Élő közvetítés a 2023-as Eurovíziós Dalverseny 1. elődöntőjéről

Üdvözlöm minden kedves olvasómat! Utoljára 2019-ben volt arra példa, hogy közvetítettem az Eurovíziós Dalverseny eseményeit. Bár idén Magyarország nem képviseli magát, de ettől még a show maga izgalmasnak ígérkezik, úgyhogy úgy döntöttem, idén is élőben közvetítem kedden és csütörtökön az eseményeket. Lássuk, milyen lesz az idei show!



Az idei évben a versenyt Liverpoolban rendezik, bár a tavalyi győztes Ukrajna, viszont a háborús helyzet jelenleg nem teszi lehetővé az ukrajnai verseny megtartását. 


Szokás szerint egy cuki kis videóval kezdődik, ahol mindenki örül, hogy az Eurovízió Liverpoolban van...arról kevesebb szó esik, hogy ennek mégis mi az oka...


A videó alatt beszéljünk a szabályokról: az első elődöntőben 15, a másodikban 16 ország szerepel, akik közül 10-10 jut tovább a zsűri és a közönség átlaga alapján. A döntőben még a tavalyi győztes Ukrajna és az 5 állandó ország (Olaszország, Németország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Franciaország) szerepel alanyi jogon.


Egy melankolikus nyitány után a tavalyi győztes dallal indul idén a verseny (illetve leginkább annak egy részletével).


Amíg beszélnek, elmondom a saját szabályaimat. Mind a 15 dalt értékelni fogom az előadás közben, a végén mondok rá egy "igen"-t, egy "nem"-et, vagy egy "talán"-t. A 15 dal után megnézem hány igenem van, és ha kevesebb, mint 10, akkor a "talán"-okból feltöltöm. Ilyen egyszerű :)


Szokásos bemutatkozás, videó, sok izgalom jelenleg nincs.


De már indul is a show Norvégiával! Tipikus Eurovíziós dal, kis Skandináv beütéssel. Az énekesnő öltözete és hangja is tetszik a dal tempója is bejön nekem. Nem gondolom, hogy egy győzelemre potenciálisan esélyes dal. De nyitánynak nagyon rendben van. Bár az elején még félek fix igeneket mondani, azt látatlanban mondom, hogy ennél biztos lesz 5 rosszabb. Részemről igen.


Következik Málta. Meg kell jegyezni, ügyesen kitrükközték a max. 6 fős szabályt :) A dal egy tipikus bulisláger, ismerős panelekből. Nem vagyok érte oda, bár nem is olyan rossz, hogy zavarna a zene. Talán.


Szerbektől általában sokat várok, rendre egyedi hangzású zenék jönnek. Vajon idén is? Meg kell hagyni, az. A színpadkép nagyon látványos, nagyon drámai, nekem az énekes hangja eddig annyira nem jön be. Nagyon bejött ez a kis retró játékos hatást, de a dal...nem tudom, nem fogott meg. Egyelőre talán, aztán majd meglátom.


A sor a lettekkel folytatódik. Újabb modern hangzású dal, remélem, azért nem ebből fog állni a mezőny nagy része. Ez nekem eddig a mai nap leggyengébb produkció, semmi nem fog meg benne, se a színpad, se az ének, se a dallam. Nekem ez totál langyos víz. Részemről ez egy nem.


A mai selejtező legizgalmasabb személye a svéd versenyző, Loreen, aki ugyebár 2012-ben a Euphoriával meg sem állt a dobogó felső fokáig. Idén vajon mit tud elérni?



Ha van véleményed, írd meg kommentben!


Csak nekem van szekunder szégyenérzetem ettől a raptől? ...


Folytassuk a sort, Portugália. Próbálok a produkciónál maradni...picit délebbre utaztunk, ritmusok terén, de valahogy ennél is az az érzésem, hogy ilyet már hallottam. Picit középszerű és egyhangú ez, ha meg nem nézem, csak hallgatom, akkor elég unalmas. Az előzőnél valamivel jobb, ezért mondom egy talán-t, de egyelőre nem sok esélyt adok ennek.


Írország a következő. Na ez végre egy kicsit az átlagtól eltérő hangszín, bár a dal eléggé közhelyes nekem itt is. De legalább jó a dallama és itt a zenekar vokálja is jó. A hangulatot megadja. Az eddigi mezőnyből kiindulva meg merem nekik előlegezni az igen-t, bár tegyük hozzá, a korábbi években ez nem biztos, hogy összejött volna.


Valaki szedjen ki ebből az állapotból és hozzon valamit, amire felkapom a fejem! Talán a horvátok?


Ez miiiiiiii????? :D A humorfaktor megvan, remélem azért felpörög a dal. Na jó, ezek nem normálisak :). De én sem, úgyhogy igen :) Csak nekem jutott a Dzsingisz Kán eszembe? Végülis felkaptam a fejem, szó se róla.


Klasszikusabb produkció várható Svájctól. A békedal műfaja itt is megjelenik, ami nem meglepő. De az énekes nem rossz. Tipikus dal, ami szerintem nagy ívű lesz a végére. Erre is merek mondani egy igent, bár nem örülnék, ha a végső győztes ő lenne.


Izrael következik. Meg kell hagyni, ezek a földrajz hasonlóságokról szóló ábrázolások szépek. Ez megint egy eléggé panelekre épülő dal, jó előadásban. Ez megint a "nem rossz, de semmi extra" kategória nálam. Szóval maradjunk annyiban, hogy talán.


Jön Moldova. Wow, egy kis sámánizmus :) De jól énekel az énekes, és tetszenek benne a népzenei motívumok is. Talán az első olyan dal, aminek a zenéjén kimondottan jól szórakozok. A tánc- és a színpadkép is jó. Ez talán az eddigi legegyértelműbb igen nálam.


És mindjárt...persze ilyenkor van hatásszünet.


De már jönnek is a svédek! Loreen még mindig remekül énekel, azt meg kell hagyni, de nekem ez a dal nem üt akkorát, mint a 2012-es. Illetve engem zavar, hogy amíg a többieknél az egész színpadot láttuk, itt szinte csak közelieket. Mintha egy klipet néznék, ami kicsit zavaró...ezzel együtt is igen, mert remek a hang, de nem mondom, hogy nem vártam többet.


Az azeriek kinézetre, mintha 40 évvel lemaradtak volna...és a dal és a stílus is olyan, bár kis rapet azért betettek. De valahogy ebben a dalban nem látom, hogy mi akarna lenni. Szimpatikusak és humorosak a srácok, és végülis a daltól sincs herótom, ezért mondok egy talán-t.


Érkezik Csehország.  Na ez nem rossz, kellemes ötvözete a modern zenének meg egy kis népi világnak. És nekem az is tetszik, hogy saját nyelvükön énekelnek. Ez most egyértelmű igen.


És már csak 2 produkció...


2019 győztese, Hollandia lép hamarosan a színpadra. A hollandok ritkán spirázzák túl, egyszerű, de kellemes dallamú zenéket hoznak, úgy érzem, most sincs másként és ami azt illeti, jóérzéssel hallgatom. Ezzel úgy jól elvagyok. Nem gondolom, hogy nyerni fog, de meg tudja mutatni, hogy az egyszerű is lehet jó. Ez megint egy igen.


Közben már gondolkodom, hogy a talánok közül ki jut be. 1 már biztosan.


Finn barátaink következnek. Itt már nem mondok talán-t, mert felesleges, ezt eldöntöm. 


Nem gyenge a színpadkép. Hát nem ez az évszázad éneke, kicsit scooteres beütés, azt hittem, valami rockosabb-metalosabb irányba megyünk el nem ebbe. Az a baj, hogy nincs bennem kérdés, hogy ők be fognak jutni, de ettől nekem még nem jön be. Szóval nem.


Megvolt a 15 produkció, 8-at továbbjuttattam, 2 hely még van, egyszer még átgondolom, ki legyen a másik kettő. Kis szünetet kérek, hamarosan döntök :)


Na, megálmodtam. Az egyik továbbjutó nálam még biztosan Szerbia, a színpadkép miatt. A másik nagyobb dilemma. Tetszett az izraeli produkció, de a végére mégis volt nekem valami szerethető az azeriben. Szóval legyen inkább az. Tehát a 10 továbbjutóm (fellépési sorrendben):


- Norvégia
- Szerbia
- Írország
- Horvátország
- Svájc
- Modova
- Svédország
- Azerbajdzsán
- Csehország
- Hollandia


Ha nektek más, írjátok meg kommentben!


Egyszer már volt egy kedvenc moldáv produkcióm. Emlékszünk még rá?



Rita Ora következik. Kedvelem őt, jó látni.


Ez a legunalmasabb rész...várnám már az eredményt, de csak nem jön, csak nem jön...addig meg elütik valamivel az időt, ami vagy érdekes, vagy nem...ma inkább az utóbbi.


A szavazás lezárva, most jön a feldolgozás. Remélem, nem túl hosszan...


Amíg mennek a bridge-részek, inkább hallgassuk meg 2019 győztes dalát.

https://www.youtube.com/watch?v=R3D-r4ogr7s


Na, ez a továbbjutott vagy nem játék tetszik, én is játszom. Igen, 2010-ben a svédek nem jutottak tovább, meglepetés volt. Ezt még néztem volna kicsit :(


Na, ennél jobban élveztem az előző játékot...


Megnézhetünk 3 már döntős versenyzőt...én személy szerint a dalokra inkább lennék kíváncsi, mint erre a bemutatkozásra.


Na végre. A francia dal első hallásra nem rossz, de kicsit nekem elveszik a tömegben, a nyelvet leszámítva nincs benne sok egyedi.


A németeké már annál jobb. Végre a keményebb irányba megyünk, viszont dallamos, az ének sem rossz, az énekesnek van egy kis Avataros beütése :). Na, ez tetszik. Egyébként olyan szempontból nem rossz azért ez a kis beszélgetés, hogy mivel minden produkciónak van 4-5 perce a showban összesen, így a selejtezőben részt nem vevők is megkapják ugyanezt.


Az olasz produkció nekem kicsit langyos víz, annyira nem jött be. Meglátjuk, élőben erősebb-e.


És talán most már jön az eredmény...


- Első továbbjutó Horvátország! Ez az, megérdemlik! 1/1
- Moldova is, a két kedvencem benn a 15-ből, nagy baj már nincs! 2/2
- Svájc is benn van! 3/3
- Finnország is benn...az első, aki az én listámon nincs, de ezzel számoltam. 3/4
- Csehország is ott van, így az én top 3-am már ott van. 4/5
- Izrael benn, nálam ők éppen csak, de kiestek. 4/6
- Portugália??? Az első komolyabb meglepetés nálam negatív értelemben... 4/7.
- Svédország, of course. 5/8

Azért most már lesz, akit sajnálni fogok, az biztos.

- Szerbia ott van, örülök is, meg nem is... 6/9
- És az utolsó továbbjutó...Norvégia, na azért! 7/10


Összességében a 10 továbbjutómból 7 benn van, de igazából Hollandia az egyetlen, akit igazán sajnálok.


Köszönöm a figyelmet, igyekszem csütörtökön is közvetíteni!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról