Pilóták értékelés 2022. 1/3.

 

A tavalyi évben megpróbáltam egy olyat, hogy minden 4-5. futam után csinálok a Formula 1-ben egy mini versenyző-értékelést. Ez nem működött igazán jól, sokszor elcsúsztam vele, a végén már nem is tudtam tartani. Ezért idén próbálok kicsit változtatni. Csupán a 7., a 14. és az utolsó futam után írok értékelést, akkor is csak az első és az utolsó 4 helyezettről, a többieket fedje jótékony homály! Aztán a szezon végén jön a szokásosnak mondható teljes értékelés! Lássuk, kiket érzek az eddigi szezon alapján a legjobbaknak és a leggyengébbeknek.

 

1.      Max Verstappen


 

A holland ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta. Eszméletlen stabil teljesítményt nyújt mind időmérőkön, mind futamokon. Bár két versenyt is nullázott önhibáján kívül, de így is tudja vezetni a bajnokságot, és az, hogy a 7 versenyből négyet megnyert, amiből összesen egy volt rajt-cél győzelem, önmagáért beszél. Bár a spanyol győzelmet én is kicsit ajándéknak éreztem (nem is elsősorban Perez elengedése miatt, hanem mert az alternatív stratégiáról derült ki, hogy valójában az a jobb), az összes többi versenyből kihozta a maximumot, komolyabb hibája még nem volt, úgyhogy azt gondolom, hogy nagyonis jár neki az elismerés.

 

2.     Charles Leclerc

 


A monacói versenyzőre sem lehet azt mondani, hogy gyenge lenne. Főleg időmérőkön óriási sorozata van és a szezon elején úgy nézett ki, hogy nagyon könnyen szerezheti meg a Vb-címet. Azóta viszont 3 versenyből 3-ban voltak problémái, bár ebből 2-ről nem ő tehetett, így „szerencse-faktorban” utolérte Verstappent. Viszont ez nem változtat azon a tényen, hogy mind az időmérős, mind a versenytempója nagyon stabil. Az egyetlen, ami miatt nem érzem őt egyelőre jobbnak a holland ellenfelénél, az az imolai hibája, az 100%-ban az ő felelőtlensége volt, és még szerencsének is mondhatja magát, hogy néhány pontot meg tudott menteni utána. De ezt leszámítva tökéletes szezont nyújt.

 

3.     Sergio Perez


 

Nincs mese, idén Checo abszolute hozza azt, amit a csapat elvár tőle. A tavalyi évhez képest időmérőkön óriásit javult, most már mindig top4-ben van, de tud néhány nagyon szép meglepetést is okozni és a futamokon is alig-alig van lemaradása Verstappen mögött. Bár a monacoi győzelme kicsit szerencsés volt, de Barcelonában is reális esélye volt nyerni, meg Szaúd-Arábiában is, úgyhogy kimondhatjuk, hogy versenyképes, ráadásul a VB-pontversenyben is alig van lemaradása Maxhoz képest (igaz, eggyel kevesebb nullázása volt). Főleg neki köszönhető a Red Bull nagy előnye a konstruktőri bajnokságban, nem véletlen, hogy hosszabbítottak vele.

 

4.     George Russell

 


Igazából nem tudatos, hogy a tabella első négy helyezettje van épp nálam is az első négy helyen, ráadásul ugyanabban a sorrendben, de az élmezőny idén tényleg nagyon jól teljesít. Russell esetében elég csak annyit mondani, hogy eddig minden futamon TOP5-ben végzett, és 6-1-re veri futamokon a csapattársát. Persze rögtön tegyük hozzá azt is, hogy ez a kép csalóka, mert két alkalommal is csak a szerencsés SC miatt került Hamilton elé, akit idén 7 futam alatt annyi balszerencse ért, amennyi talán az előző 3 szezonban érte őt összesen. Viszont mindez a fiatal brit teljesítményéből semmit nem von le: nagyon hamar beleszokott az autóba, stabilan hozza az eredményeket és minden szerencséjét, amit kap, kegyetlenül ki is használja. Szóval eddig kalapemelést érdemel az idei szezonjára.

.

.

.

.

.

17. Lance Stroll

 


Igazából a pontozásom szerint ebben a pozícióban most pontegyenlőség van Zhou és Stroll között. Ugyanakkor, amíg a kínai versenyzőnél lehet mentség, hogy az első szezonja, addig a kanadainál már szerintem minden mentségből kifogytunk. Pedig most megkapta a lehetőséget: Vettel kiesése miatt az első két versenyen csupán Hülkenberget kellett legyőznie, és utána is helyzeti előnyben volt a négyszeres világbajnok némettel szemben. Ehhez képest Hülkenberg ellen sem tudott egyértelműen dominálni, azóta pedig Vettel megint agyba-főbe veri őt. Ezt pedig tetézi pár hibával, pl. Monacoban. Fenntartom, amit korábban mondtam, hogy a leggyengébb versenyzők egyikéről beszélünk, akit csak az apja tart a mezőnyben.

 

18. Daniel Ricciardo

 


Strollal ellentétben Ricciardoról tudjuk, hogy jó versenyző, ám a McLarenben teljesen érthetetlen módon esett vissza olyan szintre, ami már kínos. Tavaly még lehetett azzal védeni, hogy az első szezonja az új csapatban, idén azonban nagyon nem maradt neki sem mentsége. Norris azonban továbbra is folyamatosan veri őt, az időmérőkön, a köztük lévő közel 4 tized nagyon durva különbség, az pedig, hogy eddig mindösszesen 1 futamon volt képes pontszerző helyet elérni, szerintem mindent elárul. Nem véletlenül rebesgetik már most a szezon végi távozását.

 

19. Mick Schumacher

 


A tavalyi évben óvatosan kezeltem Schumacher eredményeit, mert úgy éreztem, hogy nincs igazán viszonyítási alapunk. Idén van, ám megmondom őszintén, arra, ami most történik, még én sem számítottam. Magnussen utolsó pillanatban érkező versenyzőként eléggé simán veri az ifjabbik Schumachert. És bár ez a mostani Haas sem egy világverő autó, az, hogy pont nélkül áll vele, abszolute nem adja vissza a kocsi idei teljesítményét. És akkor még nem beszéltünk a gyakori autótöréseiről sem, ami miatt bizony Steineréknek fájhat még a fejük. Neki is nagyon össze kell kapnia magát, ha még jövőre is szeretne ülést.

 

20. Nicolas Latifi

 


Verstappennél azt mondtam, hogy ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta. Nos, jelentem, ugyanez igaz a Williams versenyzőjére. Pedig most ő van abban a helyzetben, hogy évek óta ismeri a csapatot és kapott egy olyan csapattársat, aki nemcsak az első évét tölti a Williamsben, de tavaly nem is versenyzett az F1-ben. És amíg azt látjuk, hogy Albon néha-néha képes meglepetést okozni, és merész taktikákkal olyan eredményeket elérni, ami ettől az autótól meglepetés, addig Latifi továbbra is csak vegetál, meg néha-néha azért összetör egy autót, hogy jelezze, hogy a pályán van. Ez továbbra is borzasztóan kevés.

 

 

Ez az én véleményem a jelenlegi legjobb és legrosszabb versenyzőkről. Nektek mi a véleményetek?


Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: https://www.facebook.com/velemenyes/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gondolataim a Horror-Cirkuszról

10 olyan lapozgatós könyv, ami sokkal jobb lett, mint amire az alaptörténete után vártam

Horror után víz – egy újabb pécsi cirkuszlátogatásról