Kebab pizzáit nézem –
amelyek méretre nagyjából egy 32 cm-esnek tűnnek – akkor ott 500-600 gramm
közötti pizzákat látok. Ehhez képest a 400 azért nem sokkal kevesebb, ráadásul
a leves után egy akkora pizzát meg se nagyon tudtam volna enni (így is
határeset volt). Szóval, aki szereti az olaszos ízeket, próbálja ki nyugodtan a
menüjüket, ha meg valaki nem annyira szereti a pizzát, az is olyan főételeket
találhat egy-egy napi menüként, mint a csirkés rizotto, a rántott hús, vagy a
vargabéles. Ezekre azért mi magyarok ritkán mondunk nemet :).
Értékelésem: 9/10
(Hogy ez pontosan mit jelent, azt itt megnézheted)
Bővebben
a helyről: https://www.pizzarex.ro/produse/
Ha
szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához:
https://www.facebook.com/velemenyes/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése